Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Od jutros 21 novi slučaj zaraze koronavirusom, do sada 16 otpuštenih iz bolnice

24.03.2020. 16:44


Od jutros je potvrđen 21 novi slučaj zaraze koronavirusom, pa su u Hrvatskoj dosad zabilježena ukupno 382 oboljela, pri čemu se 16 osoba oporavilo te je otpušteno iz bolnica, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite u utorak poslijepodne.
"Od jutros u 9 sati broj novooboljelih je 21, ukupan broj je 382, što znači da je današnje povećanje broja oboljelih za 67 osoba", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.
"Broj testiranih je 3159, međutim, veseli me da je broj ozdravljenih osoba 16, otpušteno je 14 bolesnika iz Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' te po jedan bolesnik iz Rijeke i Varaždina", kazao je Beroš.
Dodao je kako je to povećanje i dalje u očekivanim okvirima i predviđanjima za iduće dane. Istaknuo je i da je najnovija epidemiološka situacija u susjednoj Italiji ohrabrujuća jer tamo treći dan zaredom pada broj novooboljelih i umrlih.
"Naše mjere su planske, promišljene da čuvaju živote i i zdravlje ljudi, i djeluju poput najboljeg antibiotika jer čuvaju zdravlje. Sva promišljanja temeljili smo na stručnim elementima. Osobno struci iznimno vjerujem i poručujem svima vama da i vi vjerujete", poručio je Beroš građanima.
Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je kako je razočaran što postoje oni koji za osobnu zaradu koriste krizu uslijed zaraze koronavirusom, ali i istaknuo kako "nećemo zaboraviti kako se tko ponašao tijekom krize".
Precizirao je kako je Državni inspektorat dosad uočio višestruko podizanje marže u 17 trgovina te da je 47 inspekcijskih izvida u tijeku. 
''Mogu samo podijeliti razočaranje što postoje oni među nama koji koriste situaciju kako bi dodatno zaradili na dječjoj hrani, dječjim pelenama, dezinfekcijskim sredstvima, tjestenini i svemu onome što nam je u ovom trenutku potrebno. Nećemo zaboraviti kako se tko ponašao tijekom krize'', poručio je ministar.
Dodao je da je inspektorat revan i po pitanju kršenja mjera samoizolacije.
Upitan za navodno postojanje osoba koje se lažno predstavljaju kao dezinfikatori kako bi činili kaznena djela, odgovorio je da svi rodovi policije, uključujući i kriminalističku, maksimalno angažirani tijekom krize. Pohvalio je kriminalističku policiju koja ''uspješno rješava sva pitanja koja su vezana za kršenje propisa tijekom krize'' i koja je uz sve ovih dana riješila i nekoliko slučajeva ubojstva.
Božinović je zahvalio svim zemljama koje su zbog potresa donirale pomoć Hrvatskoj.
''Osobito se zahvaljujem Italiji koja je poslala 26 šatora na napuhavanja, a svi znamo kroz kakvu krizu ona prolazi. Ovo je vrhunski čin solidarnosti i humanosti'', kazao je.
Upitan smiju li trgovci i poštanski uredi zabraniti ulaz osobama bez maski, Božinović je odgovorio kako je razgovarao s nadležnima u Hrvatskoj pošti te da za to nema nikakvog razloga jer su poštanski službenici odvojeni  staklenim stjenkama od stranaka a tamo gdje nisu nabavit će se odgovarajuće zaštitne maske.
Kad je riječ o trgovinama rekao je kako postoje mjere i upute kako treba postupati, a svaki konkretan primjer će se rješavati kroz upute stožerima na lokalnim razinama koji će djelovati u tim situacijama.
Još jednom je poručio poslodavcima da su dužni svoje poslove obavljati s minimumom potrebnih radnika i provesti sve propisane epidemiološke mjere. "Svatko tko ne provodi epidemiološke mjere podliježe istim kaznenim i prekršajnim odredbama kao što je to slučaj oko kršenja mjera samoizolacije", rekao je Božinović.
Vezano uz mogućnost da se roba domaćih proizvođača s tržnica prodaje u trgovačkim centrima, odgovorio je kako Ministarstvo poljoprivrede radi online platformu za sve proizvođače hrvatskih proizvoda.
"Trenutak je da se svi oni koji su podcjenjivali važnost hvatanja tehnološkog koraka s najrazvijenima prebace na taj način poslovanja. Tako će pomoći da održimo epidemiološku situaciju pod kontrolom sutra kada to prođe bit će puno konkurentniji na tržištu. Ovo je ternutak da počnemo razmišljati i na taj način", kazao je Božinović.