ERASMUS U Litvi položile sve ispite i stekle prijateljstva za cijeli život

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Iskustva studentica Matije Jovanović i Mateje Janković
Autor: 
Matija i Matea još uvijek pod dojmom boravka u Litvi, osim što su rado podijelile svoja iskustva, poručile su svim studentima da iskoriste mogućnosti koje im pruža ERASMUS i odu studirati u neku od zemalja EU-a jer je to iskustvo - neprocjenjivo...
Vedran SITNICA
Vratile se iz Litve - Matija Jovanović i Matea Janković

One su mlade, simpatične, kolegice i prijateljice - studentice  treće godine informacijskih znanosti Sveučilišta u Zadru i upravo su se  vratile sa studentske razmjene u sklopu projekta ERASMUS, pa su svoja  iskustva iz Litve odlučile podijeliti i ispričati svim zainteresiranima, jučer  prijepodne u Multimedijalnoj dvorani zadarske Gradske knjižnice.

Naime, zadarska Gradska knjižnica već godinama organizira program  za mlade pod nazivom - Svaštarnica u sklopu kojeg uvijek bude zanimljivih predavanja, radionica i prezentacija koje se provode u suradnji s  mnogim udrugama, institucijama, ali i pojedincima. Ovoga puta predavanje dvaju mladih studentica, organizirano je u suradnji sa zadarskim  Sveučilištem, a 21-godišnja Matija Jovanović i njezina vršnjakinja Matea  Janković, još uvijek pod velikim dojmom boravka u Litvi, osim što su rado podijelile svoje "zgode i nezgode" petomjesečnog studiranja u glavnom gradu Vilniusu, poručile su svim svojim kolegama da iskoriste mogućnosti koje im pruža ERASMUS i odu na par mjeseci studirati u neku  od zemalja EU-a jer je to iskustvo, kako su rekle, "naprosto neprocjenjivo", tako da već sada planiraju svoj ljetni semestar na četvrtoj godini fakulteta opet, negdje - "vani".

Hladnoća i snijeg na koji nisu navikle

- Svi studenti na našem Sveučilištu znaju za ERASMUS, tako da smo i  mi čule za to već na prvoj godini fakulteta. Odmah nam se svidjela ta  ideja, ali trebalo je ipak malo vremena. Kad smo na drugoj godini čule  priče i neposredna iskustva kolega koji su bili u nekoj od zemalja po jedan semestar, sve više smo počele razmišljati o tome i na kraju donijele  čvrstu odluku. S obzirom na visinu stipendije mogle smo birati između  Poljske i Litve i izabrale smo Litvu, priča Matija.

Trebalo se uhvatiti ukoštac s "papirologijom" i to je trajalo dobrih mjesec dana, uz zajednički trud.

- Možda je upravo ta "papirologija" razlog što studenti više ne koriste  mogućnosti koje im pruža ERASMUS, jer doista treba imati strpljenja i  živaca. Uvijek neki "papir" nedostaje, ali kad smo krenule, odlučile smo  da to neće biti razlog koji će nas obeshrabriti. Sve smo sredile i u Litvu  otputovale 1. rujna prošle godine. Meni je to predstavljalo dodatno uzbuđenje jer se nikada ranije nisam odvajala od kuće i okusila pravi studentski život jer sam Zadranka i živim sa svojima. Matiji je to već malo  drugačije jer ona je iz Čapljine u susjednoj BiH, pa ovdje u Zadru živi  svoj, pravi studentski život, otkriva Matea.

Prvi susret s Litvom bila je hladnoća i snijeg na koji nisu navikle, ali  osim hladnog vremena iznenadile su se i "hladnoćom" svojih domaćina.

Stipendija od 400 eura mjesečno

- Što se tiče samih Litavaca, pa čak i mladih ljudi naše generacije, zbilja mogu reći da su jako "hladni" i zatvoreni. Loše govore strane jezike,  pa čak i engleski i ne primaju baš u svoja društva - strance. To je ono što  nas je jako iznenadilo. Živjele smo u studentskom domu gdje je većina  studenata boravila u sklopu razmjene, tako da smo se uglavnom družile  sa Španjolcima, Portugalcima, a bilo je i studenata iz regije. Mislim da se  možemo pohvaliti kako smo mi najjači u jezicima, osobito u engleskom.  Inače, sva predavanja su i bila na engleskom jeziku, kao i ispiti koje smo  uspjele sve položiti i na to smo jako ponosne, dodaje Matija, objašnjavajući kako im se ispiti položeni u Litvi priznaju na zadarskom Sveučilištu.

Stpendija im je bila 400 eura mjesečno od čega je 60-ak "išlo" na dom i  desetak na menzu, koja je, kako su rekle djevojke, "lošija od njihove u Zadru".

Vratile su se 31. siječnja ove godine, a tijekom boravka najviše je im je  nedostala - "kava".

- Nije u pitanju kava u doslovnom smislu, naravno. U pitanju je ona  naša - "kava". Oni nemaju kulture ispijanja kave i onoga što ta kava nama znači. Tako da nam je to jako nedostajalo, uz sunce i more. Ali bez  obzira na to, sklopile smo divna prijateljstva za cijeli život, družile se,  izlazile. Ima dosta pubova i mjesta za izlazak i ekipa nam je bila super,  rekla je  Matea.

Djevojke su još jedanput  na kraju, zajednički poručile svim studentima da iskoriste  mogućnost ERASMUSA i ne obeshrabre se zbog "papirologije".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika SOFIJA ROSA
Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com