Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Rijeci nova tri boda bez borbe

23.02.2012. 23:00
Rijeci nova tri boda bez borbe


Jučer u 17 sati umjesto nogometaša Varaždina i Rijeke na stadionu kraj tvornice Varteksa brojni novinari čekali su da delegat Josip Neferović odradi formalnost i potvrdi ono što se znalo nekoliko sati ranije – da se prva utakmica proljetnog dijela prvenstva neće igrati, te da će “bijeli” drugi put ove sezone (barem privremeno!) na svoj konto nabaciti tri boda bez borbe (prvi put protiv Karlovca 19. studenog prošle godine). Varaždinci nisu uspjeli skinuti uteg od gotovo dva milijuna kuna dugova koje su morali platiti pod prijetnjom suspenzije, postigli su navodno nagodbu s većinom dužnika, a jedini nisu popustili vodeći ljudi trećeligaša Čakovca. Prvi susjedi su bili nepopustljivi, tražili su naknadu za razvoj mladih igrača koji su se “školovali” u nekada poznatoj varaždinskoj školi nogometa, a Varaždinci to nisu željeli ili bolje rečeno mogli platiti.
– Nažalost, ništa od utakmice. Sve je to loša slika i loša poruka, ali propisi su takvi. Disciplinska komisija HNS-a je izrekla suspenziju NK Varaždinu, a s obzirom  na to da do početka susreta NK Varaždin nije uspio otkloniti sve razloge suspenzije temeljem članka 33. Propozicija Prve HNL lige suspendirana momčad ne može igrati utakmicu – govorio je Josip Neferović, delegat utakmice koji je igrom slučaja bio službena osoba i na utakmici između Rijeke i Karlovca koja također nije odigrana. I njega je bilo sram iako nije ništa kriv kao ni igrači i vodstvo Rijeke.
Čudo izostalo
– Nažalost, bio sam delegat i na utakmici u Rijeci, koja se nije odigrala, jer gosti iz Karlovca nisu doputovali. Sada su drugi razlozi u pitanju, Varaždin je suspendiran. Ne znam, valjda sam ja uklet… – govorio je delegat iz Požege nešto poslije 17 sati. Uzalud je čekao da se predstavnici Varaždina pojave s dokazom da su uplatili dugove, iako u takav rasplet apsolutno nitko na stadionu nije vjerovao, najmanje razočarani domaći igrači, trener Janžek i oni malobrojni navijači koji su se nadali čudu. Upravo tako, jer sve je bilo jasno još oko 14 sati kada je Disciplinska komisija HNS-a završila sa zasjedanjem. Disciplinski sudac Vlado Iveta odbio je žalbu Varaždinaca i njihov posljednji opipljivi adut otišao je niz vjetar. Iveta nije imao milosti…
– Varaždin se žalio na odbijanje njihova prijedloga za skidanje suspenzije. Oni su tražili odgodu dok se ne završi proces na međunarodnom sud za arbitražu, međutim nisu se stekli uvjeti da se to i napravi. Preostaje im još mogućnost da do početka utakmice predoče delegatu utakmice dokaze o uplati… – govorio je Iveta tijekom ranog poslijepodneva.
Epilog je znan. Varaždinci prema očekivanjima nisu platili, a Riječani su u hotelskim trenirkama izašli sat i pol vremena prije predviđenog početka utakmice na blatnjav teren i čekali da se obavi formalnost. Trener Ištuk je razmišljao o tome kako što ranije napustiti Varaždin ne bi li stigao na početak utakmice između subotnjeg suparnika Lokomotive i Zadra. I njemu je puno prije dolaska na stadion Varaždina bilo jasno da od proljetne premijere u Varaždinu neće biti ništa.
 Tužna epizoda
– Još jedna tužna epizoda hrvatskog nogometa. Srećom da smo mi izašli iz ovih situacija u kojima se sada nalazi “Varaždin” i ovih razmišljanja hoćemo ili nećemo igrati, ali sada moramo misliti da li će igrati oni koji su nama suparnici – govorio je Ištuk. – Nije dobro, početak je prvenstva, a nama nedostaje utakmica. Nogomet postoji da bi se igrao. E sada što će biti i kako će se sve to odvijati sam Bog zna. Krenulo je naopako.
Riječani će dobiti tri boda, ali u upitno je da li će ih zadržati. Ako Varaždinci ne izdrže do 23. kola, brisat će se svi njihovi proljetni rezultati.
– Ta tri boda ne igraju ulogu nama, a ni bilo kome drugome jer ako ih svi budu dobivali ili se budu brisali njihovi rezultati onda je svima isto. Bilo bi korektnije i poštenije da smo ih uspjeli dobiti na terenu. Ma nemaju ti bodovi nikakve veze. Puno važnije je u ovom trenutku što će se dogoditi s hrvatskim nogometom, to je veća poanta od tri boda. Ova situacija nije dobra – rekao je Ištuk i povukao momčad u autobus i pravac na večernji trening na Kantridu. Za subotu je zamislio međusobni trening ogled, a u utorak na Kantridu stiže Sarajevo. Prijateljska utakmica koja će se sigurno igrati…


Vugrinec: Sramota HNS-a i Varaždina


Davor Vugrinec je Varaždinac. Odradio je pet prvoligaških sezona do 1997. godine i odlaska u inozemstvo. Vratio se kući prošle sezone. Jednu je godinu, trofejnu 2006. godinu, proveo na Kantridi. Riječani ga pamte. Posljednji je loptački romantičar. U ožujku (24.) napunit će 37 godina… Nije očekivao takav kraj Varaždina.
– Konačno je HNS progledao. Nakon svega što se događalo proteklih 20 godina, nas su žrtvovali na oltar poštenja i regularnosti. Svaka im čast. Prihvaćam, ako je to cijena koju moramo platiti u interesu hrvatskog nogometa. Ali, ne vjerujem, jer svi se bore za svoje fotelje. Zbog toga su nas spalili poput vještica. Na nama treniraju strogoću. Nakon što znamo za toliko namještenih utakmica, šefovi sudaca su u Remetincu. Prošle sezone su bez imalo srama spasili Istru od ispadanja. Bravo za HNS, kako je reagirao u našem slučaju – ironičan je Vugrinec, koji samo što nije suzu pustio.
Vugrinec se potom obrušio i na svoje sugrađane, ljude koji su dozvolili da klub dođe na prosjački štap.
– Ovo je sramota grada Varaždina, svih gospodarstvenika koji su se okoristili na račun nogometa dok su bili blizu kluba. Privatizirali su svoje tvrtke, stekli bogatstvo zahvaljujući tome što su bili dio NK Varteks. Sada okreću glavu.
I za kraj, po HNS-u…
– Za sva događanja u nogometu odgovornost snosi HNS! U pravu je ministar Željko Jovanović koji traži ostavke čelnika nogometne organizacije. Trebali su napraviti to i ranije, ali riječ o nemoralnim ljudima. Oni niti crvene zbog svega, nemaju crvenih pigmenata.