Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Marinović: Vjerske zajednice su pune novca, treba ga dati sirotinji

23.02.2017. 23:00
Marinović: Vjerske zajednice su pune novca, treba ga dati sirotinji


Na sjednici benkovačkog Gradskog vijeća kojim je predsjedala Maja Brkljača nazočilo je 14 od 17 vijećnika, nedostajali su Tomislav Klarica i Stipe Ćurković (oba HDZ) te Miloš Ćiritović (SDSS).
– Vjerske zajednice su pune novca i 300.000 kuna namijenjenih njima, ako znamo da je Hrvatska sekularna država, treba dati sirotinji i za uvođenje prigradskih autobusnih linija, predložio je nezavisni vijećnik Milenko Marinović, bivši predsjednik Općinskog suda Benkovac.
Naime, u gradskom proračunu za 2017. godinu za vjerske zajednice se planira iznos od 300.000 kuna: za crkvu Male Gospe u Benkovcu 200.000 kuna, za crkvu sv. Kate u Vukšiću i crkvu sv. Jovana u Benkovcu po 15.000 kuna te za ostale vjerske zajednice 70.000 kuna, po zahtjevima.
– Neka u crkvu svećenici ulažu svoje novce. Neka se gospoda svećenici snađu, neka rade kao konobari, kazao je Marinović.
Kako se radi o iznosu većem od 0,50 posto ostvarenih prihoda u protekloj godini potrebna je odluka Gradskog vijeća.
– Nije riječ o novcima namijenjenim svećenicima za njihov svakodnevni život već za crkvene projekte na korist vjernika i šire društvene zajednice. Ispred crkve Male Gospe uređuje se trg u vrijednosti od 400.000 kuna, Grad u projektu sudjeluje s 200.000 kuna, objašnjava gradonačelnik Branko Kutija.
Za političke stranke u Vijeću po vijećniku godišnje pripada 2.890 kuna (14 vijećnika), dok je za tri vijećnice taj iznos od 3.180 kuna.
– Kad ste navedeni iznos od 5.780 kuna namijenili za dva člana HNS-a vjerojatno ste nenamjerno napravili grešku jer taj novac pripada kolegi Mirku Šuniću i meni osobno, a ne HNS-u čiji smo članovi bili, kazao je Marinović, koji je u Vijeće ušao kao HNS-ov vijećnik, i nakon kratkotrajnog izleta u Čačićeve Liberalne demokrate sad je nezavisni vijećnik.
– Gospodine Marinović, vi ste uvaženi pravnik pa biste trebali znati da zastupniku i vijećniku kojem je prestao mandat, promijenio stranku ili postao nezavisni, financijska sredstva ostaju matičnim političkim strankama, odgovorio je gradonačelnik Branko Kutija.
U Vijeće za dodjelu koncesijskih odobrenja umjesto prezauzete Pauline Kulaš, gradske pročelnice i voditeljice projekta tima Intervencijskog plana vrijednog 200 milijuna kuna iz EU projekata, imenovana je magistrica ekonomije Kristina Klapan iz Gradske uprave. Na novi četverogodišnji mandat ravnatelja Gradske knjižnice potvrđen je prof. Mile Marić, diplomirani knjižničar.
– Ubuduće će obiteljska poljoprivredna gospodarstva, koja su upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, moći će prodavati poljoprivredne proizvode sa zemljišta koje ima pristup prometnici, bilo da je površina u vlasništvu ili u zakupu, odlučeno je nakon izmjene dijela odluke i rasprave koje je predvodio dogradonačelnik Frane Tokić.
U nastavku sjednice otpisano je nenaplativih 2.733.819 kuna koje je Grad na ime komunalne naknade potraživao od Ministarstva obrane RH nakon Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrani s kojim su vojne lokacije i građevine RH i Ministarstva obrane oslobođeni od plaćanja komunalne naknade. Prvi put u ovom više od 3,5-godišnjem sazivu Vijeća zapisnik je umjesto Tanje Vrkić vodila Stela Filipi, referentica za odnose s javnošću i protokol.