Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Odbijene nominacije Biograda, Pašmana, Kali i Gračaca

23.03.2016. 23:00
Odbijene nominacije Biograda, Pašmana, Kali i Gračaca


Ivana Dević iz AGRRA-e kazala je kako će se svi budući projekti gradova i općina, koje će željeti sufinancirati iz EU fondova, morati pozivati na ove dokumente, ako žele dobiti novac
Čak 15 gradova i općina s područja Zadarske županije dobit će novac iz EU fondova za programe ruralnog razvoja, kojim će moći platiti već izrađene razvojne dokumente. Ivana Dević, voditeljica Odjela za razvoj i EU fondove županijske Agencije za ruralni razvoj rekla je kako će Grad Nin i 14 općina ukupno povući 1,87 milijuna kuna. Najviše novca, 196 tisuća kuna, povući će Grad Nin za izmjene Prostornoga plana, a slijedi Općina Galovac sa 102,5 tisuće kuna za istu namjenu.
– Svi ovi gradovi i općine zapravo su već do kraja 2015. godine završili s izradama razvojnih dokumenata, koje su kandidirali za 100-postotno financiranje iz EU fondova, no novac kojim će platiti tu izradu dobit će tek sada. Nažalost, prijavljeni dokumenti grada Biograda te općina Kali i Pašman nisu mogli dobiti dovoljno bodova na natječaju, zbog toga što se nalaze u skupini razvijenosti od 100 do 125 posto. Nije prošao ni dokument Općine Gračac, a Agencija za plaćanje u poljoprivredi to je objasnila time da je za ovu podmjeru 7.1 bio namijenjen određen iznos, tako da su otpali oni projekti koji su zaprimljeni među zadnjima – naglasila je Dević, koja se nada kako će biti usvojena žalba Općine Gračac u vezi ove odluke.
– Još ne znamo ni što je s prijavljenim dokumentima općina Jasenice, Pakoštane i Tkon, koji nisu dobili pozitivan ni negativan odgovor Agencije. Vjerujemo kako bi ovi projekti mogli biti naknadno prihvaćeni. Željela bih naglasiti kako je većina ovih općina dobila novac za financiranje izrade planova ukupnog razvoja, koji se naslanjaju na takve županijske i državne planove i plan EU. Svi budući projekti, koje će željeti sufinancirati iz EU fondova, morat će se pozivati na ove planove, ako žele dobiti novac – pojasnila je ova voditeljica, čiji je Odjel surađivao sa svim ovim općinama na izradi njihovih infrastrukturnih projekata koje će nominirati za sufinanciranje iz EU fondova, čim se objave ti natječaji.
– Što se tiče podmjere 7.4, općine Privlaka i Sukošan prijavit će sufinanciranje izgradnje dječjega vrtića, općine Lišane Ostrovičke, Polača i Posedarje multifunkcionalnu društvenu dvoranu, općine Stankovci i Zemunik Donji sportsku dvoranu, a općina Poličnik Centar za med i Dom u Visočanima. Za podmjeru 7.2. Grad Nin te općine Jasenice, Polača, Sukošan, Poličnik i Zemunik Donji prijavili su nerazvrstane ceste – istaknula je Dević te dodala kako su općine Lišane Ostrovičke, Sukošan, Polača, Jasenice, Kali, Kukljica, Novigrad, Sali, Zemunik Donji prijavile izgradnju vodovoda i odvodnje.
U sklopu podmjere 7.4. ukupan iznos koji Hrvatskoj stoji na raspolaganju je 106 milijuna eura. S obzirom da u nas ima 428 općina, darovnicu će dobiti između 120 i 150 općina, budući da više neće biti novca. Ključan kriterij ocjenjivanja je indeks razvijenosti, koji je nepovoljan za grad Pag te općine Preko, Kukljica, Kali i Sali, koji  su u IV. skupini razvijenosti, iako su prema zakonu o otocima otoci nerazvijeni i manje razvijeni što odgovara indeksu razvijenosti najviše do III. skupine.