Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Tri nagodbe

23.02.2014. 23:00


Linić je neki dan sat vremena pred narogušenim novinarima zdušno branio koncept nagodbi, nabrajao podatke što se nagodbama dobilo i koliko bi štete bilo da su sve te tvrtke otišle u stečaj. Najavio je i izmjene zakona, što znači da priznaje greške, s tim da je ostalo nejasno zašto bi jedna vrsta nagodbe važila za jedne, one koji su dosad prošli taj postupak, a nekakav drugi zakon će važiti za druge. Niti se osvrće na činjenicu da je Vlada uredbama mijenjala zakon donesen u Saboru.
U osnovi svi se prigovori svode na nejednake kriterije i nepovoljan položaj vjerovnika u postupku nagodbe. Tri zadarske velike predstečajne nagodbe pokazuju svu šarolikost i nekonzistentnost ovog postupka. Nije ovdje u pitanju bi li bilo bolje da su Adria, Tenkerkomerc i VOX završili u stečaju, kao alternative nagodbenom postupku, nego samo provođenje postupka.
Pokazalo se da je najbitnije kako se tko zna snaći u nominalno sličnoj situaciji i za sebe, svoju tvrtku, izvući korist. Ne postoji neka jedinstvena odredba da se može, recimo, dopustiti maksimalno 30-40 posto otpisa potraživanja vjerovnika, vjerovnici su tu nekako usput koji čekaju hoće li išta dobiti. U stečajevima vjerovnici dobivaju i manje, jer se sve namiruje iz prodaje nekretnina, a ovdje se navodno daje šansa da tvrtka opstane i iz poslovanja počne vraćati dugove.
Za predstečajnu nagodbu Adrije ne bi se u Zadru puno čulo da Zadarski list nije sustavno pratio što se sve tu događa. Vlasnik Miodrag Lacić je očito slab igrač, nema neku podršku, u vrijeme dogovaranja nagodbe bio je prava igračka u rukama Branka Šegona. O Mirni iz Rovinja se nekoliko dana raspravljao u Saboru, a Adria je formalno prošla nagodbu uz vrlo, vrlo teške uvjete – otpis potraživanja je bio samo oko 30 posto, uz obvezu nalaženja strateškog partnera koji će odmah uplatiti 40 milijuna kuna. Adria je formalno prošla nagodbu, ali puno je toga još nejasno, najmanje je jasno kakvu to igru igra Podravka za koju se proizvodi brend Eva sardine. Još se lako može dogoditi da od strateškog partnera ne bude ništa i da 280 radnih mjesta ode u dim, a netko se dočepa lokacije u Gaženici za nikakav novac.
Tankerkomerc je prošao nagodbu, obećali su vratiti 65 posto svih dugova. Božo Jusup je uz to tajnovito najavljuje da osim Dogus grupe ima u rukavu i druge igrače. Zato najavljuje odlazak u mirovinu, možda i uz bogatu otpremninu. No vidjet će se još na koji će način država riješiti pitanje koncesije na pomorskom dobru.
Najviše sporenja ima oko nagodbe VOX-a. Reno Sinovčić se vjerojatno nadao da će svi njegovi dogovori u krugu prijateljskih i vezanih tvrtki ostati anonimni, da se nitko neće usuduti primijetiti na koji je način najprije napuhao pa onda “posušio” čak 56 milijuna kuna duga. No pobunila se predstojnica Porezne uprave u Zadru, ni Hypo banka iz Austrije ne pristaje da se i njoj kao drugima otpiše čak 70 posto potraživanja. Umjesto da se još jednom provuče, čak ga Vladimir Šeks stavlja na dnevni red sjednice Antikorupcijskog vijeća, kao primjer u najmanju ruku čudne predstečajne nagodbe.
Da su se postupci nagodbe vodili na sudu u cjelini, a ne samo u završnici, rješenja bi sigurno bila ujednačenija, manje prepuštena snalažljvim poduzetnicima. Srećom, policija, DORH, pa i Uskok krenuli su i ispitivanje neki od ovih nagodbi. A možda na red dođe i preispitivanje svih dosad postignutih nagodbi?