Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Prvi put potpuno legalno ribarenje

Autor:

23.03.2009. 23:00
Prvi put potpuno legalno ribarenje

Foto: Adam VIDAS



Sada je ribolov legaliziran posebno kada je u pitanju domicilno stanovništvo, jer zakon o slatkovodnom ribarstvu kaže da su osnovni dokumenti svakog ribolovca uvjerenje o položenom ribarskom ispitu, godišnja dozvola nositelja gospodarenja i članska iskaznica matične udruge, kaže Mataija


Na obali Vranskog jezera u ribarskoj kućici Živača nedaleko od Banjevaca ovih je dana organizirano polaganje riblovnog ispita pred posebno imenovanom komisijom Ribolovnog saveza Ličko-senjske županije.
Sedamdesetak sportskih ribolovaca s područja Vrane i Banjevaca prvi put je položilo ribolovni ispit te će napokon dobiti certifikate i moći legalno loviti ribu. Predsjednik povjerenstva za polaganje ribolovnih ispita Željko Mataija, koji je ujedno i predsjednik Ribolovnog saveza Ličko-senjske županije rekao je da nije slučajno da je za polaganje izabran dan zaštite voda, jer je riječ o Vranskom jezeru kao jedinstvenoj destinaciji.
– Nakon nedavnog sastanka u Gračacu na kojemu su bili ravnatelji parkova prirode Velebit i Vransko jezero te Ribolovni savez Ličko-senjske županije i nekoliko ribolovnih udruga s područja unutar Parkova prirode u nedjelju je došlo i do konkretne akcije vezane uz polaganje ribolovnih ispita. Akcija je hvalevrijedna jer ti ljudi koji su lovili na Vranskom jezeru do sada nisu imali certifikat za lov ribe. Sada je ribolov legaliziran posebno kada je u pitanju domicilno stanovništvo, jer zakon o slatkovodnom ribarstvu kaže da su osnovni dokumenti svakog ribolovca uvjerenje o položenom ribarskom ispitu, godišnja dozvola nositelja gospodarenja i članska iskaznica matične udruge, kaže Mataija, dodajući da posebno treba zahvaliti na razumijevanju i potpori ravnatelju Parka prirode Vransko jezero Ivici Prtenjači, koji je također u međuvremenu održao sastanke s predsjednicima ribolovnih udruga Nevenom Krpinom iz ŠRU “Banjevci” i Ivicom Čirjakom iz ŠRU “Šaran” iz Vrane.
Nakon ispita povjerenstvo i članovi počastili su se pečenom i lešo janjetinom, a uz to “kušali” su i desetke uzoraka vina poznatih vlasnika vinograda.


 “ŠARANOVA” SKUPŠTINA




Ribolovna udruga “Šaran” u nedjelju je održala kratku skupštinu na kojoj su donijeli odluku o učlanjivanju u Ribolovni savez Ličko-senjske županije i Hrvatski športsko-ribolovni savez te su izabrali svoje predstavnike u skupštini i izvršnom odboru republičkog i županijskog saveza. Ove godine prvi put članovi Ribolovne udruge “Šaran” dobit će i dozvole za ribarenje.