Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadar želi spasiti sezonu

Autor: Matej Lordanić

23.03.2009. 23:00
Zadar želi spasiti sezonu

Foto: Zvonko KUCELIN



Cibona, Zadar, Split i Zagreb zasigurno će biti u samom vrhu, jer kvalitetom odskaču od ostatka, a njihovu će tradiciju u NLB ligi još jednom pokušati srušiti Cedevita


Danas počinje doigravanje Prvenstva Hrvatske u košarci, odnosno Liga za prvaka koja će nam nakon 14 kola, polufinala te finala dati novoga prvaka Hrvatske. Prvi dio Prvenstva Hrvatske je odlučio koje će se četiri momčadi pridružiti Zadru, Ciboni, Splitu i Zagrebu u doigravanju koje će donijeti novoga prvaka. Nakon 18 kola najboljom se pokazala ona najbogatija – momčad Cedevite. Momčad iz Sutinskih Vrela završila je prva na ljestvici sa 12 pobjeda i šest poraza. Samo pobjedu manje su zabilježili Šibenik i Dubrovnik, a kao posljednja se u Ligu za prvaka ugurala Svjetlost iz Slavonskog Broda sa 10 pobjeda i 8 poraza.
Ciboni već uspješna sezona
Hrvatski NLB-ligaši su imali raznolike sezone. Cibona je bila najuspješnija i završila na drugom mjestu iza Partizana sa 19 pobjeda i sedam poraza. Zadar (17-9) je na kraju ostao dvije pobjede udaljen od završnog turnira, a Split je završio na 10. mjestu s isto toliko pobjeda. Zagreb je imao najlošiju sezonu od hrvatskih predstavnika i završio kao 13. s 8 pobjeda i 18 poraza.
U Ligu za prvaka Cibona ulazi s već vrlo uspješnom sezonom. Igrači Velimira Perasovića su već podignuli jedan trofej, onaj za pobjednika Kupa Krešimira Ćosića. U Euroligi su se plasirali među najboljih 16 momčadi, ali u konkurenciji Siene, Fenerbachea i CSKA iz Moskve nisu uspjeli proći dalje. U NLB ligi su se Cibosi plasirali na završni turnir koji će se održati u Beogradu, ali unatoč svemu ovome, sigurno će težiti k osvajanju Prvenstva Hrvatske kako bi na najbolji mogući način završili sezonu. Perasovićeva momčad je ove sezone pretrpjela najmanje potresa i pokazala najveću stabilnost.
Osim incidenta na Gripama u kojem je Rawle Marshall zaradio tromjesečnu suspenziju, a kasnije i raskid ugovora, Cibona nije imala veće mrlje. Kostur momčadi je odavna poznat, a na njega se samo nadodao sjajni Amerikanac Alan Anderson koji je došao umjesto Marshalla. Upravo je Anderson prvo ime zagrebačke momčadi i sa 17,2 poena u prosjeku predvodi strijelce Vukova s Tuškanca. Osim njega, Perasović na krilnoj poziciji ima korisnog reprezentativca Marina Rozića, Vedrana Vukušića i povratnika Brenta Wrighta. Na bekovskim pozicijama najviše vremena provode još jedan reprezentativac Kus, koji predvodi momčad po broju minuta na parketu te Amerikanac Earl Calloway. Na poziciji centra su stasiti Amerikanac Homan, Nikša Prkačin i Lukša Andrić. Dobru sezonu Cibone potvrđuju domaće pobjede protiv izuzetno bogatog Olympiacosa i respektabilnih euroligaša Maccabija, Siene, Fenerbahčea i Partizana, a valja istaknuti i dvije pobjede u regionalnoj ligi protiv Crvene zvezde.
Zadar u velikoj nizbrdici
Zadar je u ovu sezonu ušao s velikim očekivanjima, ali u NLB ligi su stvari krenule nizbrdo nakon poraza od Vojvodine u Novom Sadu. Nakon toga je došlo do promjene trenera pa je na klupu umjesto Ace Petrovića sjeo Denis Pleslić. Njegova je momčad izgubila od Heliosa u Domžalama i od Zagreba u Trnskom pa je i on nakon toga poraza napustio klupu. Na kraju je Zadar regionalnu sezonu završio na petom mjestu sa 17 pobjeda i 9 poraza i nije se plasirao na završni turnir, unatoč tome što od prve četiri momčadi ima bolji međusobni omjer. Zadrani su kod kuće pobijedili sve svoje suparnike u Jadranskoj ligi, ali plasmana na završnicu su ih koštali gostujući debakli od fenjeraša Vojvodine, Heliosa i Zagreba. Osim toga, kroz cijelu su sezonu igrači odlazili i dolazili, a sve je počelo još za vrijeme pripremnog perioda kada se Romel Beck posvađao s tadašnjim trenerom Acom Petrovićem pa je umjesto njega došao bivši Splićanin Marlon Garnett. Njega je kasnije zamijenio Desmon Farmer, a treba spomenuti i odlaske Malika Dixona i Dejana Ivanova, umjesto kojeg je došao Gruzijac Vladimer Boisa.
Nadalje, promijenjena su čak tri trenera, pa nije čudno što su ostvareni ovakvi rezultati. Zadar je u svojoj dvorani organizirao završnicu Kupa Kreše Ćosića, gdje je izgubio u polufinalu od kasnijeg pobjednika Cibone pa je jedina svijetla točka ove sezone nastup u Europi. Zadar je prošao prvi krug natjecanja u konkurenciji Maroussija, Roannea i ASK Rige i dospio u drugu grupu koju su sačinjavali Turk Telekom, UNIKS i Benetton. Nakon prva dva poraza od Turk Telekoma u gostima i Benettona kod kuće, malo tko je očekivao plasman među najboljih 8 momčadi. No, Zadrani su iznenadili svih i pobjedama protiv UNIKSA kod kuće i u gostima te protiv Turk Telekoma u Dvorani Kreše Ćosića se uspjeli plasirati na završni turnir Eurocupa u Torino.
Nositelji igre Zadra ove sezone su kao i proteklih sezona kapetan Todor Gečevski, Rok Stipčević i Juby Johnson, a kao pojačanje se pokazao i Hrvoje Perić. Zadar će sigurno pokušati osvajanjem naslova prvaka barem malo smanjiti bodovni zaostatak za Cibonom u utrci za Euroligu.
Momčad Splita su prije početka ove sezone napustila četiri njihova najbolja igrača. Marlon Garnett, Dejan Ivanov i Hrvoje Perić su preselili u Zadar, dok je Damjan Rudež otišao u ljubljansku Olimpiju. U usporedbi sa regionalnom sezonom 2007./08., Split je napravio malen korak natrag, jer je ove sezone zabilježio samo jednu pobjedu manje. Kod kuće su poraženi od prvih šest momčadi na ljestvici, ali priliku za ponavljanje prošlosezonskog uspjeha plasmanom u finale doigravanja će imati već sada. Nositeljima igre Štembergeru i Shannonu se nakon odlaska Antonija Granta pridružio odlični Amerikanac Gordon, a valja pohvaliti afirmaciju mladog 19-godišnjeg Marija Delaša koji uživa veliku minutažu. Osim njega, pod košem se bore Stipanović i borbeni Grgurević. Prošle je sezone Split u finalu pošteno namučio Zadar, ali ove će sezone plasman u finale za Žute biti težak zadatak u konkurenciji snažne Cibone i aktualnog prvaka Zadra.
Zagreb želi NLB ligu
Košarkaši Zagreba su opasno visjeli u NLB ligi i bili među najužim kandidatima za posljednje mjesto i ispadanje iz lige. No, pobijedivši pet puta u posljednjih 8 kola igrači Denisa Bajramovića su uspješno riješili pitanje ostanka u ligi. Zagrebaši su nastupili i u EuroChallenge kupu gdje su u konkurenciji belgijske Dexije, turskoga Galatasaraya i ukrajinskog Khimika završili na trećem mjestu. U Kupu Kreše Ćosića Zagreb je u polufinalu uvjerljivo svladao Split, a u finalu ipak nije uspio kao prošle sezone svladati Cibonu. U momčadi se dogodilo mnogo promjena, a uz to nisu imali sreće s ozljedama važnijih igrača. Vladović je dugo izbivao zbog ozljede, kao i Dundović pa su Mravi morali posegnuti za pojačanjima u vidu prekaljenih bivših reprezentativaca Mulaomerovića i Krstića. U ponajboljeg centra regionalne lige je izrastao Tomić, koji je uz Simona i Štimca najkonstantniji igrač Zagreba. Primarni cilj za Mrave će biti plasman u NLB ligu što je realan cilj, no sve više od toga će biti teško.
Cedevita dovela i Cummingsa
Između četiri hrvatska NLB-ligaša i ostatka domaće lige je zaista velika razlika. Cedevita predvođena bivšim igračima Zadra Garnettom i Čolakom te Novačićem, Kaštropilom, Bradleyjem i Kovačevićem sprema novi napad na NLB ligu. To će pored Zadra, Cibone, Splita i Zagreba biti teško ostvariv, ali ne i nemoguć zadatak. No, Cedevita će sigurno svima na domaćem parketu znati zagorčati život, a svoje visoke ambicije su potvrdili dovođenjem još jednog iskusnog i dobro poznatog igrača, Vonteega Cummingsa. Što se tiče ostalih momčadi, Šibenik je sastavio momčad uglavnom od mladih domaćih igrača i glavni im je cilj afirmacija svojih talenata. Ove su se sezone potvrdili razigravač Petković i centar Bilan te branič Filipović koji uz iskusnog Mimicu čine okosnicu momčadi, ali napustio ih je trener Zoran Kalpić koji je već duže vremena trenirao i brusio mlade Šibenčane. On je nedavno napustio Šibenik i otišao u vodeću momčad Prvenstva, Cedevitu, a momčad s Baldekina je preuzeo Ivica Gulin.
Glavninu momčadi Dubrovnika čine iskusniji igrači poput Vranješa, Lučića, Šćepanovića i Karača koji već godinama igraju u domaćoj ligi. Dovođenje Amerikanca Dejona Prejeana se pokazalo kao pun pogodak, jer je on s gotovo 21 poenom u prosjeku prvi strijelac Gospara. No, Dubrovnik nema prevelike ambicije u Ligi za prvaka pa će rasterećeni moći pružiti svoj maksimum i pokušati skinuti skalp najjačima, pogotovo na domaćem parketu. Svjetlost iz Slavonskog Broda se kao posljednja ugurala u Ligu za prvaka, no njihova momčad osim Delića, Budimira, Norca, Raiča i Rimca nema kvalitetnijeg igrača. Njihov je sastav preskroman za Ligu za prvaka i od Svjetlosti ne možemo puno očekivati. Brođani bi ipak trebali biti na samom začelju, ponajprije zato što kvalitetom previše zaostaju za ostalima.
Nezahvalno prognoziranje
Prije početka Lige za prvaka je više-manje poznato kako stoje pojedine momčadi, ali detaljnije prognoziranje je nezahvalno. Cibona, Zadar, Split i Zagreb će zasigurno biti u samom vrhu, jer kvalitetom odskaču od ostatka, a njihovu će tradiciju u NLB ligi još jednom pokušati srušiti Cedevita. Ako ih novi trener Kalpić uspije uigrati, uz igrače poput Bradleyja, Garnetta, Cummingsa, Čolaka i Novačića mnogima će biti snažan protivnik. Šibenik, Dubrovnik i Svjetlost ipak nemaju niti kvalitete niti ambicija za učiniti nešto više. Za njih je samo igranje u Ligi za prvaka uspjeh. Ipak, najzanimljivije utakmice ćemo gledati kako se doigravanje bude bližilo, jer će se do tada izdvojiti najbolje momčadi koje će kasnije donijeti novoga prvaka Hrvatske.


 RASPORED




1. kolo: (24. ožujka): ZADAR – SVJETLOST, Dubrovnik – Šibenik, Cibona – Split, Cedevita – Zagreb.
2. kolo: (28. ožujka): ZAGREB – ZADAR, Šibenik – Svjetlost, Split – Cedevita, Dubrovnik – Cibona.
3. kolo (31. ožujka): ZADAR – SPLIT, Cibona – Šibenik, Cedevita – Dubrovnik, Zadar – Split.
4. kolo (4. travnja): DUBROVNIK – ZADAR, Šibenik – Zagreb, Split – Svjetlost, Dubrovnik – Zadar.
5. kolo (7. travnja): ZADAR – CIBONA, Cedevita – Šibenik, Svjetlost – Dubrovnik, Zagreb – Split.
6. kolo (11. travnja): CEDEVITA – ZADAR, Šibenik – Split, Dubrovnik – Zagreb, Cibona – Svjetlost.
7. kolo (14. travnja): ZADAR – ŠIBENIK, Svjetlost – Cedevita, Zagreb Crobenz – Cibona, Split – Dubrovnik.
8. kolo (21. travnja): SVJETLOST – ZADAR, Šibenik – Dubrovnik, Split – Cibona, Zagreb – Cedevita.
9. kolo (25. travnja): ZADAR – ZAGREB, Svjetlost – Šibenik, Cedevita – Split, Cibona – Dubrovnik.
10. kolo (28. travnja): SPLIT – ZADAR, Šibenik – Cibona, Dubrovnik – Cedevita, Zagreb – Svjetlost.
11. kolo (5. svibnja): ZADAR – DUBROVNIK, Zagreb – Šibenik, Svjetlost – Split, Cedevita – Cibona.
12. kolo (9. svibnja): CIBONA – ZADAR, Šibenik – Cedevita, Dubrovnik – Svjetlost, Split – Zagreb.
13. kolo (12. svibnja): ZADAR – CEDEVITA, Split – Šibenik, Zagreb – Dubrovnik, Svjetlost – Cibona.
14. kolo (16. svibnja): ŠIBENIK – ZADAR, Cedevita – Svjetlost, Cibona – Zagreb, Dubrovnik – Split.


 PRVACI HRVATSKE


1992. – 2002.   Cibona
2003.   Split
2004.   Cibona
2005.   Zadar
2006.   Cibona
2007.   Cibona
2008.   Zadar