Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

STRAH OD VIRUSA U Preko stigao samo jedan bračni par zagrebačkih vikendaša

24.03.2020. 09:29


Situacija kod nas u Preku, ali mislim da je tako i na cijelom otoku Ugljanu, je pod kontrolom. U nedjelju, samo par sati nakon potresa u Zagrebu, bile su se pojavile neke glasine kako je puno automobila krenulo iz Zagreba prema nama. Moguće da je bilo tako, ali su možda išli i prema drugim mjestima na otoku Ugljanu. Mi to ne možemo znati. Ono što sasvim sigurno znamo i što nam je potvrdio i naš županijski Stožer, jest činjenica da je u nedjelju nakon potresa iz Zagreba u Preko došao samo jedan bračni par koji ovdje ima vikendicu, a u Zagrebu nisu mogli ostati jer im je stan jako oštećen. Dakle, oni su došli. Imamo njihova imena i prezime, znamo tko su, što su i gdje će biti u Preku, objasnio je Karlo Novoselić predsjednik Stožera civilne zaštite Općine Preko, dodajući kako u Preku ima određen broj »vikendaša«, ali to su ljudi koji su došli još ranije.


Raniji dolasci na otok
Naime, nakon što je jučer ministar MUP-a RH i predsjednik Stožera civilne zaštite RH Davor Božinović objavio kako je uvedena i mjera zabrane napuštanja prebivališta za sve građane RH koja je stupila na snagu odmah, načelnik Novoselić je rekao kako će se i oni i dalje pridržavati svih naputaka i mjera nacionalnog Stožera te da su u svakodnevnom i stalnom kontaktu i sa Stožerom civilne zaštite Zadarske županije.
No, zbog novonastale situacije i u vezi strašnog potresa koji je u nedjelju pogodio glavni grad Hrvatske, Novoselić je rekao kako će u dogovoru sa županijskim Stožerom u tom slučaju biti malo fleksibilniji.- Ukoliko je nekome u Zagrebu teško stradao stan ili kuća i nema mogućnosti ostati tamo kod rodbine ili prijatelja, a u Preku ima kuću ili vikendicu, mi ne možemo u takvoj situaciji čovjeku zabraniti da dođe u svoju kuću. Ali, to ćemo sve raditi u koordinaciji s našim Stožerom i imat ćemo kontrolu. Moramo znati točno imenom i prezimenom tko je došao i gdje će u Preku boraviti. Tražit ćemo i testiranje na koronavirus, a ukoliko to ne bude moguće zbog obima posla, onda će te osobe biti pod nadzorom, poručio je načelnik preškog Stožera.


Manja kršenja preporuka
Inače, što se tiče same situacije vezane uz koronavirus u Preku, Karlo Novoselić je rekao kako je on doista jako ugodno iznenađen kako se Prečani pridržavaju svih mjera i naputaka koje je izdao nacionalni Stožer i da su jako disciplinirani.
– Bilo je na samom početku i to još negdje početkom prošlog tjedna, malo okupljanja i ispijanja kave ispred dućana s obzirom na to da ne rade kafići, a bilo je i nešto starijih na boćalištu. Znalo se vidjeti i pokoje dijete na igralištu… Ali, nakon što su policajci i komunalni redari počeli pojačano nadzirati i sva ta mjesta, toga više nema. U Preku samo rade oni koji moraju da bi život koliko-toliko normalno funkcionirao i svi se pridržavaju mjera zaštite. Nose zaštitne maske i rukavice i drže propisani razmak. Zadovoljan sam, zaključio je na kraju ovog kratkog izvješća iz Preka na otoku Ugljanu, predsjednik tamošnjeg Stožera civilne zaštite Karlo Novoselić.