Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ždrige i žrdiguni plešu s koronavirusom, u kuće biž’te svi!

25.02.2020. 17:45


»Ko vas to laže, ko vas to vara da više nema našeg čara-bara? Visoko na brdu noću smo se krili i čarali tajno ćiri, ćiri-biri. Pratimo vas dugo i dane i noći, oćete li više vi pameti doći? U ruke sad metle i metite dok je vruće počevši od svoje kuće… », hit je pjesma Ždriga i ždriguna udruženih s COVIS 19.
Sukošanske maškare, uz paške, imaju najdužu tradiciju na području Zadarske županije. Da do karnevalske tradicije i danas drže, Sukošanci su dokazali i ove nedjelje. Sedam velikih maškaranih grupa i deset mlađih maškaranih skupina, praćeno s još stotinjak maškaranih mještana, defiliralo je s alegorijskim kolima, pjevalo i plesalo selom, od Jose do Ruševca, dok su se predškolci iz Sukošana, Debeljaka, Gorice i Glavice do Ruševca vozili u popularnom vlakiću. Potom se defiliralo do Dijanovih, Pitorka, Venjakovih i Bičićevih do Ruševca, centra maškaranih zbivanja. To je trebalo vidjeti i čuti, okusiti – veličanstveno.


Zaboravi naše tuge
A tko ne bi htio jednom bar u godini, da »zaboravi naše tuge«, ovrhe, viruse, uzurpacije, korupcije, imovinske kartice, iseljavanje, sanacije, halucinacije. A karneval je radost, veselje, ples, hihot, »dobra volja«, puna glava i zaborav na sve brige i jade dnevnog života.
Ludovale su grupe: Ždrige i ždriguni, Koronavirus, Ni ovce ni novce, Plavuše, Vatreni, Lijepa Naša, Med Max, Afrika, Divlji zapad, Gusari, Časne, Muhara, Hary Poter, Maša, Ježevi, Miševi, Pipi duge čarape, Škuribanda, Samo ljubav te puno pojedinačnih maski. Maškaranom su se ludilu priključile i plesne skupine Zuzu show dance koreografkinje Tane Ramić.


Sve do zore
Završetak svečanosti održan je u velikom šatoru na Ruševcu gdje je bila obilata spiza, roštilj i kolači, te sokovi i vatrena kapljica. Sve maškarane grupe dobile su zahvalnice, a onda se maškarana fešta u šatoru pod voditeljskom palicom Glorije i urnebesne svirke Balboa benda, za poneke grupe nastavila sve do zore.
– Za ovako besprijekornu organizaciju kao i za nastavak tradicije maškara u Sukošanu koje su među najbrojnijim u Dalmaciji i traju neprekidno desetljećima, nagradu poklanjamo svim maškarama, kulinarskoj ekipi, volonterima, sponzorima i organizatorima Sukošanskih maškara, svim mještanima koji su nas došli podržati, uz ovacije nazočnih, kazala je Mirjana Veleslavić Nadinić, meštrica grupe Ždrige i ždriguni.




Did, sukošanski Krnje
Pod pokroviteljstvom i u organizaciji Općine Sukošan i Turističke zajednice te u suorganizaciji s Dječjim vrtićem Zlatna lučica i komunalnim poduzećem Zlatna luka Sukošanske maškare 2020. traju pet dana, od petka do pokladnog utorka, od 21. do 25. veljače.
Nakon vrtićkih maškara, veličanstvene povorke tzv. Lipih maškara i maškaranog plesa u Domu mladeži te školskih maškara, danas na poklade s tzv. Ružnim maškarama, zvanim Babe luže, uz besplatan fažol, pivo i krafne, na trgu Gornja vrata oko 20 sati na lomači pale Dida, sukošanskog Krnju. Sukošanske Babe luže sa zvonima i lugom, jedinstvene su maškare u Hrvatskoj i svijetu. Međutim, nakon pokladnih rituala predaju maškaranu vlast, jer u ponoć za kršćane započinje 40-dnevno doba korizme, vrijeme odricanja i obraćanja