Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Priznanja zadarskim eko-proizvođačima

Autor: Boris Kupčak

23.03.2010. 23:00
Priznanja zadarskim eko-proizvođačima

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Potražnja za ekološkim proizvodima je u porastu i to nije zanemarivo, a ujedno raste i broj proizvođača kojih je u Hrvatskoj trenutačno 880, dok je prije tri godine bilo 340
Rade Nekić i Nediljko Ćotić, proizvođači raznih eko-proizvoda i dugogodišnji članovi udruge Eko-Zadar, osvojili su brojne medalje na Međunarodnom ekološkom kongresu Eko-vet fest 2010. “Živjeti u skladu s prirodom”. Naime, svi proizvodi koje su poslali osvojili su medalje, tako je PTO Nekić osvojio Grand prix Eko-vet festa i 14 zlatnih medalja, dok je Eko Čotić osvojio sedam zlatnih, jednu srebrnu i dvije brončane. Na konferenciji za novinare u Maloj vijećnici Zadarske županije uz proizvođače, okupljenim novinarima obratili su se i Danijel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i Atana Grbić, predsjednica Udruge Eko Zadar.
– Potražnja za ekološkim proizvodima je u porastu i to nije zanemarivo, a ujedno raste i broj proizvođača kojih je u Hrvatskoj trenutačno 880, dok je prije tri godine bilo 340. U Zadarskoj županiji imamo 40 registriranih proizvođača, od kojih je 33 aktivno. Zadarska županija daje pažnju ekološkoj poljoprivredi i nastojimo potaknuti veći broj proizvođača da se uključe u sustav ekološke proizvodnje, kazao je Segarić čestitajući Radi Nekiću i Nediljku Čatiću na osvojenim medaljama sa željom da se takva praksa nastavi i na drugim manifestacijama.
Atana Grbić kazala je kako udruga Eko-Zadar od svojih početaka, već 10 godina, radi na poticanju poljoprivrednika da se počnu baviti eko proizvodnjom te da su jako ponosni na svoje članove Nekića i Čotića, koji osvajaju medalje za svoje proizvode.
Rade Nekić osvojio je Grand prix Eko Festa 2010. za konvencionalni proizvod, temeljem ukupno dobijenih bodova za pojedinačne proizvode te u skupini proizvoda. Od 14 medalja, 12 je dobio u kategoriji kozmetički proizvodi za razna ulja i masti te po jednu za kuglu spavalicu i vrećicu lavande u kategorijama “Medicinsko-farmaceutski proizvodi- konvencionalno” i “Etno proizvodi”.
– Došli, vidjeli, pobijedili i vratili se. Nas dva Zadranina bili smo tamo i osvojili sve što se osvojiti moglo, što je potvrdilo ono što smo i mi tvrdili da su naši proizvodi zaista kvalitetni. Sve što radimo je prirodno, čisto i kontrolirano u našem Zavodu za javno zdravstvo, a ovo je samo potvrda kako imamo proizvode kojima se možemo pohvaliti. Ove godine očekuje nas još natjecanja s kojih se obično vraćamo s hrpom medalja pa ih tako očekujemo i ove godine. Eko-vet je prepoznao kvalitetu naših proizvoda i ponuđena nam je suradnja, kazao je Nekić koji je bio najuspješniji na Eko-vet festu.
Nediljko Čotić se u Zadar vratio s 10 medalja, od kojih čak 7 zlatnih, jednom srebrnom i dvije brončane. Najviše medalja dobio je u kategoriji “Pčelinji proizvodi – konvencionalni” i “Bezalkoholni napici i alkoholna pića – konvencionalni”, ali medalje su došle i za kozmetičke i medicinsko-farmaceutske proizvode.
– Od 550 sudionika, nas dvojica smo za sve naše proizvode dobili nagrade. To je Božji dar prirode u našoj županiji. Svi naši proizvodi su prirodni i to od prirode koja ima životni vijek samo 7 do 10 dana, ništa se ne uništava i sve je ekološki. Tri vrste medice radio sam po franjevačkim receptima, a propolis koji je pravilno spremljen liječi i do 2,5 puta brže od lijekova, kazao je Čotić ističući kako su potrebna suradnja i dogovor s liječnicima i da bi volio dovesti ljude kojima su proizvodi zaista pomogli.
Za kraj konferencije apelirano je na poslovni sektor da se obrati eko-proizvođačima koji imaju zaista kvalitetne proizvode.


 EKO-VET FEST 2010.


Eko-vet fest 2010. održan je od 18. do 20. ožujka u Bizovačkim toplicama, a jedina dva zadarska proizvođača za sve svoje proizvode osvojili su medalje. Kongres je organizirala Poslovna udruga veterinara, veterinarskih tehničara i veterinarskih organizacija “Eko vet”, a stručni žiriji proizvode su ocjenjivali s obzirom na korištene sirovine, tehnologiju prerade, način pakiranja i nusproizvode razgradnje.