Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Radijacija u tokijskom vodovodu štetna za bebe

23.03.2011. 23:00
Radijacija u tokijskom vodovodu štetna za bebe


Premda je po tvrdnjama nadležnih riječ o malim količinama radioaktivnog joda 131, dojenčadi i maloj djeci preporučeno je da ne piju vodu iz vodovoda. Povećana radijacija otkrivena u povrću i mlijeku
Zbog crnog dima što je jučer izlazio iz trećeg reaktora japanske nuklearke Fukušima 1 jučer su ponovno svi radnici evakuirani, jer inženjeri nisu bili sigurni što je njegov izvor: požar u reaktoru ili u turbini. Riječ je o najopasnijem reaktoru u Fukušimi, ne samo zbog oštećenja, nego i zbog iznimno radioaktivne mješavine urana i plutonija od kojih se sastoji gorivo tog reaktora. Povećana radijacija jučer je zabilježena i iz reaktora broj 2.
Premda su svi reaktori u međuvremenu spojeni na struju, sustavi hlađenja reaktora, koji su teško oštećeni u potresu i tsunamiju i zbog čijeg nefunkcioniranja i dolazi do pregrijavanja reaktora i spremnika istrošenog goriva, nisu pušteni u pogon. A čini se da uskoro i neće, jer je stupanj oštećenja takav da to nije moguće obaviti u brzom roku, kao što se očekivalo.
SAD zabranio uvoz
Radioaktivni jod 131 opasan za dojenčad otkriven je jučer u tokijskom vodovodu; premda je po tvrdnjama nadležnih riječ o malim količinama, dojenčadi i djeci najmlađeg uzrasta preporučeno je da ne piju vodu iz tokijskog vodovoda.
Povećana radijacija dosad je otkrivena u povrću, mlijeku i vodi, a Sjedinjene Američke Države jučer su postale prva zemlja koja je zabranila uvoz mlijeka i povrća s ugroženog japanskog područja. Japanske vlasti, međutim, apeliraju na druge zemlje da ne slijede američki primjer i ne donose drastične mjere, koje bi tešku japansku situaciju mogle učiniti još težom.
A da je ta situacija iznimno teška, potvrđuju i jučer objavljeni podaci japanske vlade: posljedice potresa i tsunamija Japan će koštati 309 milijardi dolara, što je znatno više od dosadašnjih procjena. Ostale procjene nešto su niže: Svjetska banka izračunala je štete na 235, a Goldman Sachs na 200 milijardi dolara. U potresu je uništeno na tisuće stambenih jedinica i gospodarskih pogona, a zbog potresa i tsunamija gospodarski rast Japana bit će niži za 0,5 posto.
Novi potresi
I dalje raste broj žrtava potresa i tsunamija. Poginulih je više od 9.400, a nestalih više od 14.700. Japanske vlasti pretpostavljaju kako će konačan broj žrtava prijeći 18.000.
Sjeveroistok Japana jučer su pogodili novi potresi, od kojih je najsnažniji dosegnuo magnitudu 6 po Richteru. Epicentar potresa bio je stotinjak kilometara jugoistočno od nuklearke Fukušime, a novi razoran potres koji bi pogodio Fukušimu mogao bi ugroziti grozničava nastojanja kako bi se lokalizirala nuklearna havarija u Fukušimi.
 


Radioaktiovne čestice ovih dana nad Hrvatskom


Radioaktivni oblak iz japanske nuklearke Fukušima stigao je nad Europu. Jučer je bio nad srednjom Europom, što znači da bi danas mogao biti nad Hrvatskom. Međutim, stručnjaci tvrde da opasnosti za zdravlje ljudi nema, jer je oblak već toliko raspršen, a količina radioaktivnih čestica neznatna i jedva mjerljiva.