Lukić: Otkažite sindikalistima, ili će Adria danas prestati postojati

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Predstavnik strateškog partnera Marko Lukić, tražio je od zaposlenika Adrije zatražio da povuku zahtjev za stečaj. To je preduvjet da bi danas Trgovački sud u Zadru mogao razmisliti o novoj budućnosti ove riboprerađivačke industrije.

Na skupu radnika hrvatski general, a sada predstavnik tvrtke Farmal iz Zagreba, koja zastupa potencijalne strateške partnere iz Njemačke i Slovačke, naglasio je da je uskraćivanje punomoći dosadašnjim sindikalcima Ivici Blaževiću i Šimi Oreškoviću preduvjet da se u roku od mjesec dana pokrene proizvodnja u Adriji. U protivnom, radnici će dobiti tri plaće, a banke i država će se naplatiti od preostale imovine, što bi bio definitivni kraj brenda Adria.

- Napravili smo duboku pripremu za ulazak partnera u Adriju. No njegovi su uvjeti otklanjanje stečaja, produljenje stečajne nagodbe i deblokada tvrtke. Ako uspijemo da radnici povuku svoje punomoći prema predstavnicima sindikata koji, nažalost, guraju firmu u stečaj, prvenstveno gospodin Orešković, onda imamo šanse da ova dva preostala preduvjeta riješimo. Ministarstvo financija je spremno deblokirati tvrtku i napraviti novu predstečajnu nagodbu u koju bi ušla i potraživanja radnika koja su dosegla oko 3,5 milijuna kuna, rekao je Lukić.

Ove točke, kazao je, stoje i u pismu namjere potencijalnih strateških partnera. Oni se obvezuju preuzeti sve obveze prema radnicima i pokrenuti proizvodnju u roku mjesec dana. Lukić je rekao da za sve to ima jamstva, ali da s njima neće mahati. No i Lukić je svjestan da će zadnju riječ ipak dati Trgovački sud.

Lukić je također obećao isplatu novca radnicima za pakiranje konzervi koje su već otprije prodane, a koje je bivši vlasnik Miodrag Lacić prepustio radnicima. Iako svjestan da čini prekršaj, Lukić je rekao da će sva oni kojima nije blokiran račun novac dobiti na svoje račune, a onima kojim je račun blokiran, novac za učinjeni posao će dobiti - na ruke.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno