Art-Forum - okupljalište umjetnika već 20 godina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Malo koja je ljudska djelatnost toliko osobna i osobita, kao umjetnost. Svaki ponaosob umjetnik razvio je ili razvija autonomni, osobni, umjetnički jezik, samostalne stvarnosti, bez društveno propisane svrhe, neovisan i društveno-slobodne pozicije, nošen idejom slobode, imaginacije, individualnosti, otkrića, pokusa, pobune, ljepote, istine, pravde...

Povod ovome razgovoru izložba je u multimedijalnom centru Arsenal, obilježavanje značajnoga jubileja, dvadeset godina umjetničkog djelovanja likovne udruge Art-Forum Zadar, od 1995. do 2015. Toliko brojna posjećenost zajedničkoj izložbi nezabilježena je u dosadašnjem umjetničkom životu grada, govori više nego išta drugo, govori o gradu Zadru kao gradu umjetnosti, umjetnicima, štovateljima umjetnosti, i šire od grada, bilježi Zadarsku županiju.

Sve rečeno, i što će se još reći, napisati i puno punoljetstvo udruge Art-Forum Zadar, više nego valjan je povod razgovoru s predsjednikom udruge Art-Forum Zadar, umjetnikom i profesorom Borisom Žužom.

Kako je osmišljen Art-Forum Zadar?

- Sam naziv Art-Forum Zadar osmišljen je u kontekstu središnjeg trga, tj. zadarskog Foruma kao mjesta sastajanja građana, a u našem slučaju okupljanja umjetnika.

Kao programska polazišta navodite iskorak iz uobičajenih stereotipa i ideju multikulturalnosti?

- Misija istinskih umjetnika istraživanje je novih izražajnih formi, te na taj način prevladavanja ustaljenih stereotipa. Što se tiče multikulturalnosti, poznata je činjenica da umjetnost ide ispred vremena u svojim izražajnim formama, sadrži univerzalne vrijednosti koje povezuju sve ljude te stoga sadrži multikulturalne vrijednosti.

Tko vrši odabir slika? Koja je uloga umjetničkog voditelja?

- Kao umjetnički voditelj Art-Foruma te stručno obrazovana osoba uglavnom sam vršim odabir, naravno u suradnji s nekolicinom odgovornih sudionika, ovisno o kontekstu same izložbe.

Značaj ove izložbe?

- Na ovoj jubilarnoj Art-promociji, nazvanoj Ljepota različitosti, a priređenoj povodom 20 godina djelovanja od 1995. do 2015., sudjeluje 35 umjetnika i umjetnica, s preko 50 likovnih djela. U izlagalačkom pristupu Art-Forum uvijek daje mogućnost izlaganja novim umjetnicima. Ta činjenica proizlazi iz biti same umjetnosti koja je već odavno globalni fenomen, te pridavanje interkulturalnosti izložbama nameće se kao logičan izbor.

Vaše viđenje o biti umjetničkog i izlagalačkih aktivnosti?

- U svakom slučaju, konstruktivna otvorenost i na likovnom planu je svojevrsno kulturološko obogaćenje s etičkim i estetičkim vrijednostima. Izložbe imaju osnovni smisao da postupno razvijaju i educiraju ljubitelje likovnosti i svekoliku javnost, te u tom kontekstu popularizacije kulture i mediji imaju veliku važnost. Bitno je istaknuti da je prostor umjetničkog rijetki prostor slobode i znak osobne kultiviranosti nameće potrebu da mlade osobe oslobode svoju kreativnost, u suprotnome riječ je o duhovnom siromaštvu. Prostor umjetničkog, poput svojevrsne oaze, mnogima je pružao mogućnost ostvarenja snova, iako često u suprotnosti s onim što jest i onim što bi moglo biti. Istinska umjetnost je na autentičan način uvijek išla ispred vremena, dajući poticaje nastajanju novih svjetova.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno