Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Studenti nezainteresirani za susret s rektorom

Autor: Nikola Markulin

23.03.2009. 23:00
Studenti nezainteresirani za susret s rektorom

Foto: Vedran SITNICA



U povodu proslave Dana Sveučilišta na Sveučilištu u Zadru u Svečanoj dvorani predstavljen je „Godišnjak Sveučilišta u Zadru – akademska godina 2007./2008.”, a potom je organiziran susret studenata s rektorom i prorektorima zadarskog sveučilišta.
– I ovaj je godišnjak kao i prethodni nastao u dogovoru između uprave Sveučilišta i ureda za izdavačku djelatnost. Ono što ovaj godišnjak razlikuje od prethodnih jest u njega uvršten poveći broj profesionalnih fotografija koje je izradio Vlado Zrnić. Također smo ove godine dodali i kazalo imena, a novost je pregled disertacija obranjenih na Sveučilištu i onih obranjenih od strane djelatnika našeg Sveučilišta. Smatrali smo da će se tako unaprijediti dostupnost i preglednost autora i tema doktorskih radnji. U godišnjaku se nalazi i popis i kratak pregled 51 istraživačkog projekta koji se izvode na Sveučilištu, kazao je predstavljajući Godišnjak prof. dr. sc. Srećko Jelušić, prorektor za međuinstitucionalnu i međunarodnu suradnju, knjižnicu i izdavaštvo.
Slijedeći ovime tradiciju drugih hrvatskih i europskih sveučilišta Sveučilište u Zadru javnosti je predočilo iscrpan pregled svih aktivnosti koje su se na njemu događale u akademskoj godini 2007./2008. Tako su predstavljene nastavne, znanstvene i protokolarne djelatnosti, aktivnosti rektorskog zbora, svečanosti i obljetnice, predstavljen je rad istraživačkih centara pri Sveučilištu, kao i izvannastavne aktivnosti, odnsono konfenerencije, skupovi, okrugli stolovi, predstavljanja knjiga, javna predavanja, ali i predstave, izložbe, koncerti, sveučilišni sport i rad Studentskog savjetovališta, te, najzad, nakladnička djelatnost i studentski život. U Godišnjak je uvršteno i predavanje „Značaj prvog sveučilišta na hrvatskom tlu” koje je u prosincu 2008. godine održao prof. dr. sc. Stjepan Krasić.
Po predstavljanju godišnjaka nastavljeno je sa susretom studenata s rektorom i prorektorima (izostala je, kako je kazano, iz opravdanih razloga dr. sc. Ana Proroković, prorektorica za studije i studentska pitanja). Valja primjetiti kako studenti, a niti ostala javnost nisu u dovoljnoj mjeri iskoristili u ovoj formi prvi put upriličenu priliku da javno postave pitanja najvišoj instanci Sveučilišta u Zadru. Naime, bilo je prisutno svega desetak studenata, nekoliko profesora i novinara, a od zanimljivijih pitanja, odnosno prijedloga izdvajamo ono dr. sc. Zlatka Miliše o tome kako bi valjalo organizirati bolje upoznavanje javnosti sa znanstvenim projekatima koji se izvode na Sveučilištu, ali i bolju komunikaciju među nositeljima i sudionicima projekata. Na to je prof. dr. sc. Vladimir Skračić, prorektor za znanost i razvoj, odgovorio kako se o toj temi već duže raspravlja i kako se razmatraju mogućnosti njezina rješenja, te kako je riječ o zanimljivom i dobrom prijedlogu. Predstavnici Studentskog zbora upitali su koliko studenata može „podržavati” sveučilišna infrastruktura, budući da se često govori o povećanju broja studenata. Prof. dr. sc. Ante Uglešić, rektor, je kazao kako studentski domovi i menze nisu jedini kriteriji prema kojima studenti dolaze na sveučilište, kako Sveučilište nije jedino, niti glavno mjesto odakle dolaze novci za rješenje tih problema, te kako Sveučilište već radi, u skladu s mogućnostima, na otklanjanju nekih od problema koji ulaze u tu temu, odnosno izgradnji Sveučilišne knjižnice za koju će se skoro odabrati najbolje rješenje pristiglo na natječaj, te preuređenju studentskog restorana koje je u tijeku…