Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Čiji će niz pobjeda stati na osam?

23.02.2012. 23:00
Čiji će niz pobjeda stati na osam?


S obzirom na to u kakvom smo trenutačno stanju, ključ za pobjedu će prvenstveno biti dobra igra u obrani. Ako tako bude, napad će sam doći – rekao je Aleš Pipan


Drugog prosinca prošle godine Zadar i Jolly krenuli su u pobjednički niz, koji do danas, što se A-1 lige tiče, nije prekinut. Zadrani su redom pobjeđivali: Dubrovnik, Kvarner, Sonik Puntamiku, Križevce, Svjetlost Brod, Alkara, Dardu i Zabok, a niz Šibenčana krenuo je dolaskom na klupu zadarskog stručnjaka Hrvoja Vlašića. Prvo je na Baldekinu pao Split pa redom svi isti protivnici koje je pobijedio i Zadar, osim Zaboka, s kojim igraju sljedeći tjedan. U svakom slučaju, netko će večeras doći i do devete uzastopne prvenstvene pobjede, a nečiji će niz stati na osam. Zadar bi pobjedom praktički osigurao prvo mjesto u ligi, s dvije pobjede više od Jollyja i Splita, dok bi se Šibenčani u slučaju pobjede izjednačili sa Zadranima po broju bodova. Ulog, dakle, nije mali.
– Pred nama su dvije važne utakmice, prva danas protiv Jollyja pa onda za tjedan dana protiv Splita. Kroz njih ćemo vidjeti gdje smo u ovom trenutku sezone, iako nam se sada malo poremetio ritam zbog zdravstvenih problema igrača. Ne volim puno pričati o tome, jer su ozljede sastavni dio sporta. Osim onoga što je poznato, neki igrači su imali problema s virozom pa nisu odradili sve treninge maksimalno kako bi trebali – kaže Aleš Pipan.
Vragović izvjestan, Vrbanc upitan
Najveći problem trenera Zadra su ozljede trojice igrača na poziciji šutera. Ivan Batur se još nije priključio momčadi, a Karlo Vragović i Goran Vrbanc jesu, premda još uvijek nisu u potpunosti sanirali ozljede zgloba, zbog kojih su propustili dvoboj sa Zabokom prošle nedjelje.
– Jučer (srijeda, op. a.) su trenirali prvi put nakon ozljeda. Vragović je bolje podnio napore i mislim da će biti spreman za Jolly. Za Vrbanca još ne znamo hoće li biti u sastavu, odlučit ćemo nakon jutarnjeg treninga pred utakmicu.
No, Pipan ne traži alibije i u Šibenik ide s jasnim ciljem.
– I protiv Jollyja i protiv Splita zanima nas samo jedno, a to je pobjeda. Napravit ćemo sve da do nje dođemo, bez obzira tko bio u sastavu. Imamo dovoljno igrača da možemo pobijediti u Šibeniku i Split kod kuće. Znamo sve o njima, kao i vjerojatno oni o nama i s te strane nema nikakvih nepoznanica. Očekujem tešku utakmicu, borbenu od početka do kraja. Neće nam biti lako, ali mislim da će igrači biti motivirani i da će dati sve od sebe za ove dvije pobjede, kojima bi potvrdili prvo mjesto u A-1 ligi.
Zaustaviti Rossa i dobiti skok
Bit će to treći ogled Zadra i Jollyja ove sezone i treći put će Šibenčani biti s različitim trenerom. U pripremnoj utakmici, koju je Zadar sredinom rujna prošle godine dobio 19 razlike, vodio ih je Anđelko Matov, koji je odstupio zbog obiteljskih razloga, dok je u 7. kolu A-1 lige, kada je Zadar na Višnjiku slavio s +29, trener bio Nikša Bavčević, današnji strateg Splita. On je odradio još jednu utakmicu, gostovanje u Zaboku (treći poraz u nizu), nakon čega je smijenjen, a doveden je Hrvoje Vlašić.
– U odnosu na prvu utakmicu koju smo igrali protiv njih, promijenili su trenera i sigurno su popravili igru. Gledao sam neke njihove utakmice. Momčad im je uglavnom ista, osim što se priključio Puljko. Zanimljiva su kombinacija iskustva i mladosti. Pod košem sve u svojim rukama drže Josipović i Mrva. Treba im zatvoriti napadački skok, ne samo njih dvojice, nego i svih ostalih, jer imaju radnu naviku da idu na skok u napadu. Skok će biti važan element, koji će odlučivati o pobjedniku.
Statistički je najkorisniji igrač Jollyja Amerikanac Ronald Ross, koji za 34 minute u prosjeku postiže 17,5 poena, uz 4,2 asistencije i 4,7 skokova. U svih petnaest dosadašnjih utakmica bio je dvoznamenkast, a dvaput je dosegao najvišu brojku od 29 poena.
– Sve kreće od njega. Može igrati na poziciji razigravača i šutera i vrlo je opasan. Igra koliko mu se dopusti, dakle, trebat ćemo od početka odigrati dobru obranu na njemu i ne dopustiti mu da se razmaše i da radi što želi. Njihov trener dosta rotira, tako da svi ostali igrači imaju važnu ulogu u momčadi.
Dakle, što Zadar mora napraviti da se s Baldekina vrati s dva boda?
– S obzirom na to u kakvom smo trenutačno stanju, ključ za pobjedu će prvenstveno biti dobra igra u obrani. Ako tako bude, napad će sam doći – zaključuje Pipan.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU