Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sutkinja odredila psihologijsko vještačenje Nina Šimunića

25.02.2020. 06:45


Predsjednica lokalne podružnice Autonomne hrvatske stranke prava, Iva Kinda, ni jučer se nije pojavila na suđenju bivšem načelniku Bibinja, Ninu Šimuniću kojega je još 2017. godine policiji prijavila za prijetnju grupnim silovanjem. Kinda se zapravo od početka suđenja pretprošle godine niti jednom nije pojavila na sudu, iako ju je policija već nekoliko puta tražila na prijavljenim adresama. Nikome nije jasno zašto izostaje s rasprava, s obzirom na vrlo ozbiljnu optužbu protiv Šimunića koju je čak potkrijepila SMS porukama i koje je, prema njenim navodima policiji, od njega dobila nakon što je na Facebooku objavila niz tekstova o njemu.
Kako je izjavila za naš list, dobila je više Šimunićevih poruka na svoj mobilni broj, a u jednoj od njih pisalo je: »Nino je oprosti sto te nisam kar.., a trebao sam te je… zato oprosti drugi puta kad budes oduzeta je… cemo te u bulj duplo ps. Nino«.
Šimunić se pak odazvao jučerašnjoj raspravi sa svojom odvjetnicom i ponovio da se ne osjeća krivim. Nazočna je bila i zastupnica Općinskog državnog odvjetništva.
Sutkinja Ivana Parać Krišto naglasila je kako su tužiteljici Kinda poziv poslali i putem policije i sudskog dostavljača te da je poziv putem dostavljača uredno primila, ali se opet nije odazvala raspravi.


Prihvaćeni dokazni prijedlozi
– Prihvaćaju se dokazni prijedlozi stranaka i za sljedeće će se ročište pribaviti spis Općinskog suda u Zadru te odrediti psihologijsko vještačenje okrivljenika. Današnje se ročište odgađa i na iduće će tužiteljica biti dovedena putem policije, kazala je sutkinja Parać Krišto.
Bit će zanimljivo pratiti hoće li se Kinda konačno pojaviti na sudu ili na bilo koji način opravdati svoj izostanak. Više smo puta dosad nazivali i njena predsjednika stranke, Dražena Keleminca, da nam pojasni razloge njena izostanak, s obzirom da je i rukovodstvo stranke na svojim internetskim stranicama upozoravalo na ovaj slučaj. No, kao ni dosad, Keleminc se ni jučer nije javljao na naše pozive.
Naime, optužnicu protiv bivšeg načelnika Bibinja, Nina Šimunića Općinsko državno odvjetništvo podiglo je još u prosincu 2017. godine zbog prijetnji Ivi Kinda. Obavijest o podizanju optužnice Kinda je primila od zamjenice općinskog državnog odvjetnika, Marijane Stipić, u kojoj je izvješćuje da je Šimunić pred Općinskim sudom u Zadru optužen »zbog kaznenog djela iz čl. 139. st. 3. i 1. Kaznenog zakona počinjenog na Vašu štetu«.


«Oprosti drugi puta kad budes oduzeta«
Time je slučaj koji je sablaznio zadarsku javnost dobio i sudski epilog koji, međutim, ulazi već u četvrtu godinu, počev od dana podnošenja prijave Ive Kinda. Optužnica je podignuta nakon opsežne kriminalističke istrage PU zadarske koja je je protiv Šimunića podnijela kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu »zbog sumnje na kazneno djelo prijetnje na štetu 40-godišnjakinje«.
Kinda je ove poruke, kao i video snimku na kojoj se vidi Šimunić kako ukucava poruke na mobitel, dostavila policiji, nakon čega su saslušani svjedoci i pregledane poruke i snimka, a saslušan je i sam Šimunić.
Sve je krenulo kada je Kinda na svom Facebooku objavila da je »bivši načelnik Bibinja nezakonito prisvojio višemilijunsko zemljište u vlasništvu same Općine Bibinje, zarađujući ogromnu svotu novca sadeći smilje i koji se nesmetamo grije jer ga organi reda i mira ne diraju zbog sječe, a dok se mještanima Bibinja na vlastitim zemljištima ne dopušta posjeći niti jedan bor da bi se zagrijali u ove teške i jako hladne dane, pa odmah potom dolazi policija, te jadnim mještanima piše prijave«.




Prijeteće poruke SMS-om
Kinda je ove poruke objavila i na HOP portalu, pa je čitava hrvatska javnost mogla vidjeti što joj je Šimunić pisao, a jasno je da je riječ o njegovom broju jer nam se sam javio s toga broja istoga dana kada smo od njega zatražili komentar. U objavi na portalu Kinda je navela kako Šimuniću smetaju njezine objave na Facebooku jer da on do kraja 2017. godine ima zabranu kandidiranja za načelnika, a ona pretpostavlja da se Šimunić misli ponovno kandidirati.
– Zato želi da se zaboravi sve što je radio i da je imao zabranu kandidiranja, a moja podsjećanja mještanima Bibinja na to tko je on zapravo smetaju mu u tom planu. Svi znaju da je Šimunić osuđen zbog zlouporabe položaja i ovlasti, pa bi htio da javnost na to zaboravi, zato me je i došao tražiti i zato šalje prijeteće poruke, pojasnila je Kinda razloge Šimunićevih prijetećih poruka.
– Zadovoljna sam i konačno malo mirnija. Bilo mi je jako teško jer sam se, poznajavajući Šimunića, plašila da bi mogao napraviti ono što je napisao u porukama. Policija je vrlo korektno odradila svoj posao i na tome sam im zahvalna. Bila je kod mene jedna inspektorica i još jedan djelatnik Prve policijske postaje, sve su pregledali i uzeli video snimku, a saslušani su i svjedoci. Nadam se da će Šimunić biti kažnjen, a ukoliko ne dobije kaznu kakvu zaslužuje za ovo što je učinio, podići ću privatnu tužbu protiv njega zbog duševne boli. Zbog njegovih prijetnji danima sam strepila i pile tablete za smirenje. Srećom, otkako je bila policija nije me više zvao, kazala nam je Iva Kinda.


BIVŠI NAČELNIK BIBINJA NEZAKONITO PRISVOJIO ZEMLJIŠTE
Iva Kinda je na svom Facebooku objavila da je "bivši načelnik Bibinja nezakonito prisvojio višemilijunsko zemljište u vlasništvu same Općine Bibinje, zarađujući ogromnu svotu novca sadeći smilje i koji se nesmetamo grije jer ga organi reda i mira ne diraju zbog sječe"