Filip i Matko dolaze po ulje u kuće i konobe

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Arif SITNICA
U LABORATORIJU ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO ZADAR - Filip Erceg i Matko Bačinić donose uzorke ulja maslinara od slovenske Izole preko Kvarnera i Dalmacije do Crne Gore

Kupio nekoliko pakovina ekstradjevičanskog maslinovog ulja u Španjolskoj ili Italiji, prepakirao ih u dvi boce od litre, popunio prijavni list, uplatio 200 ili 250 kuna i poslao ulje na ocijenjivanje. Kao da je njegovo vlastito. Možda se ovakav ili sličan scenarij već i dogodio, a ako nije, moguć je na gotovo svim manifestacijama maslinara i uljara.

Na svima, kažu naši sugovornici, osim na Danima masline Zadar.

-Točno, jer jedino mi uzimamo uzorke izravno od maslinara, kaže Benito Pucar, predsjednik Udruge prehrambenih tehnologa i nutricionista Zadarske županije, koja je organizator ove međunarodne smotre maslinara i uljara.

Punoljetno, 18 izdanje Dani masline Zadar 2016., održat će se ove godine 29. i 30. travnja pa su pripreme u punom jeku.

Ulje u spavaćoj sobi

- Još uvijek prikupljamo uzorke ulja, kaže Pucar, a taj poprilično zahtjevan pa i naporan posao već puni mjesec dana obavljaju Filip Erceg i  Matko Bačinić, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije. Od početka travnja obilazimo zainteresirane maslinare i uljare, uzimamo uzorke i to ne samo na zadarskom području nego duž cijele jadranske regije. Od Izole u Sloveniji pa sve do Ploča na hrvatskom jugu, govori Erceg nadajući se bi uzorkovanje mogli finalizirati prvog tjedna u travnju. Ukaže li se potreba možda će trebati i produžiti na još jedan tjedan.

Nije lako, triba svakog nazvati, kad mu odgovara, kad će biti kući.. Ako nije kući hoće li ukućani znati iz koje bačve treba uliti ulje. Neki su i pogriješili, pa je vlasnik "poludio". Nagledali smo se i naslušali svega i svačega. Vidiš kako tko drži ulje.

 Jedan čovjek je, primjerice,  držao bačvu uz uzglavlje kreveta u spavaćoj sobi, u posudi zamotanoj u deku. Ulje u plastičnim kantama izloženo ispušnim plinovima i miomirisima strojnog ulja u garažama, na neprimjerenoj temperature u smočnicama, zajedno s krumpirima u podrumima i konobama. Neki još imaju kamenice u koje svake godine samo nadolijevaju novo ulje..Pitaj boga koliko godina, prepričava Filip na kakve su sve slučajeve skladištenja i čuvanja ulja nailazili svih ovih godina.

Stvari ipak idu nabolje zahvaljujući i njihovim savjetima pa je dosta maslinara počelo raditi po pravilima struke. No,  još uvijek ima onih koji drže masline u moru ili drže manji dio uroda prije prerade za mušterije koji vole takvo ulje, otkriva Filip. Ostali osvajaju nova tržišta novim tehnologijama.

Obiman i težak posao

Filip je pojasnio i ostale pojedinosti u svezi uzorkovanja za Dane masline. Uzima se ukupno litru ulja u odgovarajućoj ambalaži (2 x 0,5 L, tamne staklene boce) koje osigurava organizator.

Uzorci odmah dobivaju šifru tako da je anonimnost vlasnika zajamčena.

 Pri dolasku u labaratorij uzorci dobivaju novu šifru koja se koristi u daljnjem ocijenjivanju zaprimljenog uzorka i poznata je jedino predsjedniku/ci ocjenjivačke komisije. Do zadnjeg trena nitko ne zna koje je čije ulje. Nitko osim voditelja panela  koji slaže listu poretka i jedino on zna kako su uzorci plasirani. Za sve druge rezultati su neizvjesni sve do trenutka proglašenja pobjednika, govori Filip.

 Benito Pucar ovome dodaje da se pakovine uzorkoju u originalnom pakiranju i originalno zatvorene, a cijena kotizacije iznosi 200 kuna što uključuje kemijsku analizu, senzorsku analizu, izradu senzorskog profila u obliku paukove mreže. Kemijsku analizu (Pb, Smk, K-brojeve) raditi će i ove godine akreditirani laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Zadar, a senzorsku analizu ovlašteni kušači maslinovog ulja - članovi profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo.

-Radimo obiman i težak posao , ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje, kaže Benito Pucar ne krijući zadovoljstvo što će ovogodišnji Dani masline svoju punoljetnost obilježiti brojnim novostima.

Marendin na Forumu

 Uz prodajne izložbe maslinovih ulja i drugih domaćih  proizvoda na Narodnom trgu u planu je i gastronomska priredba - Maslinarski marendin na Forumu. Radi se o svojevrsnom gastro showu u izvedbi poznatog zadarskog kuhara Renata Kraljeva koji će sa učenicima Hotelijersko- ugostiteljske i turističke škole pripremati varivo od leće, slanutka i orza za cca 500 osoba.  Uz ovu tradicionalnu deliciju „iz liburnskih vremena" posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušatati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Planirano je i sljubljivanje ulja i sira uz guštanje u vinima sve poznatijih ravnokotarskih vinara.

-  Manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobovoljnim prilozima tijekom maslinarskog marendina na Forumu namjera je podržati akciju Odjela za ginekologiju OB Zadar, dok će se maslinova ulja sakupljena od natjecatelja donirati Dječjem vrtiću za djecu s teškoćama u razvoju Latica iz Zadra, otkriva Benito Pucar.

U popodnevnim satima na programu su teme iz struke, okrugli stol o navodnjavanju i posebno o uzrocima neredovite rodnosti domaće sorte orkula. Uz sudjelovanje poznatih znanstvenika i stručnjaka kao što su prof. dr. sc. Đani Benčić, dr. sc. Frane Strikić,   prof. dr. sc. Željko Prgomet,  Gordana Dragun, dipl. ing., Šime Marcelić, dipl. ing, prof. dr. sc. Mirko Gugić, dr. sc. Dario Lasić, prof. dr. sc. Jasna Bošnir, Anita Peraić, dipl. ing.,

Očekuje se sudjelovanje i ministra poljoprivrede prof. dr. sc. Davora Romića.

Izlet na Ugljan

Još zanimljivija događanja odvijat će se drugog dana, u subotu 30. travnja. U planu je stručni izlet na otok Ugljan gdje će sudionici, uz terensku nastavu rezidbe maslina, posjetiti antički mlin u Mulinama, upoznati se s alternativnim načinom crpljenja vode (bušotina, vjetrenjača) za navodnjavanje maslina uz predavanja Šime Marcelića dipl. ing. i prof. dr. sc. Đanija Benčića .

Zanimljivo predavanje o proizvodnji maslinovog ulja pod brendom Oleum Liburnicom imat će maslinarski entuzijast Mladen Lucin. On se založio i da općina Preko bude suorganizator ovogodišnjih Dana masline.

 Veliko zanimanje izaziva i najava održavanja 1. Međunarodnog natjecanja u kuhanju Žgvaceta - tradicionalnog jela od mlade janjetine s bižima i krumpirom.

Prijave su u tijeku, a svoje sudjelovanje već su potvrdile kuharske ekipe iz Slovenije, iz Krasice u Istri, Omiša, domaće iz Ugljana i Lukorana, zadarskog restorana Roko, Hotelsko ugostiteljske i turističke škole, kuharske ekipe iz Bukovice i Ravnih kotara pa čak i iz Crne Gore.

Domaću ravnkotarsku janjetinu osigurat će PZ Poličanka iz Poličnika. Uz meso natjecatelji će dobiti i sve druge potrebne namirnice, kaže kuharski profesor Renato Kraljev pod čijom će se kuharskom palicom odvijati ovaj gastronomski događaj. A kao dodatak svatko po svojoj želji može donijeti svoje začine. Naravno, i maslinovo ulje bez kojega nema ukusnog žgvaceta.

Eto, uz priču o uzorkovanju, zavirili smo malo i u program 18. Međunarodnih Dana masline Zadar 2016. Događanja kao u priči, a organizatori još najavljuju iznenađenja koja ćemo saznati na samoj manifestaciji 29. i 30. travnja. Krešendo je u subotu navečer za kada je u hotelu Kolovare zakazana dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona. Nakon toga svečana večera, druženje i ples uz živu glazbu.

 - Ma, kud ćeš bolje, kaže za kraj Filip Erceg žureći da zajedno sa kolegom Bačinićem obiđe što više maslinara kako bi se za ovo punoljetno izdanje Dana masline prikupio rekordan broj uzoraka maslinovog ulja.

 Peraić: Nema muljanja

- Nema muljanja pri predaji uzoraka. Naši djelatnici ulje za ocijenjivanje uzimaju u dvije tamne boce od po pola litre izravno od proizvođača, iz njihovih bačava i spremnika. Maslinari se ne trebaju misliti ni za boce jer i njih osigurava organizator ocijenjivanja - Udruga prehrambenih tehnologa i nutricionista Zadarske županije.

Do sada je prikupljeno oko 70-ak uzoraka. Uzorkovanje je još u tijeku, a krajnji rok je 5. travnja do kada trebaju biti dostavljeni svi uzorci da bi se na vrijeme mogli ocijeniti. Napominjem još da tijekom ocijenjivanja ocjenjivači ne znaju koje je čije ulje, ne znaju čak ni zemljopisno porijeklo, otkud dolazi ni koje je sorte. Sve to zato da bi ocjenjivanje bilo što objektivnije, kaže Anita Peraić.

 Milin: Testiranje vjerodostojnosti

U namjeri da se uvjeri u kvalitetu ocijenjivanja na Danima masline, briševački maslinar Mladen Milin dao je prije dvije godine dva uzorka ulja pod različitim kodom.

Dakle, isto ulje od ploda istih maslina prerađeno isti dan u istoj uljari. Za jedan uzorak je rekao da je njegov, a drugi njegova sina.. I, što se dogodilo?! - Ocjena je bila gotovo identična. Jedan uzorak dobio 96,5 bodova, a drugi 96,7 bodova. Razlika od 0,2. Na taj način organizatori Dana maslina su mi dokazali svoju vjerodostojnost, rekao je Mladen Milin.

 Činić: Najobjektivniji rezultati

Poznati istarski maslinar Nino Činić iz Krasice preporuča svim organizatorima da krenu s uzorkovanjem ulja.

- Lijepo je to od Zadrana što su došli i kod nas u Istru po uzorke. To je budućnost o kojoj moraju razmišljati svi organizatori, jer se na ovaj način dobivaju najobjektivniji rezultati. Mi istarski maslinari volimo doći u Zadar. Tu se osjećamo kao kod kuće. I ove godine smo dali 10-ak ulja na ocijenjivanje, unajmili smo autobus za dolazak Zadar na Dane masline. Naša ekipa će sudjelovati i na natjecanju u pripremanju žgvaceta, kaže Nino Činić čije je maslinovo ulje dva puta zaredom, 2012. i 2013., proglašeno šampionskim u kategoriji pakovine.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno