Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

»Kokoši« su krive što je Kokolinda izgubila izbore

25.02.2020. 18:00


Samobor je grad maškara, održava se 194. Samoborski fašnik, najvažnija i najveća turističko-zabavna manifestacija ovog dijela Lijepe Naše koja uspješno njeguje tradiciju dugu gotovo 200 godina. Samoborski fašnik turistički je brend sjevera Hrvatske, svake godine na njemu se okupi na tisuće posjetitelja.
– Samobor je od davne 1885. godine karnevalska metropola ovog dijela Hrvatske. Vrhunska zabava pod maskama za sve generacije, odlična atmosfera, bogata ugostiteljska ponuda uz neizostavne krafne, kao i koncerti glazbenih zvijezda naše estrade, samo su neki od razloga zbog kojeg su dvije udruge iz Biograda na Moru, Udruga Tome Krnjeval i KUD Sveti Ivan – Medviđa, sudjelovale na ovogodišnjem 194. Samoborskom fašniku, koji se protekla dva vikenda održava pod geslom »Od bedaka do superjunaka«, kazala je Ines Miloš, predsjednica Udruge Tome Krnjeval.


Raskošan karneval
Biogradske »Kokoši« su osvjetlale obraz i Biogradu i Medviđi, dok su glavne estradne zvijezde bili Tomislav Bralić i klapa Intrade koji su u prohladnoj noći atmosferu u centru Samobara podignuli do usijanja.
»Kokoši« su u biogradskoj maski glasačko tijelo, zato je Kokolinda i izgubila izbore. »Moje glasačko tijelo nisu ovce, oni su prave kokoši!«, rekla je Kokolinda na predstavljanju biogradske fašničko-maškarane grupe na središnjoj fašničkoj pozornici na Trgu kralja Tomislava, odnosno Trgu fašničkih velikana.
Samoborski fašnik je raskošan karneval kojim Samoborčani tjeraju zle sile iz prethodne godine, opraštaju se od zime i otvaraju svoja srca i nadanja nadolazećem proljeću.
– Tih desetak dana, od Valentinova do pokladnog utorka, njegovim ulicama vlada potpuno bezbrižno veselje, pod tisućama maski krije se smijeh i radosna pjesma, a plesom se dočekuje novi život, rekla je Goga Šarić, biogradska maškarica iz Udruge Tome Krnjeval.


Optužba, obrana i teštament Tome Krnjevala
No, nije sve ipak tako lagodno, neizvjesnost traje sve do središnjeg događaja karnevala na pokladni utorak kada se odigrava predstava u kojoj se sudi fašniku, krivcu za sve nevolje u protekloj godini.
Podsjetimo, karnevalski zastor se u Biogradu na Moru, kraljevskom gradu u srcu Jadrana, zatvara danas, na pokladni utorak, 25. veljače, velikom karnevalskom povorkom, maškaranom zabavom, čitanjem optužbe, obrane i teštamenta Tome Krnjevala te osudom krivca za sve nedaće.
– Tome Krnjeval spektakularno se spaljuje na pokladni utorak, dan uoči Pepelnice i početka korizme, čime se po prastarom vjerovanju lišavamo svih negativnih utjecaja u sljedećoj godini, zaključila je Ives Miloš.