Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U 2010. rast će krediti poduzećima

Autor: Ante Vidović

23.03.2010. 23:00
U 2010. rast će krediti poduzećima


U OTP-u su u svojim analizama makroekonomskih pokazatelja za Hrvatsku prognozirali u 2010. godini pad BDP-a za -0,3 posto, stopu nezaposlenosti od 15,5 posto, stopu inflacije od 2,5 posto i porast izvoza od 5 posto
OTP banka Hrvatske, tvrtka sa sjedištem u Zadru, ove godine je poslovala s dobiti od 85 milijuna kuna, dok je dobit OTP grupe koja posluje u devet zemalja iznosila 536 milijuna eura. Generalni direktor OTP Grupe Sandor Csanyi je na nedavnoj tiskovnoj konferenciji za hrvatske novinare održanoj u Budimpešti u Upravi grupe, izrazio zadovoljstvo poslovanjem tvrtke kćeri u Hrvatskoj i posebno pohvalio rad uprave na čelu s generalnim direktorom OTP banke Hrvatske Damirom Odakom.
OTP banka Hrvatska posluje od 2005. godine i do 2008. ostvarivala je stalan rast dobiti kada je ona iznosila 145 milijuna kuna. U 2009. godini zabilježen je njen pad, ali bez obzira na to, u upravi Grupe ocjenjuju njeno godišnje poslovanje izuzetnim te je zahvaljujući tome u znatnoj mjeri pridonijela konsolidiranom rezultatu bankarske grupacije.
– Unatoč krizi Banka je poslovala s dobiti, bez potrebe zbrinjavanja viška zaposlenika. Omjer krediti – depoziti je među najboljima u Grupi. Banka je u 2009. godini aktivno podržavala domaći poduzetnički sektor. U okviru toga je prošle godine kreditirala mala, srednja i velika poduzeća u iznosu od jedne milijarde kuna, rekao je Damir Odak.
U pet godina poslovanja, odnosno od preuzimanje Nove banke, OTP je povećala svoj kreditni portfelj za više od 80 posto. Krediti odobreni klijentima u Hrvatskoj porasli su 4,8 na 8,7 milijardi kuna, od čega su 3,3 namijenjena poduzećima. Depoziti klijenata iznose 9,1 milijardu kuna, od čega su 8 milijardi depoziti stanovništva.
Trenutačno Banka u Hrvatskoj drži udio od 3,4 posto na tržištu kredita i 4,2 posto na tržištu depozita. Prema najavama iz Budimpešte OTP banka Hrvatska namjerava povećati svoj tržišni udio u oba segmenta. Planovi za ovu godinu su povećanje kreditnog portfelja iznad pet posto i povećanje depozita za tri do pet posto. U OTP-u su u svojim analizama makroekonomskih pokazatelji za Hrvatsku prognozirali u 2010. godini pad BDP-a za -0,3 posto, stopu nezaposlenosti od 15,5 posto, stopu inflacije od 2,5 posto i porast izvoza od 5 posta.
– Podaci iz siječnja i veljače ne odgovaraju ovim očekivanjima. Stopa rasta nezaposlenosti ukazuje na oprez. Nadamo se da će Vladin program razvoja gospodarstva umanjiti posljedice krize, iznio je svoja očekivanja Hrvatska Damir Odak i najavio daljnji rast kreditiranja poduzećima u skladu s Vladinom koncepcijom.
Dodajmo da OTP Grupa ima elastičnu poslovnu politiku koju prate znatne novčane rezerve. Takva politika kao i prilagodljivost banaka kćeri dovela je do neprekidnog povećanja stanja likvidnosti banke. Stabilne pričuve likvidnosti Banke od preko šest milijardi eura omogućile bi otplatu svih deviznih obveza do 2016. godine.


 OTP PREUZIMA HYPO?


Čelni ljudi OTP Grupe izjavili su na nedavnoj konferenciji za hrvatske novinare u upravi tvrtke u Budimpešti da žele povećati udio OTP banke Hrvatske na 10 posto. Prilikom ostvarivanja tog cilja moguća je i kupnja podružnica Hypo Alpe Adria Bank.
– Pratimo što se događa s Hypo Bankom. Prema informacijama od vlasnika oni će u travnju završiti svoju strategiju te će se vidjeti kakva će biti daljnja njena sudbina. Nakon toga ćemo razmotriti kupnju podružnica, rekao je Sandor Csanyi.




 RAST ĆE DIONICE INE?


Generalni direktor OTP grupe Sandor Csanyi je i potpredsjednik MOL-a, tvrtke u većinskom vlasništvu INA-e. Csanyi dionice INA-e ocjenjuje visoko likvidnima i otkriva da poznaje planove MOL-a s INA-om koji će rezultirati porastom vrijednosti same INA-e. To će se zasigurno odraziti i na rast tržišne cijene njenih dionica.