Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Uređenu “Bubamaru” čuvat će kamere

Autor: Mile Marić

23.03.2009. 23:00
Uređenu “Bubamaru” čuvat će kamere


Vrijednost kvalitetnih vrtićkih igračaka i naprava nije zanemariva i kreće se oko 350 tisuća kuna. Kako se često događalo da se ispred vrtića tijekom vikenda zabavljaju osnovci pa čak i srednjoškolci, dolazilo je do lomova i devastiranja rekvizita. Stoga će vrtić biti zaštićen nadzornim kamerama


Nakon uređenja i opremanja novosagrađenog Dječjeg vrtića “Bubamara” u Benkovcu ovih dana počeli su i radovi na vanjskom uređenju vrtića. Kako doznajemo, izvođač radova je građevinko poduzeće “Ploter” iz Zadra, koje izvodi radove prema projektnoj dokumentaciji projektantske tvrtke “Donat d.o.o. Zadar”, a za nadzor je zadužen Josp Babeli i tvrtka “Idassacommerce d.o.o. Zadar”. To je bio razlog ponovnog posjeta novoj i lijepoj zgradi vrtića koja je s radom počela u prosincu prošle godine s nedostatkom neurednog vanjskog prostora vrtića koji je također vrlo važan, posebno s dolaskom toplijih dana.
No, prema stanju na terenu, vanjsko uređenje vrtića u Benkovcu bit će na zavidnoj razini, o čemu svjedoči pravi mali radnički “mravinjak”. Nakon betoniranja ogradnog vanjskog zida na redu je postavljanje metalne ograde po cijeloj dužini zida. U tome poslu zatekli smo vještog majstora. U njegovoj neposrednoj blizini odvijali su se radovi na utovaru zemlje za nasipanje vanjskog dijela vrtića zemljanim slojem koji će za neko određeno vrijeme biti obogaćen zelenim površinama prekrivenim ukrasnim drvećem i grmljem. Do glavnog ulaza u zgradu vrtića unatoč naglim udarima bure koja ovih dana nema milosti pažljivo se postavljaju kamene ploče poznatog benkovačkog kamena.
Na radost djece koja vire znatiželjnim malim glavicama kroz prozore vrtića, postavljaju se i nezaobilazni vrtićki rekviziti koji će krasiti njegov vanjski prostor.
Iako unutar vrtića djeca imaju minijaturne tobogane ili klackalice i ljuljačke, oni su tako maleni da se red mora čekati satima. Ovdje u dvorištu vrtića na veliku radost i oduševljenje djece, postavljaju se novi rekviziti koji će s proljetnim danima izmamiti djecu vani. Mogle su se vidjeti penjalice, penjalica-tobogan-ljuljačka, ljuljačke, penjalice s toboganom, pješčanik s prekrivkom te druge vrtićke sprave i naprave na kojima će se djeca igrati i pokazivati svoju kreativnost, snalažljivost, razigranost i na koncu sreću.
 Mnoga djeca se vole njihati te je za njih postavljen veliki broj njihaljki na jednoj opruzi s dvije sjedalice, kao i klackalice s dvije opruge, ali i nezaboravni viseći most na lancima za one najspretnije i, naravno, most tobogan. Kako doznajemo, vrijednost ovih kvalitetnih igračaka nije zanemariva i kreće se oko 350 tisuća kuna. Kako se često događalo da se ispred vrtića tijekom vikenda zabavljaju osnovci pa čaki srednjoškolci, dolazilo je do lomova i devastiranja rekvizita. Stoga će u novom vrtiću igračke i vrtićke naprave ispred vrtića biti zaštićene nadzornim kamerama.
U dvorištu vrtića bit će postavljeno i mini igralište s antistres gumenom podlogom. No, svakako jedna, ali vrijedna zanimljivost je da će djeca zajedno sa svojim odgojiteljicama imati mali voćnjak u kojem će moći učiti o pojedinim vrstama voćaka i plodove, a voće će moći koristiti za jelo, sokove ili razne slastice. Za jednostavno održavanje zelenih površina bit će napravljeno automatsko navodnjavanje.
Na glavnom ulazu u vrtić Dinko Kutija u naručju drži sina Jakova i ne skriva veliko zadovoljstvo novom vrtićkom zgradom i vanjskim uređenjem, kao i vrlo profesionalnim radom odgojiteljica.