Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dr. Medić: “U trgovini nisu bitne toliko zaštitne maske koliko fizička distanca od 2 metra”

24.03.2020. 11:26


Nakon što su neke trgovine prehrambenim artiklima, uredi Hrvatske pošte pa i neke ljekarne stavile obavijest na ulazna vrata svojih prostora o zabrani ulaska sugrađana bez zaštitnih maski, a svi dobro znamo kako ih se može naći u prodaji posljednjih tjedana, pitanje o tom činu poslodavaca postavljeno je na jutrošnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Zadarske županije.
Naime, činjenica je kako zaštitnih maski, rukavica i dezinficijensa u prodaji nema već neko duže vrijeme te je nova poslovna politika određenih trgovina opravdano izazvala bijes većeg broja ljudi koji su zdravi, a zbog nestašice zaštitnih artikala sada im je onemogućen odlazak po hranu i lijekove u određene trgovine. Činjenica jest kako bi onemogućavanje nabavke osnovnih životnih namirnica i lijekova prije ili poslije dovelo do nereda, jer volonteri koji pomažu starijima, nemoćnima i oboljelima, teško da bi uspjeli pokriti zahtjeve za nabavkom namirnica i zdravih osoba jer eto, višom silom i neodgovornosti pojedinaca, nemaju zaštitne maske i ostalo.
Šef epidemiološke službe, dr. Alan Medić istaknuo je kako za takvim mjerama trgovina i  ostalih zaista nema potrebe u ovom trenutku.
– Maska je najveća zaštita za okolinu ukoliko ima oboljelih, Dakle da ne širi klice, odnosno virus okolo. Što se tiče ovih drugih, maska može, ali nije nužna da biste otišli u trgovinu. Dakle važnija je distanca koju držite, odnosno mjera distanciranja od 2 metra prilikom ulaska u trgovinu ili ljekarnu. Ne vidim nikakvog epidemiološkog razloga zašto netko ne bi mogao otići u trgovinu i kupiti kruh i mlijeko bez maskice jer u ovom trenutku znamo kako je za mnoge u ovom trenutku to teško nabaviti, tako da epidemiološkog razloga nema, važno je držanje distance među ljudima u trgovini, istaknuo je dr. Medić.