Crveni križ obukao preko šest tisuća ljudi

Slika korisnika admin
Adam VIDAS
U desetak hladnih dana u skladište Crvenog križa je po zimsku odjeću i deke došlo čak 65 ljudi

Odbor Gradskog društva Crvenog križa je na prvoj sjednici u ovoj godini usvojio izvješće o radu za 2011. godinu.

Bore Galac, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa, kaže da je Društvo, zahvaljujući svim zaposlenicima, volonterima i aktivistima, imalo iznimno uspješnu godinu, što potvrđuju i brojke.

Dvije tisuće besplatnih sati

- Kroz program humanitarne pomoći 500 je osoba dobilo pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama, a 6.120 u odjeći i obući. U skladištu odjeće i obuće Crvenog križa kroz godinu je registrirano 3.060 posjeta obitelji kojima je trebala pomoć, kaže Galac.

U prošloj godini volonteri Crvenog križa kroz razne programe i aktivnosti ostvarili su 2.000 sati volonterskog rada.

Iznimno vrijedan rezultat je postignut i kroz program dobrovoljnog darivanja krvi. Na području Gradskog društva djeluje 60 aktiva dobrovoljnih davatelja krvi koji su tijekom godine organizirali 130 akcija. Pristupilo je 5.050 darivatelja, a u prosjeku zbog zdravstvenih razloga deset posto njih ne uspije dati krv. Prikupljeno je 4.356 doza krvi. Na području Županijskog društva Crvenog križa darivanju krvi pristupilo je 6.550 osoba.

Aktiv rekorder u broju darovanih doza je DDK Kalelarga s 345 doza, a jubilarni darivatelj u prošloj godini je bio Branko Kolanović s čak sto darivanja.

Gradsko društvo Crvenog križa provodi tri vrste tečajeva prve medicinske pomoći: za polaznike autoškole, tečaj pružanja prve pomoći na radu i tečaj prve pomoći za mladež u srednjim i osnovnim školama.

Rad s mladima

- Naše ekipe su osvojile odlične rezultate na natjecanjima u prvoj pomoći. Na međužupanijskom natjecanju su naše ekipe pomlatka i mladeži bile prve, dok je na nacionalnoj razini pomladak osvojio šesto mjesto, a mladež sedmo, kazao je Galac.

U prošloj godini je provedeno i niz drugih aktivnosti s mladima. Obilježeni su Svjetski dan prve pomoći, Tjedan TBC-a, Svjetski dan borbe protiv AIDS-a i Mjesec borbe protiv ovisnosti, održana je akcija Solidarnost na djelu, a organizirani su i seminari na temu međunarodnog humanitarnog prava.

Nastavljena je i edukacija članova interventnog tima koju organizira Hrvatski Crveni križ u Zagrebu. Dvadeset članova tima podijeljeno je u podtimove za procjenu situacije, službu traženja, službu za prvu pomoć, za pročišćivanje voda i za održavanje minimuma higijenskih uvjeta.

Od 1998. pri Crvenom križu djeluje i "Needle exchange", a u prošloj godini korisnicima su podijeljene 7.844 šprice, zatim 12.120 igala, 12.481 alkoholna maramica i 737 paketića kondoma. Vraćeno je 5.417 šprica i 5.417 igala.

 

VIŠE U TISKANOM IZDANJU

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno