Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

I Zadarska županija potpisnica energetske povelje

Autor: Z L

23.03.2010. 23:00
I Zadarska županija potpisnica energetske povelje


U Maloj vijećnici Doma Zadarske županije danas će biti upriličeno otvaranje EE Info galerije te svečano uručenje Energetske povelje gradonačelnika i župana Republike Hrvatske. Program organiziraju Ujedinjeni narodi za razvoj u Hrvatskoj (UNDP Hrvatska) i Zadarska županija.
Također, bit će održana i projekcija animirano-edukativnog filma za djecu “Misli na sutra” za djecu privatne osnovne škole NOVA iz Zadra te razgovor s djecom o temama filma.
Energetska povelja je deklaracija predstavnika lokalne i područne/regionalne samouprave, kojom se iskazuje svjesnost i politička volja o potrebi gospodarenja energijom na lokalnoj razini, brizi o zaštiti okoliša te racionalnom gospodarenju resursima na dobrobit lokalne zajednice i svih građana. Potpisivanje Energetske povelje prvi je korak u provedbi projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama (SGE projekt), a u nepunih godinu dana, potpisali su je predstavnici svih 127 gradova i 20 županija u RH.
Film “Misli na sutra”, u trajanju 10 minuta, namijenjen je pravovremenom informiranju i educiranju djece ranog školskog uzrasta i poticanju pozitivnog i odgovornog ponašanja prilikom svakodnevnog korištenja energije.
EE Info galerija je mjesto gdje građani mogu pogledati informativno-edukativne postere koji uključuju i informacije o provedbi SGE projekta u Zadarskoj županiji. Također, mogu uzeti i informativno-edukativne brošure. Građani informacije mogu dobiti i na internet stranici EE projekta www.ee.undp.hr i na besplatnom info telefonu 0800 200 170.
Zadarska županija se potpisivanjem Pisma namjere s UNDP-om aktivno uključila u provođenje SGE projekta. Projekt SGE dio je nacionalnog projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekt) koji već više godina zajednički uspješno provode UNDP Hrvatska i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Globalnog fonda za okoliš. Projekt SGE usmjeren je na zgrade u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave, a glavni su mu ciljevi primjena modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na lokalnoj i regionalnoj razini. Navedeni doprinosi smanjenju troškova za energente, potrošnje energenata, kao i smanjenju emisija štetnih plinova u atmosferi, a potiče se i razvoj novih djelatnosti i poduzetništva.