Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Radionica za mlade i stare

23.02.2012. 23:00
Radionica za mlade i stare


Jedan od važnijih ciljeva radionice je razotkrivanje zablude da samo osobe s ozbiljnim poremećajima mentalnog zdravlja posjećuju psihologe, što je, nažalost, veoma često stereotipno gledanje na psihologiju i psihologe


Tjedan psihologije, koji u Hrvatskoj traje do 26. veljače, prigodno je obilježen i u Biogradu na Moru. Tim povodom učenici biogradske osnovne škole predvođeni profesoricom psihologije Danicom Dominis, upriličili su u prostorijama Kluba umirovljenika zajedničku radionicu. U radu radionice sudjelovalo je desetak učenika petih razreda osnovne škole i 12 starijih, članova udruge Matice umirovljenika Biograd na Moru. O samom tjednu psihologije, kako su u najavi kazali mladi voditelji radionice Gea Lukić i Dino Žujić, valja kazati kako ovaj tjedan organizira Hrvatsko psihološko društvo radi prikaza različitih mogućnosti s pomoću kojih psiholozi mogu doprinijeti poboljšanju kvalitete življenja pojedinca i zajednice.
Jedan od važnijih ciljeva ovog događanja jest razotkrivanje zablude da samo osobe s ozbiljnim poremećajima mentalnog zdravlja posjećuju psihologe, što je, nažalost, veoma često stereotipno gledanje na psihologiju i psihologe.
– Cilj nam je pokazati svu širinu posla psihologa kroz različite vidove primjene ove struke u zajednici te kroz rad s potpuno zdravim pojedincima i skupinama. Kako je Hrvatsko psihološko društvo sa svojim stručnim sekcijama te u suradnji sa županijskim društvima psihologa pozvalo sve kolegice i kolege iz struke da se uključe u obilježavanje ovog tjedna, tako smo se i mi rado odazvali ovom pozivu, kazala je prof. psihologije Danica Dominis, dodajući da joj je drago što su učenici, ali i umirovljenici prihvatili tu ideju.
– Naši su mladi voditelji radionice podijelili sudionicima upitnike koji su sadržavali 81 pitanje za mlade te 90 pitanja za starije sudionike radionice. Riječ je o upitnicima za djecu i odrasle, a uglavnom mjere određene crte osobnosti, kazala je Dominis. O radionici i suradnji s učenicima pohvalno se izrazio i predsjednik Udruge umirovljenika Franjo Farkaš, kazavši kako je ovo prva suradnja ove vrste te da je u obostranom interesu da se takve i slične zajedničke aktivnosti održavaju i nadalje, tim prije što sada za to postoje i uvjeti, točnije odgovarajući prostor, kao što je Klub umirovljenika.