Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

ABA LIGA Poništavanje sezone ili prihvaćanje trenutnog stanja?

24.03.2020. 21:30


Sve košarkaške teme posljednjih tjedana neposredno su vezane za pandemiju koronavirusa koja će po svemu sudeći dovesti do onog scenarija koji se mogao i očekivati u trenutka obustavljanja svih natjecanja. Nastavak ABA lige je u tom kontekstu sve manje izvjestan i u narednim danima se očekuje konačna odluka hoće li se sezona 2019./20. koja je prije suspenzije stigla do posljednjeg neodigranog 22. kola osnovnog dijela biti registrirana po trenutnom stanju na ljestvici ili će se sve poništiti.


Zvezda razmišlja kao Zadar
Naravno, nekim klubove među kojima je i Zadar najviše bi odgovaralo poništavanje cijele sezone jer bi u obrnutom slučaju ispali iz lige zbog toga što su se u trenutku obustave nalazili na posljednjem 12. mjestu, a njihov stav dijeli recimo Euroligaš C. zvezda koja nikako ne želi da se Partizan proglasi prvakom. Ipak više je onih klubova koji se zalažu za prihvaćanje poretka nakon odigranih 21 kola, a po pisanju nekih srpskih internetskih portala, među kojima je i mozzartsport.com javno su taj stav iznijeli predstavnici Partizana, Krke, Primorske i Igokee. Posebno je izričit stav BiH prvaka Igokee u čije ime je istupio njihov prvi čovjek Igor Dodik.
– Naš je prijedlog da, ukoliko se u narednih 10 do 15 dana situacija ne razjasni i u drugim natjecanjima, završimo ovu sezonu s trenutnim stanjem na ljestvici i bez odigravanja utakmica. Bez doigravanja. Da ispadne trenutno posljednji iz ABA 1 i plasira se prvi iz ABA 2 u ABA 1 – kazao je predsjednik Igokee.
Po pisanju Mozzartsporta odgovor su u obliku pisma prema vodstvu ABA lige uputili iz Košarkaškog kluba Zadar. Je li to istina ili ne, nismo uspjeli saznati jer iz kluba nije nitko imao afirmativan odgovor na upit o to pismu, no indikativno je da ga nisu ni demantirali što se može smatrati prešutnim odobravanjem da je ipak prema vodstvu regionalne lige upućeno mišljenje kluba s Višnjika koje se bazira na želji za poništavanjem cijele ABA sezone.
– Naš stav je da bilo kakav nastavak nema smisla, što zbog opće situacije kojoj se ne nazire kraj, što zbog nemogućnosti treniranja. Igrači ne treniraju već 15 dana, neće ni sljedećih 30, dvorana je zatvorena, a strani igrači su otišli. Ekipa nije više homogena, da ne govorimo da je i psihičko i fizičko stanje igrača na vrlo niskom nivou – navodi Mozzartsport da piše u pismu iz Zadra. Također, Zadrani su predložili da se iz ABA 2 u viši rang prebace dva najbolje plasirana kluba. Borac iz Čačka i Split koji ima bolju koš razliku u međusobnim duelima sa skopskim MZT.


Narušena regularnost
– Naš stav je da se sezona poništi i sve vrati na početak u istom sastavu klubova ili da se liga proširi za dva kluba iz ABA 2. S obzirom na to da ni ABA 2 liga nije regularno završena, čak ne postoji obaveza ni prema jednom klubu iz tog ranga da bude promoviran u ABA 1.
Uz taj stav u klubu s Višnjika najavljuju da će rasformirati trenutni roster u narednih nekoliko dana.
– Nismo ni za opciju naknadnih odigravanja utakmica u srpnju i kolovozu, jer tada nema ni rostera. I da ga ima, pitanje je regularnosti jer sastavi ne mogu biti isti kao što su bili prije posljednjeg kola. Troškovi trenutno samo rastu i mi smo na pragu toga da raspustimo cijeli roster u roku od nekoliko dana.
Sve u svemu iako koševi miruju izgleda da će vodstvo KK Zadra u narednom razdoblju igrati bitnu utakmicu za zelenim stolom koju će morati na kraju zaključiti s pozitivnim ishodom tj. spašavanjem abaligaškog ostanka kad već to nisu uspjeli igrači u 21 odigranih kola. Unatoč mnogim klubovima koji bi željeli drugačiji epilog