Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U Arsenalu otvoren drugi Zadar Wine Festival

24.03.2018. 20:02
U Arsenalu  otvoren drugi Zadar Wine Festival


Otvoren je drugi po redu Zadar Wine Festival koji ovog vikenda u Arsenalu okuplja brojne proizvođače, ugostitelje i ljubitelje vina. Uz kvalitetna i vrhunska vina iz Zadra i Zadarske županija, koja je jedna od najbrže rastućih vinskih regija u Hrvatskoj, na festivalu je više od 80 proizvođača vina iz svih hrvatskih regija te pet vinara iz Slovenije. Ljubitelji vina još u nedjelju imaju priliku isprobati neka od ponajboljih vina s ovih prostora.
Osim vina, na štandovima se mogu pronaći i kvalitetne rakije, likeri, pa čak i neobično craft pivo. Na festivalu je predstavljena i bogata gastro ponuda, poput raznih sireva i proizvoda s tartufima koji su izvrstan dodatak vinima.
Uz klasična vina koja su privukla brojne vinoljupce, neki od štandova zaista su privlačili pozornost. Među brojnim vinima, ono što nam je prvo palo u oči bilo je craft pivo koje proizvode Karlo Šestan i Ante Garžina, a ono što je jedinstveno kod ovog proizvoda je to što mjesecima leži u moru te stoga nosi ime Krakens Treasure.
– Riječ je o tamnom pivu, bogatog okusa i visokog postotka alkohola. Pivo leži u moru šest mjeseci i duže na dubinama od 16 do 22 metra. Trenutno je 150 boca potopljeno i spremno za sezonu. Uz Adriatic Sea Edition u ponudi su i boce od 0,3 i 0,75 l te nam je u planu proizvodnja za restorane i široku distribuciju, kazao nam je Ante Geržina.
Uz pivo iz mora, pažnju je privlačio i štand tvrtke Adriatic Shell koja se bavi preradom školjki, a osim glavnih proizvoda na festivalu su predstavili i koraljna vina. Ova vina plijenila su veliku pažnju posebno zbog atraktivnosti boca kojima je konačni izgled dalo more, a više o ovom proizvodu kazao nam je Marko Dušević, vlasnik.
– Mi smo tijekom četiri godine u more ubacili preko 100 vrsta vina iz 30 vinarija iz sedam država. Uključili smo preko 100 ljudi iz struke među kojima su enolozi, vinari, sommelieri, proizvođači te smo gledali kako se ta vina drugačije razvijaju u moru. Sada svi hoće raditi s nama. U sklopu festivala održat ćemo stručnu radionicu koju će voditi Mario Meštrović, a pit će se ista vina koja su odležala u moru i u podrumu, kazao je Dušević dodajući kako vino u moru stoji prosječno godinu dana, a nekada i puno duže.
Organizatori Danijel Peroš i Ivan Stiblik uz Denisa Ikića, predsjednika Županijske komore Zadar otvorili su ovogodišnje izdanje. Peroš je istaknuo da je Zadar Wine Festival svrstan među vodeće vinske manifestacije u Dalmaciji te kako su i ove godine uz izlagače na festival stigli ugostitelji i hotelijeri pa je ovo i prilika za povezivanje i dobar posao. Ivan Stiblik zahvalio je vinarima koji izlažu te nepomenuo kako se nada da će biti uspješni i vratiti se dogodine.
Tijekom dva dana održavanja Wine festivala organizatori su, osim degustacija, pripremili i stručne radionice koje će voditi jedan od najpoznatijih hrvatskih sommeliera Mario Meštrović, kao i dodjele diploma Hrvatskog sommelier kluba, a posjetitelje očekuje i bogat glazbeni program.