Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vrag odnio šalu

23.02.2012. 23:00


Da je nakon karnevalske pozornice na onoj političkoj vrag odnio šalu pokazuju ovih dana istupi ministra financija Slavka Linića koji lica kamenoga ponavlja kako je situacija nevesela, jer novca nema, a i ono što je trebala država nije uspjela, „ubrati”.
Naime, u vrijeme kada novca svuda nedostaje istaknuti da u zemlji ima preko milijun i sedamsto tisuća poreznih dužnika koji prema državi nisu podmirili obveze u vrtoglavom iznosu od ukupno 42 milijarde kuna, znači dodatno potaknuti gnjev i ogorčenje malih ljudi. Doda li se tome i činjenica da su podaci o dužnicima porezna tajna, jasno je da je Linić stjeran u kut morao barem najaviti izmjene Općeg poreznog zakona što bi omogućilo objavu imena dužnika, no ne i naplatu duga.
U tom smislu ima pravo Hrvatska udruga poslodavaca koja upozorava da sama objava crne liste dužnika može služiti tek za javnu „zabavu”. Sindikati, pak, žele da se na stup srama stave dužnici, a osim toga i da se vidi koliko je njih u članstvu HUP-a.
Skidanje tajnosti s podataka o poreznim dužnicima u budućnosti bi možda i potaknulo podmirivanje obveza prema državi, no trenutačno postoji mogućnost naplate tek 25,8 milijardi kuna, dok bi ostalo otišlo u vjetar. Linićev prijedlog Zakona o posebnoj mjeri naplate duga uzrokovanoga gospodarskom krizom predviđa još i oprost kamata za one koji dug podmire u roku 30 dana, dok bi ostali dobili mogućnost otplate duga na rate na rok od 36 mjeseci. Dovoljno za nezadovoljstvo urednih poreznih platiša koji ovo s pravom doživljavaju kao pravu nepravdu. Pitaju se kako se uopće u uređenoj državi u kojoj su domoljubi svi odreda mogao nagomilati toliki dug prema državi koja ih sada nagrađuje?!
Nije za sve kriva gospodarska kriza. Utaja poreza, izbjegavanje plaćanja obveza nešto je što se dugo plasira kao poslovna umješnost. Tamo gdje se politička podobnost doživljava kao put probitka, ostavljeno je dosta prostora za sumnju da se politika (u)petljala i u poreznu sferu. Bez obzira na to što bivši ministar financija Ivan Šuker zaziva odbacivanje političkog prepucavanja, građani poučeni iskustvom, sumnjaju kako je politika uvijek tamo gdje je veliki novac.
Sada se neki pitaju i to bi li se ovako krenulo u „utjerivanje” poreza da je financijska situacija blistavija ili bi tajna i dalje čuvala registar poreznih dužnika. Država je za gomilanje poreznog duga i sama kriva.
Porezna platforma mora biti takva da nikom ne padne na pamet ne platiti porez, a onda će to značiti da je sustav uređen, da funkcionira i da se državna blagajna puni.
U protivnom će ministri financija stalno žalovati, s krizom i bez nje, da nema za poljoprivredu, zdravstvo, školstvo…
Gospodarska slika zemlje trenutačno je takva da se siromaštvo ne može skrivati i ignorirati, a oni koji su na samom rubu više neće tolerirati opraštanje dugova nikome. To što se nekome poreznom dužniku oprosti kamata nepovratno je izgubljeno možda za one koji nemaju ni prihoda ni poreza. Sada su na cesti mljekari, a nepoštena porezna politika i besparica mogle bi na ulice izvesti one koji nemaju traktore, nego, kako reče premijer Milanović, imaju samo cipele.