Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ZDRAVLJE NAJVAŽNIJE Dezinficirali ulice i javni prostor u Biogradu na Moru

24.03.2020. 21:21


Članovi Stožera civilne zaštite Grada Biograda na Moru uz tehničku pomoć djelatnika komunalnog poduzeća Bošana d.o.o. i poljoprivredno dobro Vrana d.d. među prvima u Hrvatskoj odradili su veliku akciju dezinfekcije gradskih ulica i javnih prostora.
– Sredstva koje se koriste u dezinfekciji nisu opasna za ljude i kućne ljubimce, kazao je dogradonačelnik Marijan Stopfer, načelnik gradskog Stožera civilne zaštite.
Osim zbog zaštite od koronavirusa Stožer civilne zaštite dezinfekciju je proveo, kaže on, kao vježbu da se vidi spremnost u slučaju da od nacionalnog Stožera dođe naputak da se svaki dan ili češće provodi.
– Akcija je uspješno provedena s dva vozila, većim i manjim te s dva tzv. šetača dezinficirali smo oko 85 posto Biograda, ispod i iznad Jadranske ceste, rekao je Stopfer te je nastavio:


Dezinfekcija kao prevencija
– Radilo se ujutro i preko noći. Dezinficirali su se ulazi u markete, podovi, kvake, vrata, prozori, tržnica, šetnice, klupe i sve drugo, dok su se navečer većim vozilom dezinficirale glavne ulice. Hvala svima koji ste sudjelovali u akciji, zahvalio se Stopfer.
Stožer civilne zaštite sva priopćenja i mjere zaštite u borbi protiv koronavirusa objavljuje na internet i Facebook stranicama Grada Biograda na Moru koje preuzimaju BNM Portal, Biograjski.com i drugi. I ne samo to već i ono najbitnije što se u svezi virusa događa u RH i svijetu.
– A i Radio BnM u ovoj kriznoj situaciji radi izvrstan edukacijski posao, poželjno ga je slušati, preporučio je Marijan Stopfer istaknuvši kako je biogradski Stožer za građane dostupan od 8 do 20 sati putem telefona 095/551-0738.
Uslijed širenja zaraze virusom COVID 19 i u Gradskom društvu Crvenog križa otvorena je telefonska linija 023/383-761, od ponedjeljka do petka.


Vrijedni volonteri na djelu
– Naši volonteri dostavljaju neophodne namirnice i lijekove za osobe starije od 65 godina ako su samačka domaćinstva, za osobe u samoizolaciji, one koji ne mogu izaći iz svojih kuća zbog bolesti kao i redovnim korisnicima socijalnog programa Crvenog križa i ostali građani u potreb, kazala je Franka Troskot, ravnateljica GDCK Biograd na Moru.
Gore navedeno važi za sve žitelje bivše općine Biograd, za grad Biograd te općine Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Tkon i Pašman.
– Treba napomenuti da dostavu potrebitih namirnica i lijekova u Sv. Filip i Jakovu, odnosno u šest općinskih naselja, dostavljaju žene iz projekta »Zaželi« koje inače skrbe o 21 korisniku kojima je potrebna pomoć u kući. U Općini Pašman u sklopu projekta Pomoć u kući imamo gerodomaćicu. U Tkonu su to članovi Stožera civilne zaštite, istaknula je Franka Trosko te se zahvalila Matici umirovljenika Biograd na Moru koja im za rad usupila svoj ured.