Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

“Svjetlost” Leticije Hajnc ocijenjena najboljom

Autor: Elza Radulić-Toman

23.03.2010. 23:00
“Svjetlost” Leticije Hajnc ocijenjena najboljom

Foto: Vedran SITNICA



Leticija, koja je inače unuka poznatog pjesnika Vinka Hajnca, je zapravo drugi put osvojila ovu prestižnu nagradu, jer je prva bila 2008. godine, kada je također bila najmlađa sudionica, tada sa samo sedam godina
Mlada zadarska učenica osnovne škole Leticija Hajnc je dobila prvu nagradu na međunarodnom natjecanju mladih poeta, koje se pod pokroviteljstvom UNESCO-a svake godine održava u Trstu. To je natjecanje mladih pjesnika do 30 godina starosti, a devetogodišnja Zadranka je osvojila prvo mjesto za najmlađi uzrast, do 9 godina. U konkurenciji između 1.300 sudionika iz cijeloga svijeta i svih kontinenata Leticiji Hajnc je pripalo prvo mjesto za pjesmu “Svjetlost”, najbolju, kako je to ocijenilo povjerenstvo od 20 članova, pjesnika, pisaca, novinara.
Leticija, koja je inače unuka poznatog pjesnika Vinka Hajnca, je zapravo drugi put osvojila ovu prestižnu nagradu, jer je prva bila 2008. godine, kada je također bila najmlađa sudionica, tada sa samo sedam godina. Oba puta je pjesme poslala na poticaj svoje majke, kćeri Vinka Hajnca, pjesnikinje u duši, premda ona ne piše.
– Oba puta sam na internetu vidjela natječaj i to na zadane teme. Ovoga puta je to bila svjetlost i sjene i znajući Letin potencijal, nagovorila sam ju da napiše pjesme. Ona je zatvorila oči i izdiktirala stihove, rekla nam je gospođa Tea Hajnc.
Leticija je učenica trećeg razreda OŠ Šime Budinića, najbolja je u razredu učiteljice Jagode Galić. Vrlo je odgovorna, voli učiti, uglavnom sve podređuje školi, osim što još voli igrati tenis. Kazala nam je da ako ne bude tenisačica, da bi najradije bila znanstvenica! Mama, tata i Leticija upravo su se vratili iz Trsta, jer je u dvorcu Duino pored Trsta Leticija u nedjelju navečer na velikoj svečanosti primila nagradu. Tamo je pred velikim auditorijem recitirala svoju nagrađenu pjesmu na hrvatskom, a predsjednica natječaja ju je pročitala na talijanskom jeziku. Naravno, kao najmlađa pobjednica Leticija je bila i meta novinara pa je imala i tv nastupe, što je odradila vrlo ozbiljno.
– Znate, gotovo je nemoguće dva puta pobijediti na tako velikom natječaju, na kojem sudjeluju pjesnici iz mnogih zemalja svijeta, iz Kine, Malezije, SAD-a, zemalja Bliskog istoka, iz Europe, ali eto, Leti se to dogodilo, kaže njezina majka, koja je ustvrdila i obiteljsku skromnost, jer prije dvije godine nisu nikome ni govorili da je Leticija osvojila prvu nagradu, osim tadašnjoj učiteljici, koja i nije baš reagirala pa dalje nisu javno ni spominjali nagradu!


 SVJETLOST


Svjetlost je tama koja pluta
Po danima i noćima
Svjetlost je pjesma
Koja je inspiracija tame
Ona je put sreće
Koja ide do kraja
Svjetlost je sunce koje gori
Dok razdvaja dobro od zla
Svjetlost je mjesec
Koji se priprema za svoj sjaj
Ona potiče hodanje za srećom
Zašto svjetlost nije uvijek u nama?