Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

EUROBASKET Mršić: Prava smo momčad s pravim odnosom prema reprezentaciji

24.02.2021. 10:09


Dva poraza koja su imala okus pobjede. S tim zaključkom košarkaška vrsta Hrvatske je privela kraju kvalifikacije za EuroBasket kojeg će ugostiti od 1. do 18. rujna 2022. godine četiri države: Italija, Češka, Gruzija i Njemačka. Ovaj treći i zadnji kvalifikacijski prozor za selekciju Veljka Mršića nije imao nikakav rezultatski značaj pa je nakon četiri upisane pobjede u prijašnjim terminima drugi odlazak u istanbulski balon bio tek formalne naravi za njih, nakon kojeg su unatoč dvama porazima zaključili putovanje skupinom D na prvom mjestu i s gomilom slatkih briga u stručnom stožeru.


Slatke brige
Jer ako je Hrvatska u kvalifikacije ušla bez najboljih igrača, onih koji igraju NBA ligu, pa i bez onih koji nastupaju u euroligaškim klubovima, odradivši prva četiri kola s tzv. C postavom onda su ova dva susreta u trećem kvalifikacijskom prozoru, protiv Nizozemske i Turske, također mogli zadovoljiti izbornika koji je u Istanbul poveo još mlađu i neiskusniju postavu i koja mu je potvrdila da nije toliko crna košarkaška budućnost Hrvatske koliko se sumnjalo prije početka kvalifikacija za EuroBasket. Posebno je dojmljiv bio nastup te nominalne D selekcije Hrvatske u zadnjem nastupu kontra Turske u kojem su favorizirane domaćine držali u neizvjesnosti 38 i pol minuta, a na Mršićevoj klupi ni blizu nije bilo zvijezda poput Larkina ili Mahmutoglua, prekaljenih euroligaških igrača koji su morali dati doslovno sve od sebe kako bi uspjeli barem malo uzvratiti "kockastima" za poniženje doživljeno u njihovom prvom susretu. Sve to je izborniku donijelo još razloga za optimizam pored činjenice da se poprilično lako osigurao plasman na kontinentalnu smotru sljedeće godine.
– Bila je to dosta dobra i kompetitivna utakmica dvije momčadi. Rezultatski nije bilo nekog značaja, no morali smo odigrati utakmicu na dobrom nivou i u visokom intenzitetu. Vidjeli smo da je turska momčad željela revanš za onaj poraz u prethodnom prozoru, a vidjeli smo i našu momčad koja to nije željela dozvoliti. Imali su u planu Larkina za samo jednu četvrtinu, ali vidjeli smo koliko je i kako igrao da bi nas pobijedili na jedan-dva posjeda – osvrnuo se Mršić na posljednju kvalifikacijsku utakmicu s Turcima, a pored rezultatskog efekta izbornika je razveselila činjenica da se malo-pomalo ipak stvara taj toliko željeni kult reprezetacije, što je odlična vijest pred nadolazeće obaveze u kvalifikacijama za OI u Tokiju te naravno EuroBasket koji će se održati u rujnu sljedeće godine.


Šira baza
– Zadovoljan sam s ovom momčadi, a ovdje smo došli bez četiri važna igrača koji su bili nositelji u prethodna dva prozora. No, dobili smo i to da smo uvidjeli i da imamo malo širu bazu, da smo prava momčad i da svatko uživa igrati za reprezentaciju. Izgledalo je to puno bolje nego prva utakmica protiv Nizozemske što je i normalno – bilo je tu debitanata, bez priprema i prijateljskih utakmica. No, svi igrači koji su tu pokazali su da su zaslužili poziv i prije svega im čestitam na plasmanu na Europsko prvenstvo i na tome kako su se odnosili prema reprezentaciji – kazao je Mršić dok je na istom tragu bila i izjava ponajboljeg mu igrača, Željka Šakića.
– Zaista sam sretan što smo ovo priveli kraju. Znali smo da ovo neće biti lagana skupina. Znali smo da ćemo se morati boriti za svaku pobjedu. Nažalost, u ove dvije zadnje utakmice nismo smogli snage da ih dobijemo, ali morate znati da kod nas nije igrao ni jedan euroligaški igrač, da su skoro dvi domaći dečki i ponosan sam na njih jer su dali sve od sebe. Morate znati i da kod nas nema stranaca i to je to. To je Hrvatska – zaključio je Šakić.
 




Filipović: Možemo biti ponosni
Goran Filipović je u ovom zadnjem kvalifikacijskom prozoru debitirao za seniorsku reprezentaciju i već u drugom nastupu je bio jedan od ponajboljih Mršićevih pojedinaca na terenu zaključivši dvoboj s Turcima sa 12 koševa, tri skoka i dvije asistencije u nepunih 15 minuta provedenih na parketu.
– Mislim da smo napadački nešto bolje odigrali nego prošlu utakmicu protiv Nizozemske. Nažalost, to danas nije bilo dovoljno, a smatram da su Turci ipak organiziranija ekipa od Nizozemske. Možemo biti ponosni, borili smo se, tukli smo se, a ono što je bitno jest da smo se već ranije kvalificirali za EuroBasket – kazao je 24-godišnji igrač Širokog.
 


Litva i Estonija uskočili na zadnji vlak
S ponedjeljkom je kompletirana lista svih sudionika EuroBasketa u rujnu sljedeće godine. Tako su se u trećem kvalifikacijskom prozoru domaćinima Italiji, Njemačkoj, Češkoj i Gruziji te sedmorki koja je plasman osigurala još u studenom 2020. (Hrvatska, BiH, Grčka, Izrael, Slovenija, Španjolska, Ukrajina) uspjeli pridružiti: Belgija, Bugarska, Estonija, Finska, Francuska, V. Britanija, Mađarska, Litva, Poljska, Nizozemska, Rusija, Srbija i Turska. Zadnje 6. kolo je posebno bilo krucijalno za europsku košarkašku velesilu Litvu koja je u trileru protiv Danske ipak uspjela ostvariti plasman na Euro, dok je napeto bilo i u dvoboju Estonije i Sjeverne Makedonije koji je otišao na stranu Makedonaca, no zbog bolje međusobne koš razlike Estonci su osigurali vizu za prvenstvo Starog kontinenta na kojem pomalo iznenađujuće nisu svoje mjesto našle jedna Latvija i Crna Gora.