Prilika da učenici vide kako je bilo u ratu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
U gimnaziji Franje Petrića otvorena izložba fotografija i dokumenata o cjelokupnom ratnom putu 112. brigade
Mnogi će učenici na ovim fotografijama vidjeti svog oca, majku ili djeda, svog rođaka ili susjeda kao branitelja Domovine u tim ratnim godinama, rekao je autor izložbe Marijan Maroja
Zvonko KUCELIN
Izložbu će učenici moći pogledati do 28. veljače

U gimnaziji Franje Petrića, jučer je otvorena još jedna u nizu izložba fotografija i dokumenata 112. brigade, u organizaciji Državnog arhiva i Zadraske županije.
Izložba koju će učenici moći pogledati do 28. veljače, prikazuje presjek borbenoga puta brigade od njezinoga osnivanja 28. lipnja 1991.godine, pa sve do zapovijedi o demobilizaciji, koja je bila 24.prosinca 1995.godine.
Svečanosti otvorenja izložbe, uz ravnateljicu Gimanzije, Blanke Pedišić, nazočili su: pukovnik 112. brigade Marko Čulina, Dušan Nikitović, načelnik štaba, brigadir Milan Bašić, ravnatelj Državnog arhiva, dr. Ante Gverić, te autor izložbe Marijan Maroja, arhivski savjetnik.
-Povodom obilježavanja 25.obljetnice od osnivanja 112. brigade Zbora narodne garde, priredili smo ovu izložbu koja je povećana toj zadarskoj brigadi, naglasio je Maroja, istaknuvši kako izložba ima za cilj učenicima približiti događaje iz Domovinskog rata. Mnogi će učenici na ovim fotografijama vidjeti svog oca, majku ili djeda, svog rođaka ili susjeda kao branitelja Domovine u tim ratnim godinama, rekao je Maroja.
Blanka Pedišić, rekla je kako je potrebno poseban pijetet dati ljudima koji se nalaze na tri panela, jer su na njima ljudi koji su za ovu zemlju dali svoj život, te da joj je izuzetna čast što se ova izložba našla i u Gimnaziji Franje Petrića.
-Ovo je prilika da naši učenici, koji na svu sreću rat nisu proživjeli, vide kako je to nekada bilo i da iz ove izložbe nauče koliko se i kako se domovina voli, rekla je ravanteljica.
Pukovnik Čulina je podsjetio kako izložba ima zadaću fotografijama i dokumentima stvoriti realnu sliku o stvarnim događajima, ali i učenike upoznati sa živim ljudima koji su bili dio Domovinskog rata.
Ante Gverić je pojasnio učenicima kako je uloga arhivske službe skrbiti o dokumentima koji su tu za korištenje zainteresiranima.
-Kada se spomene arhiv svi pomisle na neku ustanovu u kojoj se čuvaju prašnjavi dokumenti. S jedne strane to je istina, ali mi čuvamo i dokumente koji su nastali i u naše doba, zbog čega se Arhiv i je uključio u ovu putujuću izložbu kako bi se Domovinski rat sačuvalo od zaborava, naglasio je Gverić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno