Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Fotke nastale ‘Prolazeći kalama’

Autor: Pavao Jerolimov

23.03.2010. 23:00
Fotke nastale ‘Prolazeći kalama’


U organizaciji ‘Kluba zadarskih studenata’ u Zadarskom je klubu u Zagrebu u četvrtak 18. ožujka 2010. upriličena i otvorena fotografska izložba Nene Brkić naslovljena “Prolazeći kalama”. Nakon pozdravnih riječi Zorana Parata, upravitelja Zadarskog kluba u Zagrebu, predsjednik Kluba zadarskih studenata u Zagrebu Tomislav Šimičević predstavio je brojnoj nazočnoj publici, mahom studentima, gošću Kluba. O fotografskom umijeću Nene Brkić krasnoslovila je Barbara Vujanović, autorica teksta u katalogu izložbe, a Ninino stvaralaštvo dodatno je predstavio i pohvalio Vinko Šebrek, predsjednik Fotokluba Zagreb čiji je Nina Brkić dugogodišnji član. Dodajmo i podatak da je na postavi izložbe radila članica Kluba Zadarskih studenata u Zagrebu Marija Kalmeta.
Na izložbi koja je otvorena do 1. travnja predstavljeno je dvadeset fotografija većeg formata, uglavnom crno-bijelih, koje su nastale u Zadru, Ugljanu, Ninu i Trogiru. Na osnovi tih predstavljih fotografija može se odmah isčitati kako je autorica bez sumnje velik zaljubljenik u dalmatinske gradove koja itekako dobro zna odabrati motive i uočiti bitne detalja, ali i fotograf s vrlo istančanim osjećajem za kompoziciju, ravnotežu, igru svjetla i sjene, tonalitet … Svi ti elementi okom stručnog znalca sudjeluju u teksturi odabranog motiva i prizor čine zasebnim, dopadljivim i čarobnim. Izložene fotografije naprosto plijene svojom ljepotom i jednostavnošću, i čini se kako svatko može uraditi takvu umjetničku fotografiju. Možda je to upravo i bila nakana organizatora da potakne mlade zadarske studente da se i sami bave umjetničkom fotografijom. Ukoliko je to bio jedan od nauma onda je izbor autorice Nene Brkić i predstavljenih fotografije pun pogodak.
Nina Brkić rođena je 12. siječnja 1979. u Zagrebu gdje je završila osnovnu školu, potom Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, Odsjek Umjetničke fotografije, te Akademiju likovnih umjetnosti, Odsjek za konzervaciju i restauraciju umjetnina, smjer kiparstvo. Fotografije je počela izlagati 1996. i do danas je ostvarila nekih 35 skupnih izložbi te šest samostalnih, uključujući i ovu posljednju. Među inim sudjeluje i na fotografskim kolonijama. Za svoj umjetnički fotografski rad dobila je više priznanja i nagrada. Članica je Fotokluba Zagreb i Cro Art Photo Club-a. Nina Brkić uglavnom izlaže u Zagrebu iako je ostvarila nekoliko inozemnih izložbi i nadam se da će je uskoro u Zadru vidjeti i zadarski zaljubljenici u dobru umjetničku fotografiju.