Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zlato za Čerinu i Gašparović, povratak Bogut

24.02.2021. 14:49


U subotu je Zagrebu (Velesajam) održano posljednje, 3. kolo, Ekipnog dvoranskog prvenstva Hrvatske prva liga u organizaciji Hrvatskog atletskog saveza i HAAK Mladost. S obzirom na to da su najbolji seniori i seniorke nastupali istovremeno na Prvenstvu Balkana u Istanbulu postignuti rezultati nisu bili na tako visokoj razini kao u prva dva kola. Matea Čerina, članica AŠK Benkovac, bila je najbrža na 60 metara. Rezultatom 7.69 sekundi je izjednačila osobni rekord i osvojila prvu seniorsku medalju te svom klubu donijela tri boda u ukupnom redoslijedu. Drugoplasirana Mia Wild (Slavonija Žito) je imala isto vrijeme kao i Čerina 7,69, a tisućinke su dale prednost Benkovčanki koja je posljednje četiri godine u izboru Zadarskog lista proglašena nadom godine u Zadarskoj županiji.
Dva druga mjesta u troskoku pripala su članovima Fortiusa. Tea Glavić je imala rezultat 12.49 m dok je Stipe Radović skočio 13.57 m, popravivši pritom osobni rekord za 53 cm. Posebno zanimljiv bio je nastup Ine Bogut koja se nakon deset godina vratila na atletsku stazu. Svojevremeno je Ina (djevojački Ostojić) u mlađim kategorijama (tada kao članica AŠK-a Zadar) imala sjajne rezultate pa je tako s Lucijom Fain, Brankom Marinković i Matejom Kokić i dalje vlasnica hrvatskog kadetskog rekorda u štafeti 4×100 m. Bogut, danas supruga i majka dvoje djece, pridružila se ekipi iz Fortiusa, a kraljici sportova se vratila u skoku u dalj gdje je sa 5.56 m osvojila peto mjesto. Imala je svih šest ispravnih skokova, a najbolji rezultat ostvarila je u petoj seriji.
– Ina Bogut počela je svoj atletski put s devet godina. Bila je to ljubav na prvo istrčavanje. Kroz atletsku karijeru prošla je puno disciplina, 100 m, 200 m, 300 m, skok u dalj, skok u vis, skok s motkom, te štafete 4×100 m, 4×400 m. To iskustvo će joj biti plus za trenersku karijeru. Trenerica je uz uspjehe postigla nešto još bitnije, a to su stjecanje znanja, odgovornosti, discipline ne samo u sportu nego i u svakodnevnom životu, te njoj najdraže; kako se nositi s porazom – objavili su na Facebook stranici Fortiusa za koji je nastupila i Petra Miloševski, sedma u troskoku (10.65 m).
Dvaput je pobjedničko postolje izborila Katarina Gašparović, Zadranka koja je članica Dinamo-Zrinjevca. Gašparović je pobijedila u troskoku sa 12,62 m (osobni rekord) iskoristivši tako izostanak Paole Borović, još jedne Zadranke koje je u isto vrijeme osvojila peto mjesto na Prvenstvu Balkana. Borović je svoju dominaciju na domaćim zaletištima potvrdila pobjedama u prvom (13,21 m) i drugom kolu (13,08 m). U skoku u dalj Gašparović je u 3. kolu bila druga (5,84 m). Zadarskim uspjesima pridružio se Dino Pervan (Dinamo-Zrinjevac) pobjedom u skoku u dalj (7,23 m). Tri kola ekipnog PH bila su uvod u pojedinačno seniorsko PH koje će se ove subote održati u Zagrebu. Nakon održana sva tri kola ekipno prvo mjesto pripalo je Agramu s 89 bodova, drugi je Dinamo-Zrinjevac (77), a treća Slavonija Žito (47). Ukupno su 24 kluba osvajala bodove, a među njima su dva iz Zadarske županije, Fortius koji je s četiri boda 18. te jedno mjesto lošije plasirani Benkovac (tri boda).
_______________________________________________________________________________


Bogut: Moj put je tek počeo
– Kad skočiš 5.56 m kao seniorka nitko ne bi pomislio da s tim rezultatom možeš biti zadovoljna, sretna, trenutačno ispunjena. Ali kad to skočiš nakon 10 godina pauze, šest mjeseci još uvijek uvodnih treninga i još nebrojeno popratnih problema onda moraš sebi stisnuti ruku i reći – bravo. Ispunjena je norma za seniorsko PH i hvala organizatorima na danoj prilici za to. Moj put je tek počeo, moj team i ja znamo gdje mu je kraj. Nije rezultat za zahvale, ali ja ću odmah zahvaliti onima koji su me od početka podržali dok su drugi mislili da je ono što pokušavam ludost – izjavila je Bogut.