Sačuvajte nam Brguljsku uvalu od devastacije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
ribar
Mještani žive od ulova ribe, koje je sve manje

Mještani Brgulja, Molata i Zapuntela uputili su Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture pismo kojim upozoravaju na devastaciju Brguljske uvale na otoku Molatu, te traže da se zabrani upotreba mreža koća, migavica i drugih poteznih mreža.

"Mještani Brgulja praktički žive uz more, jer se je mjesto kompletno preselilo u uvalu i putničko pristanište Brgumul. Mještani su isključivo vezani za more i žive od ulova ribe koja obitava u Brguljskoj uvali, a to su: gira obalica, skuša, srdela, plavica (lokarda), cipli, ušata itd.

Poznato nam je da važeći zakoni o morskom ribarstvu ne dopuštaju ulov mrežama potegačama i kočama migavicama u zatvorenim uvalama, ali to svejedno ne sprečava profesionalne ribare da danonoćno povlače koće, vuku migavice i slične arte u našoj Brguljskoj uvali.

Uvala koja je nekada bila poznata po rastu školjke Losture (periske) i mrijestilištu skuša i plavica, sada je do te mjere opustošena da više nema navedenih vrsta ribe i školjki. Do našeg pristaništa često navrate brodovi pomorske policije i lučke kapetanije Zadar pa smo se o istim problemima i njima obratili, ukazali im na problem i zamolili za pomoć.

Do danas problem nismo uspjeli riješti, a samim time nismo uspjeli niti zaštiti Brguljsku uvalu od svakojake devastacije.

Usput napominjem da su česti "gosti" brodovi i brzi čamci koji koriste svjetlo za ulov ribe svijećom, dolaze u našu uvalu koristeći staklo na dnu broda, obilazeći uvalice bez obzira je li noć ili mjesečina. Mještani su ogorčeni na postupke pojedinaca i brojnih brodova ribarica koji svakodnevno dolaze i nemilice povlače svoje mreže i stružu morsko dno. U samoj uvali nisu jake morske struje pa to još više otežava obnovu staništa različitih vrsta ribe.

Ovim putem molimo Vas za pomoć i razumjevanje. Nas mještana nema puno, a i ne znamo kojim sredstvima da zaustavimo daljnju eksploataciju u devastiranja Brguljske uvale. Još jednom vas molimo za savjet, što da činimo i na koji način da se obračunavamo sa onoma koji neprestano iskorištavaju, nas, našu uvalu, more i sve njegovo blago. U nadi da će te nam pomoći i pružiti zaštitu, zahvaljujemo se unaprijed", piše u pismu što ga potpisuju predsjednik MO Brgulje Darko Šarunić, predsjednik ŠRD Brgulje Hrvoje Car i upravitelj PZ Brgumul Branko Šimin.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Master
Prije nekog vremena sam u jednoj nasoj vali, isto Zadarskog arhipelaga, gledao kako ronioc sa bocama i puskom ulazi u more te sam zvao pomorsku policiju a oni su me upucivali na ostale "nadlezne" kojima sam rekao tocnu poziciju i registraciju broda! Nakon svih mojih pokusaja jedan od onih u nizu na koje sam bio upucen mi je rekao da bolje da nisam zvao!!! Dakle, sto reci?? Dok nasi vladari potpomognuti savjetima "strucnjaka" za obnavljanje morskog bogatstva, uvode zakone i zabranjuju poponu (koja je othranila mnoge generacije i koja pomaze nasim penzionerima na otocima da prezive), jer je ona krivac za unistavanje mladji (po njihovom sudu), dotle se na ribarnicama srecu minijaturni primjerci sve moguce ribe ali tamo nema kontrole. Jedino Pankretic i ostala slicna mu ekipa moze vjerovati da popona unistava mladj, ali njih ionako nije briga jer oni ne jedu te minijaturne primjerke ionako. Popona unistava mladj, a kocarica koja preore i pokupi doslovce sve sa dna ne unistava?? Sramota, ali kontrole nema. Kocarice vuku gdje smiju i ne smiju, nema kontrole i vlada potpuna anarhija na moru.