Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadar među najtraženijim za kupnju kuća, strance zanimaju kuće na Viru

24.02.2019. 11:52
Zadar među   najtraženijim za  kupnju kuća,  strance zanimaju  kuće na Viru


Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su se oglašavane cijene kuća tijekom siječnja razlikovale od cijena stanova u prosjeku oko 400 eura po kvadratnome metru, a pritom su stanovi bili 23 posto skuplji od kuća.
Valja računati kako cijena kvadratnog metra kuće, za razliku od stanova, obično sadržava mnogo više „stavki“ od samog stambenog prostora.  Naime, u cijenu „kvadrata“ kuće uračunata je i cijena okućnice, ali nerijetko i drugih objekata koji se možda nalaze na njoj.
– Cijene kuća su po kvadratnome metru manje, ali i obračun kuća je  potpuno drugačiji. Ljudi prodaju npr. kuću od 400 kvadratnih metara, a  ona je realno 400 kvadratnih metara BRP i sastoji se od garaža, podruma,  prizemlja, potkrovlja… Realno takve kuće imaju same stambene površine dosta manje, pa samim time ne možemo tu cijenu uzeti samo kao  jediničnu po kvadratnome metru, rekao je za Crozilla.com Sergio Serdarušić iz agencije za nekretnine Eurovilla.


Stambena površina
Najtraženiji gradovi za kupnju kuća tijekom siječnja su na oglasniku za  nekretnine Crozilla.com bili Zagreb, Osijek, Samobor, Pula, Zadar i Poreč. Stranci su najveći interes pokazali za kućama na moru, a pritom su  ih najviše zanimala područja Vira i Vodica.
Poreč je jedini grad u kojem su siječanjske vrijednosti kuća bile više no  cijene stanova. Za kvadratni metar tamošnjih kuća, u prosjeku se tražilo  1954 eura što predstavlja razliku od 3,7 posto. Najviše je cijene i dalje zadržao Dubrovnik u kojem se za kvadratni metar kuće u prosjeku tražilo  3911 eura. Nakon dugo vremena vrijednost stanova u tom je gradu pretekla cijene kuća, a siječanjska je razlika iznosila tek 0,5 posto, odnosno  tek 20 eura po kvadratnome metru.
Među skupljim se gradovima nalazi i Opatija s cijenom kvadrata kuće  od 2220 eura, te Split u kojem se za kvadratni metar u prosjeku tražilo  2040 eura.
U Šibeniku su kuće bile gotovo 26 posto jeftinije od stanova, a za  njihov se kvadratni metar u prosjeku tražilo 1566 eura. Podaci oglasnika  Crozilla.com pokazali su kako je u Zadru razlika u cijenama iznosila oko  35 posto, a za kvadratni se metar kuće u prosjeku tražilo 1667 eura. Prosječna oglašavana cijena kuće u Puli je iznosila 1469 eura, što je 13 posto  manje od cijene tamošnjih stanova.


Nekretnine najskuplje u priobalju
Gradovi duž jadranske obale poznati su po visokim cijenama nekretnina, no postoje i oni u kojima su one ipak nešto primjerenije, a Rijeka i  Senj neki su od takvih. Za kvadratni metar kuće u Senju u prosjeku se  tražilo 1195 eura, a u Rijeci 1249 eura.
U Zagrebu je za kvadratni metar kuće u prosjeku bilo potrebno izdvojiti 1267 eura, što je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, preko 34  posto manje nego za kvadrat stana. Najveća razlika u cijenama zabilježena je tijekom siječnja u Varaždinu u kojem su stanovi bili gotovo 40  posto skuplji od kuća, dok je u Bjelovaru i Osijeku razlika bila veća od 37  posto. Prosječna oglašavana cijena kvadratnog metra kuće s uključenom  cijenom okućnice tijekom siječnja je u Bjelovaru iznosila tek 433 eura, u  Varaždinu 715 eura, a u Osijeku 593 eura. Podaci oglasnika Crozilla.com  pokazali su kako je nešto manja razlika u cijenama, od oko 20 posto, zabilježena u Slavonskom Brodu u kojem su također, kao i većini drugih  gradova u unutrašnjosti, cijene bile relativno niske, a za kvadratni se metar u prosjeku tražilo 633 eura. (ZL)