Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Šimi Periću i Marceli Marić norme za EP

Autor: Šime Ćurko

23.03.2010. 23:00
Šimi Periću i Marceli Marić norme za EP

Foto: Sebastian GOVORČIN



Marcela Marić osvojila je titulu prvakinje s daske 3 m i tornja, dok je s daske 1 m bila druga


Nakon što su na prethodnom kadetskom i juniorskom Prvenstvu Hrvatske osvojili pregršt odličja, seniorsko PH-a, održano prošli vikend na Višnjiku, ponovno je bilo vrlo uspješno za Zadrane. KSV Zadar i KSV Arno zajedno su osvojili tri četvrtine predviđenih odličja.
Pod vodstvom trenera Marka Sutlovića Zadar je osvojio sedam odličja, od kojih čak šest zlatnih i jedno srebrno. Nenadmašni Šime Perić okitio se titulom trostrukog prvaka u pojedničanoj konkurenciji i jednom titulom u paru s Pervanom (Feniks) u sinkro skokovima. Velika nada hrvatskog skakanja Marcela Marić osvojila je titulu prvakinje s daske 3 m i tornja, dok je s daske 1 m bila druga, odnosno viceprvakinja. Ohrabruje činjenica da je Marcela još uvijek mlađa juniorka, ali ipak vrlo uspješno svladala složene i vrlo zahtjevne seniorske skokove. Povrh svega Marcela je skakala izvrsno te je pored norme na dasci 3 m za odlazak na juniorsko EP ispunila normu i u skokovima s tornja za seniorsko EP te će tako, zajedno s Perićem, koji je ostvario naormu na dasci 3 m put Budimpešte.
Na nastup skakača KSV Zadar osvrnuo se trener Marko Sutlović, inače izbornik hrvatske kadetsko-juniorske reprezentacije.
– Kad je riječ o kvaliteti seniorskog prvenstva u jednoj su kategoriji Šime Perić, Marcela Marić i Nikolina Tokić, dok su ostali nekoliko koraka ispod. Imamo nekoliko perspektivnih juniora koji bi ubuduće mogli podići kvalitetu seniorskog natjecanja – kaže Sutlović koji je komentirao i nastupe svojih klupskih uzdanica.
– Naši su članovi viša kategorija, pogotovo Marcela s onim što je prezentirala u skokovima s tornja. To je prvi put da je netko ostvario seniorsku normu tako da sam zadovoljan. Perić je imao solidne nastupe iako može još bolje. Međutim, dan prije se ozlijedio pa je njegov nastup bio upitan – kaže Sutlović.
Od članova Arna jedino je Nikolina Tokić osvojila zlatno odličje i to s daske 1 m, dok je s tornja i daske 3 m bila druga kao i u sinkro skokovima s klupskom kolegicom Dorom Smolić. Od muškaraca Karuc je bio treći s daske 1 m i također treći u paru sa Čirjakom u sinkro skokovima.
Za razliku od kadetsko-juniorskog prvenstva, kada je malo “štekalo” u informatici, sada je sve išlo glatko pa priređivač natjecanja KSV Arno zaslužuje sve pohale.
– Organizacija je bila vrlo dobra, ekipa je već bila uigrana tako da smo sve dobro odradili na zadovoljstvo svih. Otvaranje sa svojim točkama je obavljeno dosta dobro. Što je najvažnije nije bilo ozlijeđenih skakača. Kad je riječ o osvojenim odličjima naših skakača zadovoljan sam brojem koji je premašio naša očekivanja. Očekivali smo da Nikolina Tokić ispuni normu, no povratkom iz Kanade s nama je trenirala tek tjedan dana pa je vjerojatno to razlog zašto nije uspjela. Mislim da se u tako kratkom vremenu nije uspjela aklimatizirati – ističe Longin.
Šime Perić (28) na drugom natjecanju zaredom osvojio je sve četiri titule prvaka Hrvatske. Lani je Perić na Ljetnom PH ostvario ono što je prošli vikend ponovio na Zimskom PH. Posljednjih godina Perić nema pravu konkurenciju među hrvatskim seniorima.
– Rezultat na PH je očekivan, ta četiri prva mjesta su ono što smo i priželjkivali. Rezultati su bili solidni. Vjerujem da bi bili i bolji da nije bilo problema s ozljedama koji me prate posljednjih mjesec i pol dana. Najprije sam imao problema s leđima, a onda se dogodila ruptura lista tako da sam razmišljao i o propuštanju PH – kaže Perić kojem je natjecanje na Višnjiku poslužilo kao dio pripreme za ovogodišnje Europsko prvenstvo u Budimpešti.
– Prije Budimpešte imam dva vrlo jaka Grand prix turnira, u Rimu i Rostoku. Na EP-u planiram nastupiti u svim disciplinama.
Dugoročno, Perić je u olimpijskom ciklusu. Nakon što nije izborio normu za Olimpijske igre u Pekingu 2008. najbolji hrvatski skakač nada se nastupu u Londonu 2012.
– London je, dakako, u mojim planovima. Nadam se da neće biti problema s ozljedama i da će se ukazati šansa za nastup na Olimpijskim igrama.
Perić je oduševljen nastupima Marcele Marić.
– Nisam iznenađen njenim rezultatima i ne bi bilo ništa čudno da je slavila i na jednom metru. Da je malo teža vjerojatno bi pobijedila i u toj disciplini. Sve je to zasluga Marka Sutlovića koji sa mnom i Marcelom odlično radi. London je velika Marcelina šansa, rezultati na PH su samo potvrda onoga što smo u tom smislu već znali – zaključuje Perić.