Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Bolonja je ispiranje mozga”

Autor:

23.03.2009. 23:00
“Bolonja je ispiranje mozga”

Foto: Filip BRALA



Sve ovo što se danas događa u Barceloni i zbog čega studenti prosvjeduju nama će se dogoditi u sljedećih nekoliko godina, budući da će doći do svojevrsne privatizacije fakulteta. Država daje milijune za vjerske zajednice i ratove u Afganistanu, a ne može odvojiti novac za dolazak stranih profesora i fakultete, kaže Lovrinović


Studenti i nastavnici iberoromanskih studija u Zadru organizirali su prosvjedno okupljanje kao potporu studentima u Barceloni nad kojima su pripadnici katalonske policije izvršili brutalne mjere zbog prosvjedovanja protiv Bolonjske reforme. Sveučilišni profesor Nikola Vuletić rekao je kako ovim putem studenti i nastavnici Odsjeka za iberoromanske studije Sveučilišta u Zadru javno izražavaju potporu svima koji su se našli pogođeni događajima koji su se odvijali u povjesnoj zgradi Sveučilišta u Barceloni 18. ožujka te da su zgroženi odlukom da se unutar jednog sveučilišnog prostora snage javnog reda koriste za ograničavanje prava studenata na izražavanje mišljenja.
– Iako ne živimo u Kataloniji, naši nas studiji svakodnevno približavaju njenoj stvarnosti. Stoga smo iznenađeni da u jednoj javnoj ustanovi, kao što je Sveučilište u Barceloni, na miroljubivu manifestaciju koja je trajala gotovo četiri mjeseca odgovara na tako brutalan način. Sveučilište bi trebalo biti prostorom sloboda i razmjene mišljenja u kojem bi epizode kao ona prošlotjedna koja je urodila desecima ozlijeđenih morale biti tek dijelom sjećanja na neka prošla vremena, rekao je Vuletić ističući da je zbog svega navedenog odlučeno održavanje prosvjednog okupljanja pred ulazom u zgradu Sveučilišta u Zadru u želji da se informira ostatak hrvatske sveučilišne javnosti o ovim nemilim događajima.
Studentica koja aktivno sudjeluje u prosvjedu Vedrana Lovrinović kaže kako je ovaj prosvjed manifestacija potpore studentima u Barceloni koji već četiri mjeseca prosvjeduju protiv načina na koji se provodi “bolonja”, odnosno zato što nitko ne pita studente žele li oni to.
– Sve ovo što se danas događa u Barceloni i zbog čega studenti prosvjeduju nama će se dogoditi u sljedećih nekoliko godina, budući da će doći do svojevrsne privatizacije fakulteta. Država daje milijune za vjerske zajednice i ratove u Afganistanu, a ne može odvojiti novac za dolazak stranih profesora i fakultete. Već sljedeće godine smanjuje se broj studenata koji će studirati uz potporu ministarstva, kaže Lovrinović navodeći kako je odlučeno da sljedeće godine uz potporu upisuje 20 studenata, a do sada je bilo 40.
– Za ovaj prosvjed pripremili smo letke i pokušavamo informirati studente što se događa. Mi smo budućnost i želimo da studenti znaju što se događa i kakva je bolonja. Bolonja je ispiranje mozga, kaže Lovrinović, dodajući da studente muči to što se sada ne može niti mirno prosvjedovati.


 REPRESIJA U BARCELONI




U letcima koje su nam dali studenti iberoromanskih studija Sveučilišta u Zadru stoji dvojezični tekst o policijskom jurišu na studente sveučilišta u Barceloni te se navode činjenice.
Dana 18. ožujka 2009, oko 5.30 sati ujutro, pripadnici interventnih odreda katalonske policije ušli su u atrij povijesnog zdanja Sveučilišta u Barceloni, temeljem izričite suglasnosti Didaca Martineza, rektora Sveučilišta u Barceloni. Akcija je provedena bez prethodnog upozorenja s ciljem deložacije studenata koji su od 20. studenog 2008. prosvjedovali protiv bolonjske reforme. Izbačeni iz zgrade Sveučilišta u Barceloni pedesetak studenata okuplja se u ulici Gran Via ispred zgrade rektorata Sveučilišta. Policija upozorava pristigle novinare da odstupe i pendrecima počinju udarati studente. Veći broj studenata se priključuje skupu, a policija ih ne pušta u zgradu Sveučilišta te mnogi studenti koji su morali na nastavu ostaju ispred zgrade i pridružuju se prosvjedu. Demonstranti su nakon toga sa transparentima izrađenim na licu mjesta presjekli ulicu Gran Via, na što policija odgovara brutalnim jurišem. U osam navečer započinju masovne demonstracije na ulicama Barcelone, zbog deložacije studenata, kojima se priključuje više od 5.000 ljudi. Policija koristi sva sredstva za suzbijanje prosvjeda, a uz prosvjednike napadnuto je i nekoliko novinara. Većina demonstranata razišla se po ulicama, a policija kreće u “lov” na njih. Mirna manifestacija neslaganja studenata sa bolonjskom reformom u konačnici urodila je desecima ozlijeđenih.