Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nadbiskup Želimir Puljić proglašen počasnim građaninom Turija

25.02.2020. 09:30


Zadarski nadbiskup Želimir Puljić dobitnik je Povelje počasnog građanina grada Turi u Italiji čiji je zaštitnik sv. Oronzo, ranokršćanski mučenik čije se relikvije nalaze u Ninu. U zahvalnosti za povezanost po sv. Oronzu, Povelju počasnog turijskog građanina nadbiskupu Puljiću uručila je Tina Resta, gradonačelnica Turija u svečanoj dvorani Gradske vijećnice u Turiju u petak 21. veljače.
Nadbiskupa Puljića i Turi povezao je Sv. Oronzo, ranokršćanski mučenik iz 1. st. nakon Krista koji je prvi biskup i zaštitnik talijanske nadbiskupije Lecce te naslovnik župe Turi. Relikvija župnog turijskog i nadbiskupijskog lecceanskog zaštitnika sv. Oronza od 11. st. čuva se u Ninu u riznici župne crkve sv. Anselma, nekadašnje ninske katedrale.


Izniman prijatelj
U tekstu Povelje koju je potpisala gradonačelnica Resta, piše kako Grad Turi dodjeljuje to priznanje mons. Puljiću jer se zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik HBK, »nekoliko puta dokazao kao izniman i dragocjeni prijatelj, poznavatelj i poštovatelj povijesti, najboljih tradicija i vjere Turija, dajući našoj gradskoj zajednici neprocjenjivi dar, znak čuvene relikvije, fibule našeg zaštitnika te je učinio da grad Turi bude uzdignut na uzvišeno dostojanstvo Svetišta sv. Oronza među stanovnicima njegove zemlje Apulije. Njegova velikodušnost, raspoloživost i kršćanski osjećaji oca i pastira izvrstan su primjer za sadašnje i buduće generacije naših gradskih zajednica«.
U Turiju je za nadbiskupa Puljića organiziran svečani doček za koji su građani Turija priredili veliki natpis na hrvatskom jeziku: »Dobro došao, ekscelencijo, naš dragi sugrađanine«. Te su riječi na hrvatskom jeziku školska djeca ponovila nekoliko puta tijekom dolaska mons. Puljića.
Dobrodošlicu mons. Puljiću i šibenskom biskupu Tomislavu Rogiću izrazili su mons. Giuseppe Favale, biskup biskupije Conversano-Monopoli, mons. Giuseppe Pinto, bivši apostolski nuncij u RH koji je umirovljen zbog zdravstvenih razloga, dr. Michele Emiliano, predsjednik pokrajine Apulije, Tina Resta, gradonačelnica Turija i don Giovanni Amodio, župnik Turija koji je s trojicom župnika u Turiju i članovima pastoralnog vijeća, predložio dodjelu počasnog priznanja mons. Puljiću.


Potvrđena povezanost
Nakon svečanosti dodjele Povelje, nadbiskup Puljić predvodio je u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u središtu Turija svečano misno slavlje u zajedništvu s trojicom spomenutih biskupa i desetak svećenika.
Nadbiskup Puljić podsjetio je da je Sv. Oronzo bio suvremenik apostola Pavla koji je rođen u bogatoj obitelji u talijanskom gradu Lecce. Nakon što su barbari razorili grad Lecce, od mučenika Oronza sačuvana je kost-fibula koja se od 11. st. čuva u Ninu u riznici župne crkve sv. Anselma. Povezanost je dodatno potvrđena dodjelom počasnog građanstva Turija nadbiskupu Puljiću. Koliko Turijani poštuju raspoloživost mons. Puljića u dodjeli Oronzove relikvije pokazuje i turijski tjednik Fax koji je sliku nadbiskupa Puljića u čast zahvalnog priznanja stavio na naslovnicu svoje novine.
KTA/I.G.