Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SAMI SVOJI MAJSTORI Škver na Istu više neće biti isti

24.02.2021. 12:08


Mjesni odbor Ista pozvao je proteklog vikenda mještane na akciju uređenja škvera kojoj su se oni rado odazvali. U planu je bilo razbiti stari dotrajali beton, odvesti ga na deponij, te šalovati za betoniranje. Ovaj vikend riješena je jedna strana škvera, i to ona južna. Iz MO-a Ist poručuju kako su zadovoljni odazivom ljudi te su zahvalni svima koji su došli. Akcija se nastavlja uskoro, najvjerojatnije u subotu, kad bi trebalo završiti i drugu stranu škvera.


Priča o gusterni
Iako otok Ist administrativno pripada Gradu Zadru, Mjesni odbor smatra kako su zaboravljeni pa su primorani sami raditi razne radne akcije tako da prikupljaju donacije od samih mještana. Donacije su nekad novčane, ali odnose se i na volontiranje mještana, bilo svojim radom, raznim alatima i pomagalima, prijevozom materijala iz grada na otok i slično. Osim nastavka uređenja škvera koje im je u planu, na Istu su uz pomoć mještana već postavili ogradu na groblju kako bi spriječili ulazak ovaca i koza i onečišćenje groblja. Također, sanirali su manje dijelove puteva koji su bili u lošem stanju.
No, to nisu jedini problemi na tom otoku.
– Kada bi pričali o problemima otoka Ista, to bi trajalo jako dugo, ali spomenut ćemo mjesnu gusternu na koju se Grad Zadar još nije upisao, a navodno sve papire ima već godinama u ladici te su vlasnici dobili zamjensko zemljište. Gusterna je prijeko potrebna jer ne bude li vode, neće biti ni liječnika. Kako smo vidjeli da od toga nema ništa, bar još neko vrijeme, tražili smo da se napravi manja gusterna u dvorištu iza škole, koja bi služila ambulanti, stanu liječnika, školskom stanu, školi i DVD-u, doznajemo u Mjesnom odboru Ist iz kojeg još ukazuju i na problem parkinga.


Parkiralište i putevi
– Obećanje za parking i polivalentno igralište aktivno je od početka gradnje rive, kad se iskopao gradski teren odakle se vadio kamen za gradnju ceste, no završetkom gradnje rive i pristupne ceste sve je stalo i tako već više od 15 godina narušava vizuru otoka. Za to parkiralište postoji čak i glavni projekt te važeća građevinska dozvola. Parkiralište je potrebno jer je otokom zabranjeno prometovanje te bi služio ljudima koji bi došli automobilima i tu ih ostavili, a nerijetko je slučaj da i turisti koji putuju za Silbu tu ostavljaju svoje automobile jer njima ne mogu na Silbu. Ukoliko bi se parkiralište realiziralo, došlo bi i do zaposlenja osoba što bi bilo dobro za otok, a možda bi i Grad imao koristi, smatraju u MO-u.
Iako je Mjesni odbor Ista jako mlad, svejedno žele učiniti sve što je u njihovoj moći za boljitak svog otoka. Trudit će se, kažu, poduzeti sve što mogu kako bi svojim sumještanima osigurali bolji život.
– Od problema, spomenut ćemo još puteve loše kvalitete, borbu za njihovu obnovu te borbu oko postavljanja javne rasvjete. S obzirom na to da smo relativno mlado Vijeće MO-a, vjerojatno i najmlađe koje je bilo na Istu, naivno smo se zaletjeli u cijelu priču jer želimo napraviti što više za naše mjesto, a nekad je to jako teško, naprosto i nemoguće, ali nećemo odustati od svojih namjera, zaključuju u Mjesnom odboru Ist. (Ana ŠARIĆ)