Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PAKOVINE U NEUMU Kulaš i Masvin nagrađeni za pakovine

24.03.2019. 09:40
PAKOVINE U NEUMU Kulaš i Masvin nagrađeni za pakovine


Priznanje za najbolje ekološko maslinovo ulje, dva ulja u Top-10, četiri zlatne i jedna srebrna medalja, sve u kategoriji pakovina, najkraći je skor postignuća maslinara s područja Zadarske županije na 21. međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak 2019. koja je u subotu kasno navečer završena u Grand hotelu Neum u istoimenom gradu u BiH.
– Ovo je prvi put da se Noćnjak održao izvan granica Hrvatske. rekao je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije. Iako malinarska godina nije bila bog zna kakva on ne krije zadovoljstvo odazivom maslinara i kavalitetom maslinovih ulja. Zadrani su dosad briljirali u otvorenim uljima, a ovaj put su ugodno iznenadili i u pakovinama, dodaje Ljubenkov.
U konkurenciji 105 uzoraka koliko je pakovina pristiglo na ocjenjivanje iz Hrvatske, te susjednih zemalja Slovenije, Italije, Crne Gore i BiH on kao najugodnije iznenađenje u ističe zadarske maslinare. Zašto? Dostavili su 8, a postigli što neki nisu ni sa 30 uzoraka.


Uspjeh obitelji Kulaš
Najviše razloga za zadovoljstvo ipak ima OPG Josip Kulaš iz Polače. Kulašovo ekstradjevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti osvojilo je laskavu titulu – Priznanje za najbolji ekološki proizvod.
– Sad vidim da nisam pogriješio kad sam se prije 11 godina odlučio za ekološki uzgoj maslina, rekao je Kulaš neposredno nakon što je primio odličja za svoje ulje. Ekološki proizvodi se sve više traže, nema problema s prodajom i to po isplativim cijenama. Kulaš je lani dobio 3.400 litara ulja, koje pakira u boce od 0,25, 0,50 i 0,75 litara i prodaje po prosječnoj cijeni od 130 kuna.
– Najbolje ide na području Opatije, a ima ga i u svim Gligorinim dućanima, kaže Kulaš. Ponosno ističe kako za uspjeh zasluge ima cijela njegova obitelj, majka Stoja, otac Mile, supruga Suzana i kćerke Antonija i Valentina.
Uz priznanje za najbolji ekološki proizvod, ulje OPG-a Kulaš plasiralo se i u top -10 najkvalitetnijih pakovina.


Zlata za Masvin i Iliriju
Na postolju među laureatima pridružio mu se i Radoslav Bobanović. Za dvije pakovine PZ Masvin je osvojio dvije zlatne medalje, a jedno od ulja – ekološko ekstra djevičansko od sljubljenih sorti – plasiralo se također među 10 najboljih. Osim Kulaša i Masvina, zlatnu medalje za svoje ulja osvojila je Ilirija d.d., a srebrnu Ante Urem iz Biograda na moru. Šampionska titula ipak je otišla u Istru. Šampion za kvaliteteu pakovine ekstradjevičanskog maslinovog ulja sorte oblica je OPG Matijašić iz istarskog Zamaska kod Motovuna. Titula šampiona za izgled pakovine maslinovog ulja dodjijeljena je Braniteljskoj poljoprivrednoj zadrugi Kaštel Sućurac. Priznanje za najbolje monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje otišlo je Obrtu za ugoj maslina Magran vlasnika Nikole Bodiša iz Pule. Priznanje za višesortno ekstradjevičansko maslinovo ulje otišlo je u Vodnjan tvrtki Brist vlasnika Silvana Puhara, a za najbolji Hrvatski otočni proizvod – esktradjevičansko maslinovo ulje, priznanje je osvojio OPG Čurin Eva Marija iz Gdinja na otoku Hrvaru.
-Teško je bilo odabrati najbolje. Za sva u ulja u kategoriji Top -10 može se reći da su ujednačene kvalitete. Karakterizira ih izražena pikantnost i voćnost, rekla je dr. Sandra Petričević, predsjednica profesionalnog panela za ocjenjivanje maslinovih ulja, a Lordan Ljubenkov dodao kako će Noćnjak nastaviti poticati kvalitetu, posebno ulja u pakovinama.
– Nemamo količine, u proizvodnji maslinovih ulja smo samodostatni tek nekih 50 do 70 posto. Šansa je u sadnji novih maslina i proizvodnji ulja visoke kakvoće. Osobno smatram da Hrvatska treba postati svojevrsni butik visokokvalitetnih ulja, posebice ovih u pakovinama, poručio je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije koji je, uz Federalni agromediteranski zavod iz Mostara, glavni organizator i ovogodišnjeg, upravo završenog Noćnjaka 2019.




105 uzoraka
U konkurenciji za najbolje pakovine našlo se ukupno 105 uzoraka. Od toga 69 iz Hrvatske (Istarska županija 45, Primorsko-goranska 4, Splitsko-dalmatinska 10 i Zadarska 8 uzoraka) i 36 iz inozemstva (Slovenija 30, BiH 2. Crna Gora 2 I Italija 2 uzorka)