Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pavao Despot i Božo Jusup dobitnici Nagrade za životno djelo

Autor: Ivana Burica

23.03.2009. 23:00
Pavao Despot i Božo Jusup dobitnici Nagrade za životno djelo


Odbor za dodjelu javnih priznanja Zadarske županije donio je prijedlog o ovogodišnjim dobitnicima Nagrade Zadarske županije za životno djelo i Godišnjih nagrada Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2008. godini.
Između pet predloženih za Nagrade Zadarske županije za životno djelo, Odbor se ove godine odlučio za čak dvojicu laureata – pjesnika Pavla Despota i gospodarstvenika Božu Jusupa.
Za Godišnju nagradu Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2008. godini bilo je čak 20 prijedloga, a Odbor predlaže sljedećih deset dobitnika: Ivicu Bratanovića, predsjednika Udruge za šport i rekreaciju invalida, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, poznatog zadarskog humanitarca Venceslava Jurina – Vencija, KUD Radovin, Pašku siranu d.d. Pag, Alojza Pavlovića, književnika i vijećnika u prvom sazivu Županijske skupštine Zadarsko-kninske županije, Darka Tokića, ravnatelja SŠ Obrovac, mr. sc. Marijana Tomca, županijskog vijećnika, poznatog agronoma i autora prvog i jedinstvenog Maslinarskog kalendara, Udrugu žena “Kukljica” i Zračnu luku Zadar d.o.o. Zadar.
Za dobitnike nagrade za životno djelo još su bili predloženi prof. Josip Gatara, predsjednik ŠRK “Donat” iz Zadra, prof. Andrej Jakuš, donedavni dirigent Tamburaškog orkestra KUD-a “Branimir” iz Nina i Arsen pl. Vusio, jedna od utemeljitelja ŠRK “Donat”.
Prijedlog Odbora za dodjelu javnih priznanja Zadarske županije bit će na dnevnom redu Skuštine Zadarske županije u petak, a ako se usvoji, nagrade i priznanja spomenutim laureatima bit će dodijeljeni na Svečanoj sjednici Skupštine Zadarske županije koja će se održati u povodu Dana županija 16. travnja.
Kad je o predloženim dobitnicima nagrade za životno djelo riječ treba kazati da je profesora i hrvatskog pjesnika Pavla Despota predložila grupa građana. Pavao Despot rodio se 5. ožujka 1936 godine u Splitu. Član je Društva književnika i Matice hrvatske. Objavio je zbirke pjesama “Na rubu sna”, “Draga, neka ti to u naviku prijeđe”, “Dubrovniče, diko!”, “Dobra kuća i nikad više” te priču za djecu “U potrazi za smijehom”. U obrazloženju grupe građana koji su ga predložili, navodi se između ostalog da je prof. Despot autor 16 značajnih književnih djela, “koja su protkana istinskim domoljubljem i dragim, ali bolnim uspomenama. Za vrijeme komunističkog režima bio je zavtaran i mučen, a djel asu mu zabranjena od 1980. do 1990. godine. U svojim djelima se inspirira ne samo svijetom koji ga okružuje već ulazi i u osobne sudbine pojedinaca učinivši ih vlastitim zaokupljenostima”.
Istaknutog zadarskog gospodarstvenika za visoko županijsko priznanje predložila je Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Zadar. Božo Jusup rođen je u Briševu 22. veljače 1937. godine. Predsjednik je Nadzornog odbora Tankerkomerca d.d. i direktor Maritune d.d. Zadar te predsjednik uprave Donat boats d.o.o. i Moto-marina servis d.o.o.
“U uspješnoj i plodonosnoj karijeri obavljao je funkciju dopredsjednika Udruge trgovine, Udruženja managera CROMA, član Udruge poslodavaca, član ISSA-e, bio je član Upravnog odbora NK Zadar i član Skupštine KK Zadar, član je Upravnog odbora HGLK u 4 mandata, a s Tankerkomercom osnivač-dioničar Croatia airlinesa i član NO Croatia airlinesa od osnivanja do danas. Njegovo se ime nalazi i u Zlatnoj knjizi najboljih hrvatskih poduzetnika i managera”, stoji u obrazloženju prijedloga HGK – Županisjke komore Zadar.


 DESPOT: PATNJA, IDEALI  I DUŽNOST


Gosp. Božo Jusup jučer je bio u inozemstvu pa će njegov komentar biti objavljen u sutrašnjem izdanju Zadarskog lista. Kontaktirali smo pak Pavla Despota koji je iskazao iskreno ganuće.
– Neću biti lažno skroman. Ovi mi priznaje znači mnogo, neizrecivo mnogo. Razdragan sam i sretan i ponosan. Čim sam čuo da sam predložen započeo sam se savjesno pripremati za dodjelu nagrade. Ono što mislim na svečanosti javno reći protakno je s tri glavna motiva – patnjom, idealima i dužnošću. Zašto patnja, ideali i dužnost? Zato što, kako bi rekao veliki Sofoklo, “tko nije propatio, nema mi prava davati savjete”. O idealima najbolje zbori S.S. Kranjčević “Mrijeti ti ćeš kada počneš sam u ideale svoje sumnjati”. Dužnost – najsvetija hravtska dužnost je braniti svoju majku – domovinu. A tu su nam dužnost pretvorili u grijeh. Eto, ta su mi tri motiva zgrabila dušu, kazao je pjesnik Pavao Despot.