Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kad proljeće dođe u grad…

23.03.2011. 23:00
Kad proljeće dođe u grad…


Dolaskom proljeća možemo očekivati povećan broj pacijenata koji boluju od kroničnih problema s dišnim sustavom. Kod njih može doći do alergijskih reakcija koje se mogu manifestirati kao kožni osipi, a u težim slučajevima i kao gušenje, rekao je Vlatko Grković, voditelj zadarske Hitne medicinske pomoći


Dolaskom proljeća počinje buđenje prirode,  ali i ljudi, koji postaju aktivniji.  Ljudi se, nakon što su cijelu  zimu proveli zatvoreni u domovima, okreću izletima u  prirodi, gdje ih čeka uživanje,  ali i potencijalne opasnosti od  uboda ili ugriza. Oni koje svlada proljetni umor ovih dana  traže pomoć liječnika.
Proljeće, osim uživanja u  toplijem vremenu nosi i opasnost od alergija koje nastaju  zbog povećane koncentracije  peluda u zraku.
 – Dolaskom proljeća  možemo očekivati povećan  broj pacijenata koji boluju od  kroničnih problema s dišnim  sustavom. Kod njih može doći  do alergijskih reakcija koje se  mogu manifestirati kao kožni  osipi, a u težim slučajevima i  kao gušenje, rekao je Vlatko  Grković, voditelj zadarske  Hitne medicinske pomoći.
Osim poteškoća s alergijama, mnoge potencijalne opasnosti kriju se i u prirodi. Grković je rekao da bi sve osobe,  koje se odluče na odlazak na  izlet u prirodu ili samo u branje šparoga, trebale pažljivo  odabrati obuću i odjeću kako  bi izbjegle eventualne ugrize  ili ubode insekata.
 – Svi koji kreću u prirodu  moraju se odgovarajuće odjenuti i obući. Na noge bi bilo  poželjno obuti čizme  gležnjače te duge hlače kako  bi se zaštitili od ugriza zmija ili  krpelja. Osim toga bilo bi  poželjno ići utabanim stazama  te možda ponijeti štap kojim  se može otjerati zmiju. Također nije preporučljivo  uvlačiti ruke u rupe, rekao je  Grković. Upozorio je da su  zmije u proljeće često na zemlji gdje se griju pa je potrebno posvetiti veću pažnju  kuda stajemo. U slučaju ugriza, Grković kaže, najbolje je  što prije pozvati liječničku pomoć i ugriženog poleći.
 – Prije odlaska u prirodu  bilo bi dobro i nasprejati se ili  namazati sredstvima koja odbijaju nametnike i na taj se  način zaštititi od uboda osa,  pčela ili ugriza krpelja. Naime,  ta sredstva vrlo učinkovito odbijaju nametnike i sprječavaju  ih da se popnu na ljude, rekao  je Grković. Istaknuo je da je  kod ugriza krpelja najbolje  otići liječniku koji će ga ukloniti. Krpelje nije preporučljivo  natapati uljem ili mazati bilo  čim jer se može dogoditi da  tek tada pusti svoj sekret.
 – Na našem području krpelji  nisu prijenosnici nekih težih  bolesti kao u sjevernim krajevima naše zemlje, pa ako  dođe do ugriza, ne treba dizati  paniku, zaključio je Grković.
Ipak, ovi potencijalno neugodni susreti s prirodom ne bi  trebali utjecati na odlazak na  izlete jer je poznato koliko  boravak u prirodi pozitivno  utječe na ljude. Potrebno je  samo dobro se zaštititi i prepustiti se uživanju u čistom i  svježem zraku, suncu, mirisima i zvukovima prirode.
Ako proljetni umor i dođe,  treba učiniti sve da prođe što  prije jer je prekrasno proljeće  u gradu…