Dovezli donaciju tešku 1.400 kilograma

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Bračni par Nurnberger, Marion i Manfred, iz njemačkoga grada Hofa u Bavarskoj već 21 godinu raznim humanitarnim i dobrotvornim akcijama pomažu na zadarskom području. Iako dosadašnje akcije vrijede preko 800.000 eura, protekla tri dana podijelili su oko 1.400 kilograma raznoraznih potrepština.

- Donirani dječji vrtići su: Cvit u Sv. Filipu i Jakovu, Leptirići u Bibinjama, Maruškica u Škabrnji i Smiješak na Bilom brigu. Darovali smo printere, fotoaparate, robu, čokolade, odjeću, Centaru za rehabilitaciju Stančić u Sv. Filipu i Jakovu fasadnu i boju za metalne ograde, Zajednici Cenacolo u Jankolovici perilicu za rublje, motornu pilu, razne alate i odjeću, a za Raštanima Donjim dječji tobogan, nabraja humanitarac Manfred.

U tri dana boravka na zadarskom području razgovarao je i s vodećim ljudima Opće bolnice Zadar i Psihijatarske bolnice na Ugljanu, kako bi dogovorio najučinkovitiji prijevoz medicinske opreme iz Njemačke.

- Sve je to počelo sasvim slučajno, neplanirano. Naš poznanik iz Dikla pozvao nas je nakon rata na ljetovanje u Hrvatsku i tako je krenulo, kazala je gospođa Marion.

Još prije Hrvatske, bračni par Nurnberger pomagao je u prikupljanju pomoći za ugroženu djecu černobilske nuklearne katastrofe.

- Od 1996. godine, otkada dolazimo, uvijek se stvori neki novi povod za pomoć. Riješimo jednu stvar, ali se odmah pojave dvije druge, tako da uvijek nastojimo pomoći, kaže Marion.

Manfred Nurnberger, bivši policajac i gradonačelnik bavarskog grada Topena, dobio je i posebno odlikovanje "Federalni križ za zasluge".

- Želja mi je učvrstiti dobre veze između Bavarske, Njemačke i Hrvatske. Jedna od mogućnosti je i organizirani izvoz zdravog i ekološki uzgojenog domaćeg voća i povrća na njemačko tržište, kazao je Manfred.

Za svako skupljanje humanitarne akcije treba proći stotine, ponekad i tisuće kilometara uzduž Njemačke, što iziskuje puno truda pa i troška.

- Prvo mjesto u zadarskome kraju koje smo pomogli bila je Podgradina, za obnovu školske zgrade, pridsjeća se Manfred dodajući i kako su HVIDR-i donirali sanitetsko vozilo te vodoopskrbnu i drugu opremu za Zajednicu Cenacolo u Jankolovici.

Na listi onih koje su ovi humani ljudi pomogli su i Centar za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov, Caritas Zadarske nadbiskupije, domovi za stare, lovačka društva...

- Pomagali smo opremom i dresovima brojna sportska društva, zatim specijalnim krevetima bolnice u Biogradu, Zadru i Ugljanu. Tu su vrtići u Bibinjama, Sv. Filipu i Jakovu, Škabrnji, Zadru, te potrebite obitelji u zadarskom kraju i u Lici, ponosan je Manfred.

Marion i Manfred Nurnberger rado su viđeni gosti na području cijele Zadarske županije. Sami financiraju svoja putovanja, hranu, smještaj i ostalo, a ističu kako im je nagrada sreća na licima onih kojima pomažu.

- Nema ničeg ljepšeg od nasmijanog djeteta, veselog i bezbrižnog, kaže Manfred kojeg raduje svako novo poznanstvo iz kojeg se rađa prijateljstvo.

Zadarski dobročinitelj je i obitelj Petra Strmote. Oni zajedničkim snagama s puno elana, požrtvovno i rado sudjeluju u humanitarnim akcijama koje pristižu iz Topena.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika monika
Super! Cestitam!