"Svjetlost" Leticije Hajnc ocijenjena najboljom

Slika korisnika admin
leticija_hajnc
Vedran SITNICA
Leticija je učenica trećega razreda OŠ Šime Budinića

Mlada zadarska učenica osnovne škole Leticija Hajnc je dobila prvu nagradu na međunarodnom natjecanju mladih poeta, koje se pod pokroviteljstvom UNESCO-a svake godine održava u Trstu. To je natjecanje mladih pjesnika do 30 godina starosti, a devetogodišnja Zadranka je osvojila prvo mjesto za najmlađi uzrast, do 9 godina. U konkurenciji između 1.300 sudionika iz cijeloga svijeta i svih kontinenata Leticiji Hajnc je pripalo prvo mjesto za pjesmu "Svjetlost", najbolju, kako je to ocijenilo povjerenstvo od 20 članova, pjesnika, pisaca, novinara.

Leticija, koja je inače unuka poznatog pjesnika Vinka Hajnca, je zapravo drugi put osvojila ovu prestižnu nagradu, jer je prva bila 2008. godine, kada je također bila najmlađa sudionica, tada sa samo sedam godina. Oba puta je pjesme poslala na poticaj svoje majke, kćeri Vinka Hajnca, pjesnikinje u duši, premda ona ne piše.

- Oba puta sam na internetu vidjela natječaj i to na zadane teme. Ovoga puta je to bila svjetlost i sjene i znajući Letin potencijal, nagovorila sam ju da napiše pjesme. Ona je zatvorila oči i izdiktirala stihove, rekla nam je gospođa Tea Hajnc.

Leticija je učenica trećeg razreda OŠ Šime Budinića, najbolja je u razredu učiteljice Jagode Galić. Vrlo je odgovorna, voli učiti, uglavnom sve podređuje školi, osim što još voli igrati tenis. Kazala nam je da ako ne bude tenisačica, da bi najradije bila znanstvenica! Mama, tata i Leticija upravo su se vratili iz Trsta, jer je u dvorcu Duino pored Trsta Leticija u nedjelju navečer na velikoj svečanosti primila nagradu. Tamo je pred velikim auditorijem recitirala svoju nagrađenu pjesmu na hrvatskom, a predsjednica natječaja ju je pročitala na talijanskom jeziku. Naravno, kao najmlađa pobjednica Leticija je bila i meta novinara pa je imala i tv nastupe, što je odradila vrlo ozbiljno.

- Znate, gotovo je nemoguće dva puta pobijediti na tako velikom natječaju, na kojem sudjeluju pjesnici iz mnogih zemalja svijeta, iz Kine, Malezije, SAD-a, zemalja Bliskog istoka, iz Europe, ali eto, Leti se to dogodilo, kaže njezina majka, koja je ustvrdila i obiteljsku skromnost, jer prije dvije godine nisu nikome ni govorili da je Leticija osvojila prvu nagradu, osim tadašnjoj učiteljici, koja i nije baš reagirala pa dalje nisu javno ni spominjali nagradu!

 SVJETLOST

Svjetlost je tama koja pluta

Po danima i noćima

Svjetlost je pjesma

Koja je inspiracija tame

Ona je put sreće

Koja ide do kraja

Svjetlost je sunce koje gori

Dok razdvaja dobro od zla

Svjetlost je mjesec

Koji se priprema za svoj sjaj

Ona potiče hodanje za srećom

Zašto svjetlost nije uvijek u nama?

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno