Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Stipendije učenika za turistička zanimanja

Autor: Alenka Juričić

23.03.2009. 23:00
Stipendije učenika za turistička zanimanja

Foto: Zvonko KUCELIN



Ministarstvo i gospodarski subjekti sufinancirat će svaki po pedeset posto ukupnog iznosa stipendije za učenike srednjih škola i studente
Osim za poslodavce u turizmu, ova će turistička godina biti teška i za zaposlenike. Prema nekim se najavama iz Hrvatske udruge poslodavaca govori i o 20-ak tisuća sezonskih radnih mjesta manje, međutim s druge se strane stalno govori o pružanju gostu dodane vrijednosti u kriznoj godini, a u čemu veliku ulogu ima i kvalitetan kadar. No, ne treba zaboraviti da je već godinama problem manjka domaćeg kadra u turizmu sve izraženiji.
U takvoj situaciji nedavno je Ministarstvo turizma objavilo javni poziv za Program poticanja obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, čiji je rok za dostavljanje ponuda 30. travnja. Naime, ovaj se program provodi s ciljem podizanja kvalitete hrvatskog turizma kroz obrazovanje novih i stručno usavršavanje postojećih kadrova, a vrlo je bitno i jačanje interesa mladih za stjecanjem zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu. Sredstva su namijenjena učenicima i studentima čije stipendije sufinanciraju gospodarski subjekti (hotelske tvrtke i turističke agencije), potom učenicima obrtničkih zanimanja čije stipendije sufinanciraju Hrvatska obrtnička komora, odnosno županijske Obrtničke komore, zatim županijama za uređenje kabineta za praktičnu nastavu u srednjim školama, kao i srednjim strukovnim školama za promociju zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu.
Promocija zanimanja
Sufinanciranje stipendija u suradnji s gospodarskim subjektima će tako ponovo biti realizirano na način da Ministarstvo i gospodarski subjekti sufinanciraju svaki po pedest posto ukupnog iznosa stipendije i to kako za učenike srednjih škola tako i za studente. Ministarstvo će u stipendiranju sudjelovati s iznosom do najviše 200 tisuća kuna po gospodarskom subjektu i to opet do 500 kuna mjesečno po učeniku i do 800 kuna mjesečno za stipendije. Što se tiče sufinanciranja stipendija u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom i županijskim Obrtničkim komorama, Ministarstvo i županijske Obrtničke komore sufinanciraju stipendije također će za učenike srednjih strukovnih škola osigurati svaki po 500 kuna mjesečno.
Sufinanciranje opremanja kabineta u suradnji sa županijama će se realizirati na način da županije podnose zahtjev za sudjelovanje u Programu Ministarstva u dijelu uređenja kabineta za praktičnu nastavu za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu, a izabrani će se projekti sufinacirati s po 50 posto sredstava i to do 200 tisuća kuna po školi. Promocija zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu u suradnji sa srednjim strukovnim školama će se pak sufinancirati s najviše 25 tisuće kuna po školi. Temeljem prijedloga Povjerenstva ministar donosi odluku i potpisuje ugovore sa školama koje udovoljavaju kriterijima.
Manje iskustva
Osim toga, portal MojPosao i ove godine u suradnji s partnerima provodi akciju “Poslovi u turizmu 2009.” čiji je cilj lakše zapošljavanje sezonskog kadra i povećanje mobilnosti na tržištu rada u turizmu za vrijeme turističke sezone. Svi mali i obiteljski hoteli, kampovi, restorani i caffe barovi moći će koristiti povoljnije uvjete za objavu oglasa za radne pozicije na portalu MojPosao, što će im omogućiti bolji pristup i veći odaziv sezonskih radnika. Tvrtke obuhvaćene akcijom moći će besplatno koristiti i jedinstveni sustav za predselekciju kandidata Ljudevit.
Akciju ponovo podržavaju Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Hrvatska turistička zajednica (HTZ), Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) te Hrvatska udruga hotelijera (HUH). Iskustvo prethodnih godina ukazuje na veliki interes poslodavaca za zanimanja konobar i kuhar. Prošlogodišnja akcija pokazala je da se sve više cijeni znanje stranih jezika, dok su smanjeni zahtjevi za – radnim iskustvom.