Sve više ljudi uživa u promatranju ptica

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ
Gordan Lukač, Mirko Đinđić i Marija Dejanović na prezentaciji

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana voda  u utorak navečer u multimedijalnoj dvorani Barokne kuće  održano je u organizaciji Ureda ninske Turističke zajednice  predavanje "Život uz vodene  resurse".

Direktorica ureda TZ-a Nin  mr. sc. Marija Dejanović pojasnila je na početku što je sve  prethodilo prošlogodišnjem  izboru grada Nina europskom  destinacijom izvrsnosti te osvajanju prestižne nagrade  EDEN.

- Nin svakodnevno sa svojom neprocjenjivo vrijednom  kulturno-povijesnom baštinom mijenja i dograđuje svoje  vizure. Kako se dičimo sa svime što nas okružuje, našim  plažama, ljekovitim blatom,  Solanom i ostalim resursima,  dičimo se i s našim turističkim  smještajnim kapacitetima i to  prvenstveno privatnim  smještajem kao i obližnjim Turističkim naseljem Zaton.  Naših 20-ak restorana i konoba s njihovom gastronomskom ponudom, u kojoj uz dalmatinske specijalitete u zadnje  vrijeme zapaženu ulogu ima i  domaći ninski šokol, nadaleko  su čuveni. U našem okruženju  je također i oaza ptičjeg svijeta  s brojnim močvarnim staništima, što postaje sve zanimljivije  za naše turiste. Sve ovo nas  vodi u razvoj ponude promatranja ptica radi produženja  turističke sezone, rekla je direktorica Marija Dejanović.

 O projektu upravljanja  zaštićenim dijelovima prirode  na području grada Nina koji su  zajednički pokrenuli Grad  Nin, Turistička zajednica i Javna ustanova za upravljanje  zaštićenim resursima Zadarske županije u nastavku je govorio ravnatelj te ustanove  mr.sc. Mirko Đinđić.

- Na području naše županije  postoji 126 mikrolokacija koje  se nalaze u nacionalno-ekološkoj mreži, od čega je njih 54  u morskom dijelu. Ninski prostor sa svojom lagunom, Ljubački zaljev i uvala Plemići kod  Ražanca su dio zajedničke nature. Zadaća naše ustanove je  da upravlja, zaštićuje, održava,  koristi i promiče ovo područje.  Ove lokalitete ćemo infrastrukturno opremiti, turistički  valorizirati i ponuditi turistima, poglavito onima koji vole i  žele promatrati ptice. U idućih  nekoliko mjeseci u suradnji s  prirodoslovnim Odjelom zadarskog Narodnog muzeja na  terenu ćemo postaviti promatračnice. Sve to planiramo popratiti edukacijskim materijalom, lecima, plakatima... Za  ovaj projekt uz sredstva Županije, Grada Nina i ninske TZ  pomoć ćemo zatražiti iz  određenih europskih pretpristupnih fondova, istaknuo je  pored ostalog u svom izlaganju  Mirko Đinđić.

Ornitolog dr.sc. Gordan Lukač je opširno u uvodu govorio  o upravo iz tiska izišlom vodiču, u kojemu su riječju i slikom na 64 stranice opisane sve  vrste ptica koje se mogu susresti i promatrati na lokalitetima uokolo grada Nina te  Paškom blatu.

- Do sada je na prostoru  Republike Hrvatske evidentirano 400 vrsta ptica od čega  njih 200 svakodnevno možemo  susresti na prostoru Zadarske  županije. Što se pak tiče promatranja ptica, jednom od  oblika turističke ponude, moram kazati da na ninskoj Solani imamo impozantnih 90 vrsta ptica, a najpoznatije su mala čigra, morski ćurlin i vlastelica. Kod nas u Hrvatskoj  raste sve veći broj promatrača  ptica. U Americi se taj broj  mjeri sa 20 milijuna, u Engleskoj četiri milijuna, u Njemačkoj i Francuskoj preko milijun. Raznolikost je bogatstvo  biljnog i životinjskog svijeta i  upravo zato je Hrvatska, naravno, i grad Nin, sa svojom još  izvornom i netaknutom prirodom u velikoj prednosti u  odnosu na veći broj zemalja  Europske unije. Riječ je o  znatnim prirodnim potencijalima koje mi moramo znati  čuvati i sačuvati za buduće  naše naraštaje, kazao je na  kraju ornitolog Gordan Lukač.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno