Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Poštar tri godine dizao tuđu mirovinu

Autor: Suzana Bandić

23.03.2010. 23:00
Poštar tri godine dizao tuđu mirovinu

Foto: Vedran SITNICA



Neslužbeno doznajemo da je Ilija Zorić došavši iz Srbije po mirovinu nakon devet godina zatekao račun “olakšan” za iznos od oko 200 tisuća kuna. Slučaj je prijavio policiji koja je razotkrila tadašnjeg poštara Kruna Šestana


 Istražnom sucu Županijskog suda u Gospiću u ponedjeljak poslijepodne priveden je 47-godišnji Kruno Šestan. Njega se sumnjiči da je od listopada 2001. pa do listopada 2004. godine kao zaposlenik u Poštanskom uredu u Gračacu u više navrata podizao mirovine i zaostatke mirovina na ime druge osobe. Pri tome je na naloge i potvrde potpisao stvarnog korisnika mirovine Iliju Zorića, te je krivotvorivši njegov potpis takav lažni podatak dostavljao u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Na taj je način “zaradio” preko 200 tisuća kuna.
Protiv Šestana je podnesena kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kaznena djela pronevjere i krivotvorenja isprava, a nakon saslušanja istražni sudac Županijskog suda u Gospiću pustio ga je da se brani sa slobode.
Kako neslužbeno doznajemo, Šestan je u gračačkom Poštanskom uredu radio kao poštar te je dobro poznavao tamošnje stvanovništvo, a među ostalima, znao je za neke hrvatske državljane srpske nacionalnosti koji su po svoje mirovine dolazili jednom godišnje. Njihov je novac, navodno, podizao i “ulagao” ga u kladionice ne bi li tako izvukao zaradu. No, njegov se plan nije ostvario već je ostao i bez tuđeg novca, koji je prema našem izvoru, koji je želio ostati anoniman, planirao vratiti. Stoga se Šestan i kreditno zadužio, a krajem 2004. godine u Pošti je dobio otkaz zbog malverzacija.
Zašto je Šestan tek sada prijavljen za djelo koje je počinio u vremenu od 2001. do 2004. godine, jučer ni u gospićkom sudu, a ni nadležnom odvjetništvu nismo uspjeli doznati zbog odsutnosti odgovornih osoba. No, neslužbeno doznajemo kako oštećeni Zorić posljednjih godina boravi na području Republike Srbije te je tek nedavno došao po mirovinu i ostao neugodno iznenađen vidjevši da mu je račun “olakšan” za iznos od oko 200 tisuća kuna. Slučaj je prijavio policiji koja je potom ušla u trag Šestanu koji je u to vrijeme radio kao poštar.