Obrovačka vlast za ručkove, hotele i dnevnice potrošila 356.000 kuna!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Gradonačelnik Ante Župan nije se želio očitovati o ovom pitanju

Nakon nedavne objave liste najštedljivijih gradova, među kojima su i dva iz naše županije, Zadar i Nin, iz Obrovca smo dobili podatak o tome kako se tamošnja vlast sa troškovima reprezentacije i dnevnica gotovo približila Zadru. Naime, troškovi reprezentacije Grada Zadra od 439.555 kuna iznose 0,129 posto gradskog proračuna, a još je štedljiviji Nin koji je u 2014. godini na reprezentaciju potrošio samo 24.988 kuna, ili 0,134 posto gradskog proračuna teškog 18.625.715 kuna.

Istražujući podatke što smo ih dobili od obrovačkih gradskih vijećnika došli smo do frapantnih brojki o troškovima ručkova, večera, hotela i dnevnica.

Prema podacima iz proračuna za 2015. godinu obrovačka vlast samo za reprezentaciju, dnevnice za službena putovanja, smještaj i naknade na službenom putu potrošila je 365.000 kuna!

Bez odgovora gradonačelnika

To praktički znači da su gradonačelnik Ante Župan i njegovi pomoćnici dnevno za jelo i hotele trošili tisuću kuna!

Prema stavkama u proračunu to izgleda ovako: za troškove reprezentacije prošle godine Grad Obrovac potrošio je 240.000 kuna. Za usporedbu, Zadar ima 75.062 stanovnika, a Obrovac 4.323 (mada ni ova brojka nije realna jer su u Obrovcu prijavljeni Srbi koji ovdje ne žive, već samo dolaze glasovati).

U ukupnim rashodima slijedi stavka "službena putovanja - dnevnice" za koje je obrovačka vlast iz proračuna izdvojila 35.000 kuna, za "smještaj na službenom putu" 50.000 kuna i "naknadu na službenom putu" 40.000 kuna.

Želeći provjeriti o kakvim je naknadama točno riječ, s obzirom da su dnevnice i hoteli već obračunati pod zasebnim stavkama, kontaktirali smo gradonačelnika Antu Župana želeći čuti njegov komentar činjenice da gradić s tako malo stanovnika i zadnji na ljestvici ekonomskog razvoja, ima troškove reprezentacije, hotela i dnevnica u ukupnoj vrijednosti od vrtoglavih 365.000 kuna.

Gradonačelnik, međutim, ni nakon dva dana čekanja na naš upit nije odgovorio, što kazuje da je ovo za njega očito neugodna problematika.

Naime, Obrovac je hrvatski rekorder po stopi nezaposlenosti od 33,1 posto i posljednjih se godina redovito nalazi na listama najnerazvijenijih gradova u Hrvatskoj. Njegovo se stanovništvo sve više iseljava jer u Obrovcu nema posla, niti budućnosti za mlade. A na listi nezaposlenosti objavljenoj 2013. ispred Obrovca su bili čak i Imotski i Knin.

Ima se, može se!

Još 2013. godine gradonačelnik Župan kazao je kako su "učinili maksimalno što se tiče infrastrukture i što se tiče poticaja što grad može učiniti". Troškovi ručkova, dnevnica i hotela otkrivaju kako ipak nije učinjeno maksimalno, nego nešto puno dalje od toga.

Podaci o troškovima reprezentacije obrovačke vlasti pogotovo su šokantni usporede li se sa troškovima Grada Nina koji se također nalazi na listi najštedljivijih hrvatskih gradova. Gradić koji je osvojio niz nagrada u turizmu i koji je prepoznat kao jedna od najboljih europskih destinacija za reprezentaciju je 2014. godine potrošio 25.000 kuna.

Možemo samo zamisliti koliko bi u gradiću koji se nalazi na europskoj turističkoj karti trebalo utrošiti na putovanja gradske vlasti, dnevnice, čašćenja poslovnih partnera i ostale stavke u promociji grada. U slučaju Nina koji se okitio svim mogućim titulama u turizmu, bilo bi doista opravdano da su sredstva reprezentacije veća. Međutim, i s ovako malim iznosom učinili su maksimum.

Reklo bi se na kraju da se u Obrovcu vode nekom drugom politikom, onom koja ne poznaje štednju, jer kako je moguće da rukovodstvo gradića sa najvećom nezaposlenosti u Hrvatskoj samo na hotele u jednoj godini potroši 50.000 kuna?

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Lakrdija
Vlaska posla, dnevno janje, deset litara vina i petnaest kilograma kruha, pa zivio rodijace moj rvatskosrpski....