Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Iz strukovnih škola na fakultete

Autor: Marijana Roščić

23.03.2009. 23:00
Iz strukovnih škola na fakultete

Foto: Filip BRALA



U ponedjeljak je u organizaciji zajednice žena HDZ-a Zadarske županije “Katarina Zrinska” na Novom kampusu Sveučilišta održana tribina o državnoj maturi u strukovnim i umjetničkim četverogodišnjim srednjim školama. Mirjana Brnadić, predsjednica zajednice žena HDZ-a Zadarske županije pozdravila je goste tribine Dijanu Vican, državnu tajnicu i Gorana Sirovatku, ravnatelja nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Tribini su nazočili i saborska zastupnica Nevenka Marinović, zadarski dožupan Josip Miletić, ravnatelji i učenici zadarskih strukovnih škola.
Gosti tribine Dijana Vican, i Goran Sirovatka, prezentirali su model uvođenja državne mature u strukovne četverogodišnje škole 2010.godine, ali i model probne državne mature ove godine koja će biti pokazatelj učenicima njihove pripremljenosti za studij. Sirovatka je naglasio spremnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za ovaj zahtjevan projekt, i kako nije preko noći sve osmišljeno već je rezultat stručnjaka koji su na projektu dali svoj maksimum.
– Možda će vam se neke stvari učiniti nejasnima, možda u svim publikacijama ministarstva nećete naći odgovore, ali zato smo sada tu da vam odgovorimo na sve te nejasnoće a i uvijek nas možete kontaktirati jer prvi put vi učenici imate pravo predlaganja i sudjelovanja u nečem što se tiče vas- rekao je Sirovatka. Učenici strukovnih škola nisu obvezni polagati državnu maturu i bez nje se mogu zaposliti u struci ali ako žele studirati onda je moraju položiti. Ministarstvo u suradnji sa školama omogućuje dodatne nastavne sate kako bi mogli konkurirati gimnazijalcima. Dodatna nastava nije ništa drugo nego ono što su dosad predstavljale pripreme za maturu koje su se plaćale, ovisno o izboru studija i ustanove koja je pripreme izvodila. Sada je to besplatno- nadodao je Sirovatka.
 Na internet stranicama ministarstva i u publikacijama jasno je naznačeno što se i pri kojem studiju zahtjeva od učenika. Za svaki fakultet državna matura zamijenila je razredbeni ispit, samo ovisno o prirodi studija neki fakulteti traže višu razinu znanje iz nekog područja. Primjerice želi li učenik upisati studij francuskog jezika i književnosti, fakultet zahtjeva od njega višu razinu znanja iz hrvatskog jezika, osnovnu razinu iz matematike i višu razinu iz francuskog jezika. Sve razine učenik polaže kroz državnu maturu, imajući na izboru čak 10 studija koje želi odabrati. Središnji registar državne mature šalje rezultate učenika na studije koje je učenik odabrao. Nakon objave bodovne liste fakulteta učenik ako je zadovoljio i odluči se za određeni studij, sa svih ostalih fakulteta njegova prijava se briše. Na taj način učenici štede novac jer ne moraju kao prije ići u više gradova kako bi polagali razredbene ispite.
Vican je pozvala sve učenike da iziđu na probnu maturu koja će im ukazati na to koliko su (ne)spremni za željeni studij, odnosni koliko još moraju raditi za upis na studij.