Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sali i Božava: U tijeku identifikacija čestica

23.03.2012. 23:00
Sali i Božava: U tijeku identifikacija čestica


Tijekom tekućeg ožujka i eventualno travnja bit će obrađene čestice uz ili na području urbane jezgre mjesta Sali produžujući se malo sjevernije na one prema mjestu Zaglav. U drugoj fazi radova u svibnju bit će obuhvaćen otok Lavdara i priobalni dio jugoistočnog dijela Dugog otoka prema Maloj Proversi


Početkom ožujka su na dijelu prostornog rastera Dugog otoka započele intenzivne radnje geodetske izmjere zemljišnih parcela radi izrade novog katastarskog operata za katastarske općine Sali i Božava. Preciznije, riječ je o 1.100 ha zemljišta izvan građevinske zone u Salima i 350 ha u Božavi. Pošto se tu radi o nepristupačnim i melioracijski neobrađenim terenima pri geodetskom elaboratu dana je prednost aerofotogrametrijskoj metodi pred onom klasičnom teretričkom iz razloga uštede na vremenu. Jer obje daju jednaku kvalitetu preciznosti podataka, doznajemo od Vedrana Cara, inženjera geodezije i voditelja terenske ekipe pri ovom projektu na Dugom otoku.
Terenske radove premjera zemljišta na ovom terenu izvodi zagrebačka tvrtka CADCOM, specijalizirana za geodetsko projektiranje i katastarske, fotogrametrijske i hidrografske premjere. Tom novom izradom katastarskih operata dobiti će se odraz stvarnog stanja i gruntovnog vlasništva na terenu jer se postojeći temelje na preko 100 godina starim geodetskim podlogama rađenim za austrougarske administrativne uprave.
Tijekom tekućeg ožujka i eventualno travnja bit će obrađene čestice uz ili na području urbane jezgre mjesta Sali produžujući se malo sjevernije na one prema mjestu Zaglav. U drugoj fazi radova u svibnju biti će obuhvaćen otok Lavdara i priobalni dio jugoistočnog dijela Dugog otoka prema Maloj Proversi. Za srpanj i kolovoz ostavljene su čestice na području PP Telašćica, odnosno zapadni krak uvale Telašćica koji obuhvaća posjede nekadašnje Zaklade Zmajević te kraška polja Gmajno, Stivanje i Arnjevo.
 Nakon preleta zrakoplova koji je izvršio aerofotogrametrijsku snimku polovicom ožujka, u tijeku je identifikacija čestica sa aktualnim vlasnicima istih.